Siyaset Yılmaz raporu için yeni komisyon

Yılmaz raporu için yeni komisyon

14.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yılmaz raporu için yeni komisyon

Yılmaz raporu için yeni komisyon


Hakan Şanlıtürk Ankara


       ANAP lideri Mesut Yılmaz'ı ilgilendiren ve Meclis'in geçen yasama döneminde sonuçlanan soruşturma komisyonu raporlarının yeniden hazırlanması gündeme geldi.
       TBMM Başkanlığı'nda Genel Kurul'da oylama yapılmayı bekleyen Yılmaz, Yaşar Topçu ve Burhan Kara ile ilgili raporlar yüzünden sıkıntılı günler geçiren Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut, ANAP'ın itirazı üzerine oylamanın yapılıp yapılmaması konusunda hukukçulardan görüş almayı benimsedi.
       Danışma Kurulu'nda geçen hafta ele alınan konuda, ANAP, soruşturma komisyonu raporunu hazırlayan milletvekillerinin çoğunun Meclis'e giremediğini, bu nedenle yeniden komisyon oluşturulması gerektiğini savundu.
       ANAP'lı Grup Başkan Vekili Beyhan Aslan, "Mevcut durumda oylama kararı yanlış olur. Komisyonlarda çoğunluk kalmadı. Ayrıca Meclis yeniden oluştu. Yeni Meclis'in bilgilenme hakkı vardır" dedi.
       MHP'li temsilci Ömer İzgü de, ANAP'la aynı doğrultuda görüş belirtti. DSP, temsilcisi sessiz kalmayı yeğlerken, FP ve DYP temsilcileri ise oylamanın bir an önce yapılması gerektiğini savundu. Bu toplantı Akbulut'un, "görüş sorma" önerisiyle sona erdi.
       TBMM Başkanı Akbulut, ardından Prof. Ergun Özbudun'a, "Daha önceki komisyon raporları doğrultusunda oylama yapılması veya yeniden komisyon kurulması" seçeneklerinden hangisinin hukuk açısından doğru olacağını sordu.
       Özbudun, yanıtını yazılı olarak Meclis Başkanlığı'na iletti. Özbudun, Milliyet'e yaptığı açıklamada, Meclis'e şu görüşü bildirdiğini söyledi: "Yeni milli irade oluşmuştur. Tüm işlemlerin yenilenmesi gerekir. Geçmiş komisyon raporu üzerine işlem yapılamaz. Soruşturma açılmasına karar veren üyelerin çoğu seçilememiştir."

İşlemler silbaştan

       Özbudun'un bu görüşünün ardından salı günü toplanacak Danışma Kurulu'nda, hakkında Yüce Divan'a gönderilip gönderilmemesi için oylama yapılması beklenen raporların işlevini yitirmesi gündeme geldi. Kurulun, "Genel Kurul'da görüşülmeden, yeniden komisyon kurulmasına" karar vermesi bekleniyor.
       * Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Yaşar Topçu hakkında "Karadeniz sahil yolunun devamı olan yolların ihalesinde usulsüzlük yaparak devleti zarara uğrattığı" gerekçesiyle, "Yüce Divan'a sevkedilmesi gerektiği" görüşünü taşıyan rapor.
       * Devlet eski Bakanı Burhan Kara'nın "Denizcilik Müsteşarlığı'na ait bazı işlerin ihalelerinde ve personel alımında görevini kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve evrakta sahtecilik" suçlamasından dolayı "Yüce Divan'a sevkine gerek olmadığı" görüşünü taşıyan rapor.