Fenerbahçe Ercan Güven'den Fenerbahçeli yıldıza tepki! 'Adı futbolundan büyük, şut vurmayı bile hatırlamıyor'

Ercan Güven'den Fenerbahçeli yıldıza tepki! 'Adı futbolundan büyük, şut vurmayı bile hatırlamıyor'

15.04.2024 - 07:03 | Son Güncellenme:

Süper Lig'in 32. haftasında Fenerbahçe, Fatih Karagümrük'ü 2-1 mağlup etti. Mücadele sonrası Milliyet Gazetesi yazarları karşılaşmayı değerlendirdi.

Ercan Güvenden Fenerbahçeli yıldıza tepki Adı futbolundan büyük, şut vurmayı bile hatırlamıyor

Süper Lig'in 32. haftasında Fenerbahçe, zirve takibini sürdürmek için Fatih Karagümrük'e konuk oldu. Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki mücadelede Fenerbahçe 1-0 geriye düşmesine rağmen sahadan 2-1 galip ayrıldı. Karagümrük mücadeleyi 9 kişi tamamladı.

Haberin Devamı

Mücadele sonrası Milliyet Gazetesi yazarları karşılaşmayı değerlendirdi.

Performansı rakibe endeksli Fenerbahçe / Ercan Güven

İsmail Kartal Karagümrük maçına Olympiakos deplasmanından daha özenli bir on bir ile başlamıştı ama Fenerbahçe’nin ilk yarı performansı “ligde kalmayı garantilemiş Anadolu takımı” kıvamındaydı.
Yapamayan varsa, yaptırmayan da olmalı!
Karagümrük hocası Tolunay Kafkas çoktan deşifre edilmiş “Fenerbahçe’yi durdurma planını” en iyi bilen ve uygulayanlardan biriydi. Basit ama güçlü bir baraj kurmuştu Fenerbahçe futbol seline karşı. Geçişle, orta sahada dirençle, süratli kanatlarıyla oyunu öyle bir hale getirdi ki, top çoğunlukla Karagümrük ile bir türlü forma sahipleri belli olamayan Fenerbahçe savunması arasında oynandı.
Fred bile kayboldu ilk yarı. Bitirci Dzeko, pozisyon üretmeye çalışıyordu derinlerde ve fırsata uzaktı. Ferdi ile Osayi ise rakip forveti karşılamakla meşguldü.
İlk yarıda iki, ikinci yarıda bir net gol kurtaran Livakovic “güven bunalımını” biraz olsun aştı. Dzeko’nun üç rakip arasından attığı nefis pasa koşup Karagümrük kalecisi Sırıgu ile karşı karşıya kalmasına rağmen cılız bir şutla golü kaçıran Krunic ise biraz daha battı!
Gerçekten adı futbolundan büyük bu Krunic’in… Şut vurmayı bile hatırlamıyor sanki. Neyse ki, bu sefer 60’ları falan beklemedi Kartal. Krunic’i -hem de Zajc’ı sokmadan- çıkardı… Neyse ki!

Haberin Devamı

İlk devre taktik disiplinden ayrılmayan Karagümrük’ün golü, ikinci yarı için hem Fenerbahçe takımının hem de kenar yönetiminin aklını başına getirdi. İkinci 45’e Krunic’siz. Batshuayi ile çıktı Fenerbahçe ve rakip yarı sahayı parselleyip skoru 1-2 haline getirdi.
Mendes, tüm kariyerinde görmediği sakatlıkların birkaç katını burada bir sezonda yaşayan Fred’i yeniden MR’a göndermeye çalışınca, hakem kırmızı kartı tereddütsüz çıkardı. VAR’a oturan yabancı hakemin “kelebek etkisi” olmasın sakın?
Rakip kalede çoğalan baskılı futboluna dönmüş Fenerbahçe karşısında Karagümrük on kişi kaldığında maç bitmişti ama Sarı Lacivert takım ilk yarıda tribünlerden esirgediği futbol keyfini telafi etmeye çalıştı. Ancak ilginç tarafı aynı süreçte, beraberlikten Livakoviç sayesinde kurtuldu. Yani niyet eden rakip on kişi olsa da gol atabilir Fenerbahçe’ye!..
Tuhaf bir şekilde “edilgen” halde Fenerbahçe. Ancak rakip yorulunca, oyundan düşünce, şahlanıyor. Üstelik bunlar iç içe geçmiş süreçler. Fenerbahçe’nin baskın dakikalarında bile rakip silkindiği anda kale tehlikeye giriyor.
İncelenip araştırılmıyor, çünkü sadece üç puanın önemli olduğu yarışın son düzlüğündeyiz. Yoksa ilginç ötesi.

