Siyaset Vekalet yoksa refakat da yok!

Vekalet yoksa refakat da yok!

26.09.2013 - 10:30 | Son Güncellenme:

CHP'li Güldal Mumcu, Cumhurbaşkanı’na refakat etme görevini reddetti.

Vekalet yoksa refakat da yok

Vatan gazetesinin haberine göre Çiçek’in muhalif başkanvekillerine hiç vekalet vermemesine tepki gösteren Mumcu, Meclis açılışında Cumhurbaşkanı’na refakat etme görevini reddetti.

Haberin Devamı

Meclis’in 24. dönem 4. yasama yılı Anayasa uyarınca 1 Ekim’de başlayacak. TBMM Genel Kurulu saat 15.00’te toplanacak. TBMM Başkanı Çiçek, birleşimi açmasının ardından sunuş konuşmasını yapacak. Çiçek’in Cumhurbaşkanı Gül’ü Genel Kurul’a takdiminin ardından İstiklal Marşı okunacak. Ardından Cumhurbaşkanı Gül yapacağı konuşmayla yeni yasama yılını başlatacak.

Teamüller uyarınca açılış seremonisi için Cumhurbaşkanlarını TBMM’ye gelişlerinde en yaşlı TBMM Başkanvekili törenle karşılıyor. Genel Kurul salonuna kadar da eşlik ediyor. AK Parti’den 2, CHP ve MHP’den 1’er olmak üzere görev yapan 4 TBMM Başkanvekili arasında ise en yaşlı üye olma sıfatını CHP’li Mumcu taşıyor. Yeni yasama açılış töreni hazırlıklarını hummalı bir şekilde yürüten Meclis yönetimi de, bu çerçevede Mumcu’nun “refakat” görevini üstlenmesini bekliyordu. Ancak kısa süre önce Mumcu’dan sürpriz bir hamle geldi. Mumcu, TBMM yönetimine “refakat” görevini yerine getiremeyeceğini bildirdi. İlk etapta Mumcu’nun kararı Gül’e yönelik bir örtülü protesto olarak algılandı. Ancak Mumcu meclis yöneticilerine “Sayın Cumhurbaşkanı’na yönelik tavır kesinlikle sözkonusu değil” mesajını iletti ve “Teamüller değişebilir. Bazı teamüllere uyulmuyorsa, bu teamül de değişebilir” dedi. Mumcu’nun bu mesajıyla “refakat” krizinin arkasında, “vekalet tepkisinin” yattığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Çiçek’e tepki

Parlamento kulislerine yansıyan bilgiye göre, Mumcu’nun “refakat” görevini üstlenmeme kararında Temmuz 2011’den bu yana Meclis Başkanlığı’nı yürüten ve sıkça seyahat eden Cemil Çiçek’in, muhalefet partilerine mensup TBMM Başkanvekillerine “başkanlık vekaletini” bırakmaması etkili oldu.

2011’den bu yana görev verilmedi

2007’de parlamentoya giren ve TBMM Başkanvekili seçilen Mumcu, 2011 seçimleri sonrasında da partisince yine TBMM Başkanvekili adayı gösterilerek koltuğunu korudu. AK Partili Köksal Toptan ve Mehmet Ali Şahin’le başkanlıkları döneminde beraber çalışan Mumcu, Toptan döneminde “Başkanlık vekaletini üstlenme” konusunda bir sıkıntı yaşamadı.

Haberin Devamı

Toptan döneminde iktidar ve muhalefet partilerine mensup TBMM Başkanvekillerine sırayla “Başkanlık vekaleti” bırakıldı. AK Partili Mehmet Ali Şahin de Meclis Başkanı seçildikten sonra kısa süre bu teamülü uyguladı ve sırayla TBMM Başkanvekillerine vekalet bıraktı. Bu çerçevede Şahin döneminde Mumcu 1 günlüğüne 1 kez “TBMM Başkanı vekili” sıfatını taşıdı. Ancak Şahin daha sonra Mumcu’ya “vekalet” vermedi. Mumcu, Temmuz 2011’den bu yana görev yapan Meclis Başkanı Çiçek’den de hiç “vekalet” alamadı. Çiçek’in başkanlığı döneminde “Başkanlık vekaleti” konusunda AK Partili TBMM Başkanvekillerini tercih etmesi Mumcu’nun tepkisine yol açtı.

Yazarlar