Siyaset Talabani: PKK’nin silah bırakması, teslim olmak anlamına gelmiyor

Talabani: PKK’nin silah bırakması, teslim olmak anlamına gelmiyor

19.04.2009 - 13:09 | Son Güncellenme:

.

Talabani: PKK’nin silah bırakması, teslim olmak anlamına gelmiyor

Irak Devlet başkanı Celal Talabani, PKK ile ilgili olarak “Bu asır, silah asrı değil siyaset, meclis ve barış asrıdır. PKK’nin silah bırakması bu örgütün teslim olacağı anlamına gelmez. Bu, savaşın sona ermesi ve siyasi sürecin başlaması anlamına gelir. Eğer PKK silahlı işe devam ederse bunu gidip kendi ülkelerinin topraklarında yapsınlar” dedi.
Celal Talabani, El Hurra tv kanalı ile yaptığı söyleşide PKK’nin Türkiye ile Kürdistan Bölgesi sınırındaki varlığına değinirken de “asrın silah asrı değil siyaset, meclis ve barış asrı” olduğunu, PKK’nin silah bırakmasının bu örgütün teslim olacağı anlamına gelmediğini söyledi. Hewler Post’a göre, Talabani mülakat sırasında şöyle konuştu:
“Bu asır silah asrı değil siyaset, meclis ve barış asrıdır. PKK’nin silah bırakması bu örgütün teslim olacağı anlamına gelmez. Bu, savaşın sona ermesi ve siyasi sürecin başlaması anlamına gelir. Eğer PKK silahlı işe devam ederse bunu gidip kendi ülkelerinin topraklarında yapsınlar.”

“PKK’IN SILAH BIRAKIP SİYASİ SÜRECE KATILACAĞI UMUDUMUZ SÜRÜYOR”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Kuzey Irak’taki PKK varlığının son verilmesi yönündeki açıklamalarına ilişkin olarak Talabani, Irak’ın silahlı güç yol ile PKK’yı topraklarından çıkaramayacağını savundu. Türk ordusunun da bunu yapmasının önünde iki engelin olduğunu söyleyen Talaban, bu engelleri “Irak anayasasının yabancı bir gücün sınırlarını geçmesine izin vermemesi ve askeri yolun, terörü son erdirememesi” olarak sıraladı.
Talabani, “PKK’nın silah bırakması ve siyasi sürece katılması konusunda ümidimizi kesmedik. Şimdi Irak-Türkiye-ABD’den oluşan bir komisyon var. Bu konu üzerinde çalışmalar yapıyor” dedi.