Haberin Devamı

Öncelik meselesi / Burcu Kapu

Şampiyonluğu küçük nüansların belirleyeceği kalan haftalarda artık sadece eksiklikleri konuşma vakti. İşte bu yüzden üç puana rağmen gelin samimi bir konuşma yapalım. Szymanski’nin yokluğunda 10 numarada Krunic’i sürmek “Bu oyuncuyu ben aldım ve iyi oyuncu, göreceksiniz” iç sesi, küçük bir ispat meselesi değil midir? Halbuki İsmail’in yokluğunda, Fred'in sakatlığında idare edemedi. Bir 10 numara kalmıştı dün orada oynadı takımın bütün sistemi bozuldu. Bir maçta da çıkıp iyi ki almış Fenerbahçe bu adamı dedirtmedi.
Fenerbahçe’nin ön alan presinin ve hücumdaki hareketliliğinin en önemli parçası Szymanski. Atletizmi, reaksiyon hızı ve kanatlara sağladığı destekle takımı adeta çift forvet oynatıyordu. Böyle bir oyuncunun yokluğunda orada kim oynar sorusunun çok cevabı olur ama bir isim kesinlikle olmaz, o da Krunic. Statik, sertliği ve yaratıcılığı düşük bir oyuncudan 10 numara yapmanın bedeli soyunma odasına 1-0 mağlup gitmeye sebep oldu.
Onun varlığında bozulan İsmail-Fred uyumu, kurulamayan pas bağlantıları ve ön hattan geçen bütün rakip paslar tehlike yarattı sarı lacivertliler için. Livakovic sezonun en iyi maçını çıkarırken stoper tercihleri de yanına soru işareti bıraktı. Samimi konuşmaya devam edelim o zaman.
Bonucci neden alındı? Geriden oyun kurması daima sıkıntılı ve daha ilk hava topunda sarı kart gören Serdar Aziz’in yedeği olmak için mi? Kent yerine tercih edilen King nerede, neden kulübede kanat oyuncusu yok? Zajc yerine Lincoln, Krunic yerine Crespo kalsaydı ligde tutunmaya çalışan Karagümrük karşısında Fenerbahçe bu kadar zorlanır mıydı?
Psikiyatrinin babalarından Jung, “İletişimde en önemli şey söylenmeyeni işitmektir” der. Olympiakos maçına çıktığı rotasyonlu 11’den sonra dün maça başlayan 11 ile İsmail Kartal “Benim için lig şampiyonluğu önceliktir” mi dedi? Umarım yanlış işitmişizdir ve artık bu sene bir Türk takımı Avrupa’da final oynar.

