Siyaset ‘Tüm özgürlükler garanti altındadır’

‘Tüm özgürlükler garanti altındadır’

01.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Bütçe görüşmelerinde soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, ‘Tüm vatandaşlarımız eşit muamele görmektedir. Tüm temel haklar ve özgürlükler Anayasa’mızın garantisi altındadır’ dedi

‘Tüm özgürlükler garanti altındadır’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Kürt, Arap, Çerkez, Türk diye bir etnik ayrıma veya bir din ayrımına gitmeden tüm vatandaşlarımız eşit muamele görmektedir, başta yaşam hakkı olmak üzere, tüm temel haklar ve özgürlükler Anayasa’mızın garantisi altındadır” dedi. Oktay, “2020 yılı Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinde 20 bin öğretmen ataması için ödenek öngörülmüştür” ifadesini kullandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşmelerinde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Oktay, özetle şunları söyledi:

‘Kürtler asli unsurdur’

SADECE TERÖRİSTLER: Hükümetimiz iktidara geldiği günden beri Kürt’tür, Arap’tır, Çerkez’dir, Türk’tür diye bir etnik ayrıma veya bir din ayrımına gitmeden tüm vatandaşlarımızın eşit anayasal haklara sahip olduğunu kabul ederek politika geliştirmektedir. Tüm vatandaşlarımız eşit muamele görmektedir, başta yaşam hakkı olmak üzere, tüm temel haklar ve özgürlükler Anayasamızın garantisi altındadır. Eşit muamele göremeyecek olanlar, temel hak ve özgürlüklerden yana şikayeti olanlar, olacaklar teröristlerdir; onlara da böyle bir garantimiz söz konusu olamaz. Bizim mücadelemiz PKK/PYD/YPG terör örgütüyledir. Kürtler devletimizin asli unsurlarıdır.

ÖNEM TAŞIMAKTADIR: (Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde) Yasama, yürütme ve yargı erklerinin ayrılığı bulunmadığı iddiası gerçeği yansıtmamakta. Yasama ve yürütme erklerinin uyum içinde çalışması büyük önem taşımaktadır. Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmaları, bunun çalışabilmesine yönelik de kuvvetler ayrılığının kuvvetler kopukluğuna dönüşmemesi gerekmekte. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, anayasadan aldığı güçle yalnızca yürütmeye ilişkin hususlarda çıkarılmaktadır. Mutlak suretle kanunla düzenlenmesi gereken hususlara ilişkin ise TBMM çalışmaları devam etmektedir.

2018-2019 yasama yılı 26, 2019-2020 yasama yılının sadece ilk iki ayında 5 taslak yasalaşmıştır.

Haberin Devamı

Bu kötü bir şey değildir’

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girmesinden bu yana 53 adet Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlanırken yine aynı dönemde 26 kanun yayımlanmıştır. Tüm yetkilerin Cumhurbaşkanımızda olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Cumhurbaşkanı yalnızca yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarılabilmektedir. Anayasanın ilgili maddesi uyarınca temel haklar, kişi hak ve ödevleri ile siyasi haklara ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz.

DEMOKRASİ SAĞLIKLI İŞLİYOR: Niye bürokratları tanımıyoruz, isimlerini bilmiyoruz... Aslında bu, bence, demokrasi açısından güzel bir şeydir, kötü bir şey değildir. Yani hatırlayın, 30 Ağustos olayını hatırlayın, zamanında biz aylar öncesinden ülke olarak tartışmaya başlardık kim, hangi görevi alacak diye. Sivilde de aynı şeydi, herhangi bir kurumumuzda herhangi birisi bir yere atandı, gitti, gitmedi, tamamen onlarla uğraşırdık. Şahıslar değil kurumlar esas olmalı. Bu da aslında demokrasinin sağlıklı işlediğine dair olgu. Burada farklı algı oluşturmamakta fayda var.

20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI: ‘Atama bekleyen öğretmenlerle ilgili 2020 bütçesinde ödenek bulunmakta mı?’ denildi. 2020 yılı Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinde 20 bin öğretmen ataması için ödenek öngörülmüştür.

‘37 ilde 848 şirkete kayyum atandı’

Haberin Devamı

262 KİŞİ ATANDI: (TMSF tarafından atanan kayyumlar) Ekim ayı itibarıyla Türkiye’nin 37 farklı ilindeki mahkeme kararlarıyla toplam 848 şirkette TMSF tarafından kayyum görevlendirilmiştir. Bu şirketlerin yönetimlerine 136’sı TMSF personeli olmak üzere toplam 262 kişi atanmıştır. TMSF’ye devredilen şirketlerin, TMSF bünyesinde olduğu dönemde toplam aktif büyüklükleri artmıştır.

BASIN KARTI İPTALLERİ: Ülkemizdeki yerleşik uluslararası basın mensuplarına verilen basın kartı sayısı 2019 itibarıyla 343’tür. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası süreçte millî güvenliğe tehdit oluşturan yapılarla aidiyeti, irtibatı veya iltisakı olduğu değerlendirilen medya kuruluşlarında çalışan veya irtibat ya da iltisak düzeyinde ilişkisi bulunduğu değerlendirilen 685 basın mensubunun basın kartı ilgili yönetmelik uyarınca iptal edilmiştir.