Siyaset Üç kurucu istifa etti

Üç kurucu istifa etti

07.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Akşener’e zehir zemberek eleştirilerde bulunan kurucu üyeler Halaçoğlu, Yeniçeri ve Bor istifalarını ortak açıklamayla duyurdu Üç kurucu üye, CHP ile ittifaka gidilmesini ve partiden daha az oy alan Akşener’in görevde kalmasını eleştirdi

Üç kurucu istifa etti

İYİ Parti’de 12 Ağustos’ta yapılacak olağanüstü kurultay öncesi istifa depremi yaşandı. Kurucu üyeler Yusuf Halaçoğlu, Özcan Yeniçeri ve Nevzat Bor dün partilerinden istifa ettiklerini açıkladı. Ortak istifa metninde “Hiç gereği yokken ittifaka girildi. İttifakta CHP’nin yer alması AKP’den gelecek oyları engelledi. Seçim kaybetmiş, hatta partiden daha az oy almış bir Genel Başkan’ın yerine yeni bir yönetim getirilmesi gerekirken aksini yaptılar” denildi.

Haberin Devamı

İttifak yanlıştı

İstifalara ilişkin hazırlanan ortak metni, Halaçoğlu okudu. Milletvekili aday listesine işaret edilerek oluşturulan parti yönetimin büyük hatalar yaptığı vurgulanan metinde şöyle denildi:

“Yola çıkılanlar yerine yolda karşılaşılanlar listelere konmak suretiyle büyük bir vefasızlık gösterildi. Bu durum, büyük ağırlığı milliyetçi, ülkücü olan seçmeni küstürdü. Hiç gereği yokken ittifaka girildi. İttifakta CHP’nin yer alması AKP’den gelecek oyları engelledi. CHP seçmeninden gelecek oylar da CHP’ye döndü. ‘Cumhurbaşkanı olacağım’ diye yola çıkan ve gerçekten de ciddi bir rüzgar alan Genel Başkan ancak yüzde 7,26 oy aldı, parti de yüzde 9,96 oy alarak yüzde 10 barajının altında kaldı. Yani partimiz kaybetti. Seçim sonucu 43 milletvekili çıkarmamızı yönetim başarı olarak nitelendirdi. Partideki bazı kimseler, ‘aday olmayacağını’ açıklayan Genel Başkan’a rağmen ‘delegeler tarafından tek aday gösterileceğini’ açıkladı. Seçim kaybetmiş, hatta partiden daha az oy almış bir Genel Başkan’ın yerine yeni bir yönetim getirilmesi gerekirken aksini yaptılar. Genel Başkan ise sessiz kaldı. Belli ki eski oyunlar burada da oynanmaya devam ediyordu. Sergilenen tavırlar kurultayda bir şekilde değişimin olmayacağını göstermektedir. Böyle bir siyasi anlayış içinde olumlu sonuca ulaşmanın mümkün olmayacağına karar vermiş bulunuyoruz ve gerek partideki tüm görevlerimizden, gerekse İYİ Parti’den istifa ediyoruz.” Akşener’in samimi olmadığını öne sürdü. Halaçoğlu, şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Samimi olsaydı...’

“Delegeler tamamen kendi kontrollerinde. Eğer Genel Başkan istifasında ve aday olmama konusunda samimi olsaydı, delegeler tarafından aday gösterilmesi söz konusu olduğunda, ‘ben böyle bir şeyi kabul etmiyorum’ diyerek hepsini reddedebilirdi ama öyle bir yol denemiyor. Listelerin açıklanmasıyla birlikte... ‘Yanındaki en yakın arkadaşına vefasızlık gösteren, herkese vefasızlık gösterir’ anlamında oy kaybettirdi. Afyon’da hataları kabul etti, ‘istifa ediyorum’ dedi ama döndürdüler. Bir partinin Genel Başkanı olan kişinin, bulunmaz Hint kumaşı olması anlayışından bıktık. Türkiye’de liderlik yapabilecek insanlar varken kaybetmesine rağmen, Genel Başkan’ın yanında asla orayı terk etmesini kabul etmeyen bir güruh oluşuyor. Parti 9,96 oy almış, sen almışsın 7,26. Artık partiyi bir yere götürmen mümkün değil. Bu motor onu çekmiyor...”

Haberin Devamı

‘Kandırıldık’

Bor da “Başarısızlığın sebebini ülkücüler olarak görüyorlar. İstifayı geri çektiyseniz kongrenin anlamı yok. Biz de diyoruz ki; baştan beri kurgulanmış bir senaryoydu bu. Başkanlık Divanı, ‘Genel Başkan dışında kimse aday olmaya cüret edemez’ diyor. Hanımefendi ne yaptıysa, hepsine kapalı kapılar ardında karar verdi. O zaman neden 40 yıllık partimizi bırakıp buralara geldik? Bir takım sözler verildi ama biz hep kandırıldık” diye konuştu.

Yeniçeri de yeni parti kurmayacaklarını belirterek, “Türkiye iyi yerlere gitmiyor. Bunda muhalefet, iktidardan daha fazla suçlu. Muhalefet mevcut halinden çok memnun. Bugün muhalefet, adeta elleri üzerinde yürüyen bir insana benzemektedir. Kesinlikle aklı yoktur. Muhalefet kendisini iktidara hazır görmüyor ve iktidar için hazırlık yapmıyor” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

MHP’ye dönüş yok

İstifayla ilgili Akşener ile görüşmediklerini belirten Halaçoğlu, “MHP’ye geri dönüş olabilir mi” sorusuna, “Hayır, asla. Öyle bir şey söz konusu değil. Aynı hataların devam ettiği bir yere nasıl döneriz? Bizim hiçbir partiye şu an dönmemiz söz konusu değil” yanıtını verdi.

Çıray: Gerekçeleri vicdana uymuyor

İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray, istifalara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Siyaset, ‘insan kazanma’ sanatı olmakla birlikte, vicdanı da olan bir kurumdur. Sayın Bor, Halaçoğlu ve Yeniçeri’nin istifa kararlarını saygıyla karşılıyoruz. Ancak, gerekçelerindeki siyasi parti tarifinin, geçmiş tecrübelerinin aksine son çalıştayımızda da olduğu gibi, görüşlerini özgürce ifade ettikleri İYİ Parti’ye ve siyaset vicdanına uymadığı kanaatindeyiz. Kararlarının kendileri için hayırlı olmasını dileriz.”