Haberin Devamı

Fenerbahçe ritmini arıyor / Uzay Gökerman

Haberin Devamı

Dün akşam saat 19.00 olduğunda birçok Fenerbahçeli zor bir seçim ile karşı karşıya gelmişti.
Bir tarafta Avrupa’nın en büyük Kupası için final karşılaşmasına çıkan Kadın Basketbol takımı, diğer yanda da Süper Lig’de çok zor bir süreçten geçen ve her maçı final olan erkek futbol takımı...
Hangisini seçecekti?
Fenerbahçeli olmak bazen böyle bir seçimin içinde kalmaktır!
Saat 21.00 olduğunda Mersin’de Fenerbahçeli Kadınlar Kupayı kaldırırken; Olimpiyat Stadyumundaki futbol takımı da Karagümrük karşısında zor da olsa 3 puana ulaşıyordu.
Hiç kuşkusuz bu iki maçın aynı gün ve saate denk gelmesi nedeniyle; Kadın Basketbol takımının Avrupa’da üst üste iki defa şampiyonluğa ulaşması ile ilgili bu büyük başarının enerjisinin önemli kısmının futbola kayması bir şanssızlıktı.
Fenerbahçeli Kadın Basketbolcuları üst üste kazandıkları Euroleague Şampiyonlukları için tebrik ediyorum.
Dün Premier Lig’de şampiyonluk mücadelesi veren Liverpool Crystal Palace’a, Arsenal de Aston Villa’ya sahalarında beklenmedik şekilde yenilerek şampiyonluk yarışında çok önemli yaralar aldılar.
Süper Lig için çok da gerekli olmayan bu bilgiyi neden buraya alma gereği duydum?
Ligin boyu kısaldıkça takımların üzerlerindeki baskı artarken hiç beklenmedik puan kayıplarıyla yarış dışı kalmaları bu işin doğal sonuçlarından biridir.
Yarış stresini yönetebilmek, ayakta ve mücadelenin içinde tutunabilmek başarıya giden bu sürecin en önemli bileşenlerindendir.
Fenerbahçe bu süreci (futbolda) çok uzun yıllardan bu yana yönetemiyor!
Tıpkı Liverpool, Arsenal gibi...
Hiç kuşkusuz bu takımların mücadele etmek zorunda kaldıklarıyla Fenerbahçe’ninkiler aynı değil; hatta birçok tarafıyla değerlendirmek gerekirse sportif oldukları bile söylenemez.
Ancak bunun aynı zamanda öğrenilmiş bir ders olması da gerekiyor; yani Fenerbahçe’de Başkan, yönetici olmak bu bilinçle ve farkındalıkla ne yapması gerektiğini bilerek yarışın içinde takımını tutabilme misyonunu da yerine getirmektir.
Oyuncu, teknik adam, idareci, taraftar... Bunların hepsinin şikayetlerinden en sonra gelir Başkanın ve Yöneticilerininki.
Oysa, maalesef ön sırayı hep sonda kalması gerekenler aldı!
Olympiacos karşısında ilk yarı tüm oyun senkronizasyonunu yitirmiş bir Fenerbahçe izledik.
Aynı sorun dünkü maçın ilk yarısında da yaşandı.
Devamlılık, konsantrasyon, oyun ritmi, akışkanlık ve buna yakın diğer bileşenler.
Kaybederken bile öğrenilen ayrı bir süreçten söz ediyorum.
Fenerbahçe Konferans Ligi maçının ilk yarısını açık farkla kaybederken, ikinci yarısını kazandı. Belki o ikinci yarı turun geçmesini sağlayacak.
17 Mart tarihinden sonra 11 Nisan günü oynadığı Olympiacos maçına kadar geçen sürede arada sadece tek karşılaşma oynadı, Sarı Lacivertliler...
Bu bir futbol takımı için futbolsuz geçmiş fazlasıyla uzun bir zamandır.
Milli aralardan sonra kimi takımların yaşadığı sorunlar genelde bununla bağlantılıdır.
İlk yarı Karagümrük karşısında etkisiz bir Fenerbahçe izledik. Bunda Ligde bulunduğu pozisyon ile çelişkili bir mücadele sergileyen rakibinin diri oyununun da belirleyici olduğunu söylememiz doğru bir yaklaşım olur.
Dün Fenerbahçe maçı 3 puan ile tamamlamışsa kaleci Livakovic’in gösterdiği performans ve kurtardığı mutlak gollük şutların etkisi olduğu da başka bir gerçektir.
Hırvat kaleci geldiği günden bu yana ilk defa bir maçın kazanılmasında ön plana çıktı ki sezonun tam da bu noktasında form tutmasının çok önemli olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Özellikle Konferans Ligi maçlarını göz önünde bulundurursak...
Fenerbahçe’nin akışkanlık ve oyun ritmi sorunu yaşadığı son iki karşılaşmada İsmail Kartal’ın oyuncu tercihlerinin de belirleyici olduğunu bir başlık altında konuşmak gerekiyor.
İsmail Kartal bir teknik direktör olarak elindeki kadrodaki oyuncularına ister istemez (doğru/yanlış) bir şans veriyor.
Sezonun tam da bu noktasında ezberden kaçınmasını beklememek gerekiyor. Bu durum eleştirilebilir ama aynı pozisyonda birçok kişinin yapacağı tercihlerin de yakın olacağını göz önünde bulundurmalıyız.
Ancak Olympiacos maçında Kurunic-Zajc, Karagümrük karşısında Kurunic tercihleri maalesef istenen veya beklenen sonucu veremediler.
Szymanski’nin bile zorlandığı ve form olarak gerilediği bir yerde doğru oyuncuyu seçebilmek başlı başına bir teknik direktörlük başarısı ve aynı zamanda şansıdır.
Kurunic’in ilk yarı yakaladığı mutlak gol pozisyonunda vuruş anındaki temel sorunu özgüven eksikliğiydi. Kaleciyle karşı karşıya kaldığına inanamadığı gibi o yükü sırtlanmış olduğu için de sürekli bunu paylaşabileceği bir arkadaşı gelip gelmediğini iki defa kontrol etti. O golü kaçırdığı anda zaten penaltı kaçırmış kadar yıkıldı. Fenerbahçe tribünlerinin de kısa sürede oyuncunun oyundan düşmesi için elinden geleni esirgemediklerini de gördük.
İsmail Kartal her seferinde Samandıra’da bu oyuncularla birlikte yaşayan kişinin kendisi olduğunu belirterek kararlarına saygı duyulması gerektiğini belirtirken; nihai sonuçlarından da dersleri çıkardığını umuyorum.
Çünkü bazı tercihlerde ısrarcı olmak o oyuncunun daha da düşmesine sebebiyet verebilir.
TFF’nin yabancı VAR uygulamasının etkisini bu maçta iki kritik pozisyonda tecrübe etme şansımız oldu.
Maçı yöneten hakemin vermediği ve verdiği penaltı kararlarına VAR müdahale ederek hakemi kurtaran oldu.
Vermediği penaltıyı sahada görememesi ne kadar tuhafsa; penaltı kararına hükmettiği yerde devam eden kritik pozisyonu kesmesi de bir o kadar garipti. Sadece 1 saniye beklese ve düdüğü çalmasa belki hakemlik adına çok daha doğru bir sonuç ortaya çıkmış olacaktı.
Fenerbahçe çok kritik bir virajı dönmüş oldu.
Şimdi önünde çok daha zor bir rövanş maçı var.
Fenerbahçe ritmini arıyor diyebiliriz.

Yazarlar