Sizden Gelenler - Eşim Boşanmak İstiyor

'14 yıllık evliyim, 3 çocuğumuz var ve karım boşanmak istiyor. Ticaretle uğraşıyorum. Malum ekonomik krizden ötürü işlerim biraz bozuldu ve bu da ilişkimize yansıdı. Eşim çalışan bir kadın. Ailesi, özellikle kardeşleri onu bana karşı kışkırtıyor. Aramızda diyalog kalmadı, aynı evde iki yabancı gibiyiz. Aramızda daha önce kavga gürültü, aldatma, saygısızlık hiç olmadı. Ailesinin etkisinde kalıyor. Ben onu seviyorum ama o bana karşı hislerinin tükendiğini söyledi. Yuvamızı bozmak istemiyorum. Tek başına çocuklarımıza bakamaz, biliyorum, onların mağdur olmasını istemiyorum.'

Haberin Devamı

Tecrübelerim gösteriyor ki insan bazen çok daralıyor, hayata karşı öfke duyuyor ve birşeyleri değiştirebilmek adına kusuru en yanındakinde bulup ona yükleniyor. Anlaşılan o ki eşiniz şu an kişisel olarak bulunduğu konumdan ve hayatından memnun değil. Tercihlerini sorguluyor ve bu kısır döngüden çıkabilmek adına radikal bir değişikliğe gitme ihtiyacı hissediyor. Sizi muhakkak seviyordur ancak şu an için gözü görmüyor olabilir. Kendince hedefe kilitlenmiş, zannediyor ki boşandığınız zaman her şey düzelecek, üzerinden bir yük kalkacak. Şimdilerde ailesinin/kardeşlerinin/arkadaşlarının ona destek vermesi, haklılığını savunması ve kışkırtması da tanıdık bir senaryo. Evvela gaza getirilir, devamında ilgilenen olmaz.

Size tavsiyem şu şekilde olur: Eşinize ve isteklerine karşı direnç göstermeyin. Tamam, madem bu şekilde olsun istiyorsun, o halde ben de seni istemiyorum deyin. Yakınlaşma çabasında bulunmayın. Soğumuş gibi davranın, kendinizi ezdirmeyin. Siz ikna çabasına girdikçe o daha çok haklılığına inanıp bak adama neler diyorum da hala beni bırakmıyor, beni sömürüyor, ben daha iyilerine layığım düşüncesine girecektir. Boşanma konusunda ise çocukları bahane ederek ağırdan alın, hiç sözünü açmayın. Beni seni rahat bırakıyorum diyerek evden uzaklaşın. (Acelen nedir? Zaman içerisinde hayatına bir başkası girer, tekrar evlenmek istersin, boşanırız...) Kendisine istediği kadar özgürlük alanı tanıyın. Ona bu alanı ve rahatlığı verin ki sizin de kıymetiniz anlaşılsın. Boşanma olması halinde aslında ne kadar zorlanacağını algılasın. Siz onun bu hayattaki eşisiniz, destekçisisiniz. Kendi ailenizi kurmuşsunuz. Kardeşi onu bir gün dinler, iki gün dinler, üçüncü gün ilgilenmez, külfet olarak görür. (Şu an anladığım kadarı ile iş inada binmiş, tüm aile size karşı tavır almış. Siz hayır deyip ısrar ettikçe onlar da hırs yapıp boşanmanızın derdine düşmüş. Konu sizden çıkmış ego problemi olmuş. Siz direnç göstermezseniz onların da ilgisi dağılır, savaşacakları bir düşman kalmaz.) Her şey maddiyat değil; sizin haricinizde kim onu dinler, sever, nazını kaprisini çeker, elinden tutup gezmeye gider? Eş ve aile olmanın duygusu başkadır, yeri kolay kolay doldurulamaz. Kendisi çok uzun zamandır sizinle beraber olduğu için yalnız kalmanın ne kadar zor olduğunu, iyi niyetli ve temiz birini bulmanın ne büyük şans olduğunu unutmuş olabilir.

Haberin Devamı

Bütün bunların haricinde siz de iş konusunda gerekiyorsa düşük de olsa maaşlı bir iş bulsanız, kendi ailenizden ya da arkadaşlarınızdan yardım talep etseniz, kendisi ile maddi konularda mümkün mertebe diyaloğa girmeseniz çok yerinde olur.

Haberin Devamı

Hiç üzülmeyin, su akar yolunu bulur. Bu da böyle bir dönem. Yaşananları kişisel almayıp, hayat bizi bu noktaya getirdi, o da böyle bir tepki vermeyi seçti diyebilin. Kendinizi yok yere yıpratmayın. Günün sonunda sadece kendi seçimlerimizi ve tepkilerimizi kontrol edebiliyoruz.

Çok sevgilerimle

Sibel ŞENGÜL