Siyaset Suudi Arabistan ile yeni dönem

Suudi Arabistan ile yeni dönem

29.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 yıl aranın ardından ilk kez Suudi Arabistan’a resmi ziyarette bulundu. Kral Selman ve Veliaht Prens ile görüşen Erdoğan, “İş birliğimizi artırmanın müşterek menfaatimize olduğuna inanıyoruz” paylaşımında bulundu

Suudi Arabistan ile yeni dönem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Kral Selman bin Abdülaziz El Suud’un daveti üzerine 5 yıl aranın ardından Suudi Arabistan’a resmi ziyarette bulundu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi’nde basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin bölgede barışın hakim kılınması için yoğun çaba harcadığını söyleyen Erdoğan, “Ziyaretim tarihi kültürel bağlara sahip iki kardeş ülke olarak yeni bir işbirliği dönemini başlatma yönündeki ortak irademizin tezahürüdür” ifadelerini kullandı.

‘Putin teşekkür etti’

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan, “Malum BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bize uğradı. Bizimle görüştükten sonra Moskova’ya geçti. Putin ve Lavrov ile yaptığı görüşmelerin ardından beni tekrar aradı. Görüşmelerin olumlu geçtiği istikametinde bilgi verdi” dedi.

Erdoğan, ayrıca Rusya lideri Vladimir Putin ile dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin de bilgi verdi. Erdoğan, “Sayın Putin’in arama gerekçesi malum Rusların Amerika’daki vatandaşlarının orada esir alınması, Amerika’nın da Moskova’da bir vatandaşının esir alınması. Her ikisinin takası ile alakalı biz devreye girdik. MİT’in devreye girmesiyle Ankara’da bu takas gerçekleşti. Bunun için sayın Putin teşekkür etti. ‘Sizlerin bu konularda attığınız adımlara inanıyoruz, güveniyoruz. Bundan sonra da yine sıkı temas halinde olalım bu süreci olumlu şekilde neticelendirelim’ dedi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan ile yeni dönem

‘Biden da aramalı’

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüşüp görüşmeyeceği yönündeki bir soruya “Ben yeri geldiğinde nasıl Putin’i arıyorsam, yeri geldiğinde sayın Putin beni nasıl arıyorsa herhalde Biden’ın da bu süreci bu şekilde takip etmesi lazım” yanıtını verdi.

Erdoğan, açıklamalarının ardından Suudi Arabistan’a hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Al-Salam Sarayı’nda Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz El Suud tarafından resmi törenle karşılandı. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman salona geçerek heyetlerle sohbet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman görüşmelerinin ardından yemeğe geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştü.

Haberin Devamı

‘Müşterek menfaat’

Ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan  Erdoğan, şunları kaydetti: “Hâdimü’l Haremeyn’in daveti üzerine Suudi Arabistan’a bir ziyaret gerçekleştirdik. Tarihî, kültürel, beşerî bağlara sahip iki kardeş ülke olarak aramızdaki her türlü siyasi, askerî, ekonomik ilişkilerin artırılması ve yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisindeyiz. Suudi Arabistan’la sağlık, enerji, gıda güvenliği, tarım teknolojileri, savunma sanayi, finans gibi alanlarda iş birliğimizi artırmanın müşterek menfaatimize olduğuna inanıyoruz.

İş birliği mesajı

 Yenilenebilir ve temiz enerji teknolojileri başlıklarında ciddi potansiyelimizin olduğunu görüyoruz. Körfez Bölgesi’ndeki kardeşlerimizin istikrarına ve güvenliğine kendi istikrar ve güvenliğimiz kadar önem verdiğimizi her vesileyle ifade ediyoruz. Terörün her türlüsüne karşı olduğumuzun ve bölgemizdeki ülkelerle teröre karşı iş birliğine verdiğimiz önemin altını çiziyoruz. İlişkilerimizi her alanda geçmiştekinin de ötesine taşıyacağımıza inanıyorum. Rabbimizin rahmet, mağfiret ve şefkatinin gönülleri kuşattığı mübarek Ramazan ayındaki bu seyahatimiz, dost ve kardeş Suudi Arabistan’la yeni bir dönemin kapılarını aralayacaktır.”

Haberin Devamı

Herkes karara saygı duyacak

Suudi Arabistan’a hareketinden önce CHP’li Özgür Özel’in açıklamalarıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Erdoğan, “Bu zat şu anda milletvekili olduğu için cezai bir durum olmayacak belki. Ama en azından manevi tazminat noktasında başındaki ağa babası nasıl Man Adası olaylarından bedel ödediyse, aynı durum için de avukatlarımız davalarını açıyorlar” dedi. Erdoğan, Gezi Davası kararına ilişkin ise “Türk yargısının vermiş olduğu bu karara yerlisi yabancısı herkes saygı duymak mecburiyetinde.Türkiye’de yerli Soros gezi olaylarının koordinatörlüğü sebebiyle, devleti hiçe sayan, devletin kurumlarına saldıran bunu bedelini ödeyecektir” şeklinde konuştu.

Yazarlar