Erdem Koç

Erdem Koç

kocherdem@yahoo.com

Tüm Yazıları

34. HAFTA

Bu hafta sonu 51’inci sezonu tamamlanan 1. Bundesliga’da şampiyonluk mücadelesi İngiltere ve İspanya’daki mücadelelerin yanında sönmeyi bırakın, hiç yanmamış bir kor gibi kaldı. Bu sebeple Şampiyonluk mücadelesini izlemeyi zaten çoktan bırakmıştık.

Bu yetmezmiş gibi Bayern’in arkasındaki “en iyi kaybedenler” de “olağan şüpheliler”le (Dortmund, Schalke, Leverkusen) aynı olunca, son haftalarda ilgimizi aşağıya çevirip Bundesliga kurulduğundan beri bu ligde oynayan Hamburg’un da içinde bulunduğu düşme hattında işler biraz daha kızışabilir diye bekledik. Ancak orada da ilginç olan tek şey düşme hattının son 3 takımının sezonun son 5 haftasında tek bir puan bile alamamasıydı.

Haberin Devamı

29. haftadan beri Hamburg(27p), Nürnberg(26p), Braunschweig(25p) üçlüsü yenile yenile birbirlerine yol verip durdular ve bu son hafta da istisna değildi. Hatta durum öyle bir hal aldı ki, lig 34 değil 43 hafta sürse puanlar hala 27, 26, 25 olarak sıralanırdı muhtemelen. Galiba futbol tanrıları Hamburg Bundesliga tarihinde 2’inci ligde oynamamış tek takım olarak kalsın diye işe el attı ve her ne kadar düşmeye uğraşsalar da, onlara bir play-off şansı daha tanımaya karar verdi.

Özetle, defalarca efsanevi sonlara sahne olmuş bu lig bu sefer kayda değer bir finiş sunmadı maalesef. Hal böyle olunca Almanya Panaroma’nın formatını biraz değiştirip sezonun tümüne yayarak, “kayda değer” olanları anlatmak da farz oldu:

SEZONUN FUTBOLCUSU
Philip Lahm (Bayern Münih)

Guardiola’nıncümlesiyle “çalıştırdığı en zeki futbolcu.” Tabelaya doğrudan etki etmezmiş gibi görünse de, yılların sağ beki Lahmdefansif içgüdüleri ve oyun zekası sayesinde Guardiola’nın defansif orta sahası da oldu bir çok defa. Yıllardır gidip geldiği sağ çizgiyi bırakıp, sahanın her yerinde Bayerndefansının deliklerini kapatarak onu pürüzsüz bir duvar haline getiren alçı gibiydi. Goller, asistler ve maç sonuçlarından bağımsız, t 1’den 90’a değişecek şekilde herhangi bir t dakikasında sahaya baktığınızda gördüğünüz en “futbolcu” adam Lahm’dı ve bu sebepten sezonun futbolcusu da o oldu.

Haberin Devamı

SEZONUN HÜCUM OYUNCUSU
MarcoReus (Dortmund)

Özellikle sezonunu ikinci yarısında Dortmund’u finişe taşıyan en önemli isim oydu. Dortmund’u o kadar çok ipten aldı ki, takımın adı BoREUSsia Dortmund oldu bu sezon. Reus 14 gol ve 16 asistle ligde tabelaya doğrudan en çok etki eden isim. Kontratının sonu yaklaşıyor ve onu Premier Lig’e getirmek isteyen İngilizler şimdiden Dortmund’da kuyruk oluşturmuş durumdalar. Ters bir durum olmazsa Dünya Kupası’nda bu ismi çok duyacağız.

SEZONUN DEFANS OYUNCUSU
MatsHummels (Dortmund)

Bu adam 20 Kasım 2013’te İngiltere Almanya maçında ciddi şekilde sakatlandı ve sezonun önemli bir bölümünde sahalardan uzak kaldı. Sonrası için biz susalım istatistikler konuşsun:

Hummels yokken Dortmund’un maç başına aldığı puan: 1,4.
Gol yeme aralığı: 62 dakika.

Hummels varken Dortmund’un maç başına aldığı puan: 2,4.
Gol yeme aralığı: 95 dakika.

SEZONUN KALECİSİ
Ralf Faehrmann (Schalke)

Farklı takımlardaki kalecileri birbiriyle karşılaştırmak futbolculardan da zordur. Zira sahip oldukları çoğu istatistik önlerindeki defansa fazlasıyla bağlıdır. Ama aynı oranda forma şansı buldukları bir takım arkadaşları (TimoHidebrand) varsa biraz daha iyi fikir edinilebiliyor. Faehrmann bu açıdan bakıldığında JensKeller’in bulduğu bir elmas gibi parlıyor:

Haberin Devamı

Hildebrand varken Schalke kalesini bulan topların gol olma oranı: %40
Takımın gol yeme aralığı: 45 dakika

Fehrmann varken Schalke kalesini bulan topların gol olma oranı: %20
Takımın gol yeme aralığı: 100 dakika

SEZONUN TRANSFERİ
ThiagoAlcantara(Bayern Münih)

Sessiz başladığı sezonun devamında öyle bir form yakalamıştı ki, sonlara doğru sakatlanmasa belki de Bayern Şampiyonlar Ligi finalisti dahi olabilirdi. O Guardiola’nın kafasındaki Bayern’in eksik tek parçasıydı. Neden böyle olduğunu da defalarca gösterdi. Özellikle Frankfurt karşısında 185 defa topla buluştuğu ve lig rekoru kırdığı hafta hala hafızalarda. 120 topla buluşma ortalamasına sahip İspanyol aynı zamanda ligin ikili mücadelelerde en başarılı futbolcularından.

SEZONUN TÜRK FUTBOLCUSU
Hakan Çalhanoğlu (Hamburg)

Ömer Toprak ve Halil Altıntop da çok başarılıydı bu sezon, ancak 20 yaşında bir adam vardı ki, Hamburg’un dibe kadar düştüğü karanlık kuyuda hep ışık verdi. Hakan bu sezon ceza sahası dışından en çok gol atan futbolcu Bundesliga’da. Ayrıca attığı 10 golün, 4’ü serbest vuruştan ve bu da bambaşka bir rekor.

SEZONUN İSTİKRAR ABİDESİ
RicardoRodriguez (Wolfsburg)

Genler Şili ve İspanya, futbol eğitimi de İsviçre’den olunca ortaya çok değerli bir futbolcu çıkıyor. Bu sezon 34 lig maçının tamamında 90 dakika (!) oynayacak kadar disiplin sahibi bir İsviçreli Rodriguez. Bu maçlarda sol bek olarak 5 gol atıp 9 asist yapacak kadar da İspanik.

SEZONUN 11’i
(4-2-3-1)

Faehrmann (Schalke)
---
Grosskreutz (Dortmund)
Hummels (Dortmund)
Naldo (Wolfsburg)
Alaba (Bayern)
---
Geis (Mainz)
Lahm (Bayern)
---
Reus (Dortmund)
Hahn (Augsburg)
Firminho (Hoffenheim)
---
Lewandowski (Dortmund)