Siyaset Toptan’dan Anayasa uyarısı: İlk 3 madde tartışılmamalı

Toptan’dan Anayasa uyarısı: İlk 3 madde tartışılmamalı

14.11.2008 - 00:38 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın Anayasa’nın başlangıç maddelerinin tartışmaya açılmasına yönelik açıklamasına ilişkin olarak, “Anayasa’nın değiştirilmesi teklif edilemez 1, 2 ve 3’üncü maddeleriyle ilgili tartışmalara girmemek lazım” dedi

Toptan’dan Anayasa uyarısı: İlk 3 madde tartışılmamalı

TV8’de yayımlanan “Başkent’ten” programına katılan Toptan, DTP’lilerin Meclis’ten atılması gerektiği görüşüyle ilgili bir izleyici sorusu üzerine, “DTP’li arkadaşlar milletin oyuyla seçilerek gelmiş buraya. Madem atacaktık, niye getirdik? Bu Meclis, renkli haliyle çok çeşitli fikirleri temsil ediyor. Bu, Türkiye için büyük bir şanstır” dedi.

‘Buhran olur’
Toptan, anayasa değişikliği konusunda da şunları söyledi:
“Sayın Haşim Kılıç yaklaşık 17-18 yıldır Anayasa Mahkemesi’nde bulunuyor. Böyle bir şeyi, belki bilimsel olarak ortaya koyabilir. Şahsi düşüncemi soracak olursanız, Anayasa’nın değiştirilmesi teklif edilemez 1, 2 ve 3. maddeleriyle ilgili tartışmalara girmemek lazım. Özellikle cumhuriyetin temel niteliklerini değiştirecek davranışlardan herkesin özenle kaçınması gerekir. Çünkü onlar bizim devletimizi var eden temel unsurlardır. Onlardan vazgeçmemiz söz konusu olmaz. O nedenle onları tartışmaya açmamak lazım. Açmanın da pek fazla faydası yok. Oralarda meydana gelecek tartışmalar yeni bunalım ve buhranları meydana gelir.”

‘Rotadan sapmaz’
Toptan, AKP’nin şeriat rejimini getireceği iddialarıyla ilgili olarak, “Yok, yok... Türkiye ana rotasından kesinlikle sapmaz. Türk halkının laiklikle ve cumhuriyetin temel nitelikleriyle hiçbir ihtilafı yoktur. Halkın belli kesimlerinde marjinal düşünceler de olacak, onlara da saygı göstermek lazım. Türkiye’de bunun sağında, solunda çeşitli ekstremlerde; bunların toplamdaki oranlarının yüzde 5’leri hatta yüzde 10’ları geçtiğini kesinlikle söyleyemeyiz” dedi.