Dünya Son dakika: Şok dalgası... Ülkeyi sarsan kareleri Rus fotoğrafçı çekti!

Son dakika: Şok dalgası... Ülkeyi sarsan kareleri Rus fotoğrafçı çekti!

11.05.2017 - 08:39 | Son Güncellenme:

FBI Başkanı'nı kovan ABD lideri Trump'ın, saatler sonra Beyaz Saray'da Rusya Büyükelçisi Kislyak'la verdiği pozlar gündemi değiştirdi. Comey'in Trump ekibinin Rusya ile ilişkilerini araştırdığı için görevden alındığı konuşulurken, ülkeyi sarsan kareler ABD medyasının alınmadığı Oval Ofis'te bir Rus devlet fotoğrafçısı tarafından çekildi. Kislyak'la görüştüğünü gizleyen Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn, aylar önce istifa etmek zorunda kalmıştı. Trump'ın Beyaz Saray'daki bir başka konuğu, Watergate skandalı sonrasında koltuğunu bırakan Richard Nixon'a en yakın isimlerden biri, eski Dışişleri Bakanı Kissinger'dı. Kissinger'la gazetecilerin karşısına çıkan Trump, uzun süredir Nixon'la karşılaştırılıyor.

Son dakika: Şok dalgası... Ülkeyi sarsan kareleri Rus fotoğrafçı çekti

ABD Başkanı Donald Trump, önceki gece Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey'i kovarak dünyaya yeni bir şok dalgası yaydı. Bir anda tüm dünyanın en çok konuştuğu olay haline gelen görevden almayı, Trump'ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la Beyaz Saray'da yaptığı görüşme takip etti. Randevuda, yaptığı görüşmelerle başından bu yana Trump yönetiminin başını ağrıtan Rusya'nın ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak da vardı.

Haberin Devamı

Taraflar buluşmada Türkiye'nin de imza koyduğu Suriye'deki çatışmasızlık bölgelerine odaklandı, Trump Lavrov'dan Şam rejimi ve İran'a daha fazla baskı yapılmasını istedi.

Görüşmeyi gölgede bırakan ise, ABD Başkanı'nın Sergey Kislyak'la verdiği fotoğraflar oldu. Zira, bütün ülke FBI Direktörü Comey'in Kislyak'la görüşen Trump'a yakın isimleri araştırdığı için kovulduğunu konuşuyordu.

Üstelik, söz konusu kareler ABD medyasının Oval Ofis'e alınmadığı bir günde bir Rus devlet fotoğrafçısı tarafından çekildi.

Fotoğraflar bir anda her şeyin önüne geçti, sosyal medyada yüz binlerce insan görüntüyü konuştu.

Son dakika: Şok dalgası... Ülkeyi sarsan kareleri Rus fotoğrafçı çekti

'İyi bir fotoğraf olmadı'
Anthony Zurcher-BBC Washington

Eğer Donald Trump'ın amacı, kendi yaşadıkları ile Richard Nixon'un ( 37. ABD Başkanı) istifası ile sonlanan skandalın karşılaştırılmasını engellemek ise, Nixon'a başkanlığı döneminde en yakın olan isim olan Henry Kissinger ile Oval Ofis'te buluşması iyi bir görüntü olmadı.
Dahası, James Comey'nin, Trump'ın yakınındaki isimlerle - Moskova büyükelçiliği ilişkilerini araştırmaya başladığı için kovulduğu suçlamalarının dile getirilmeye başlanmasının hemen ertesi günü, Rus Büyükelçisi Sergei Kislyak'ın Beyaz Saray'da ağırlanması da iyi bir görüntü olmadı.
O görüşmeye ilişkin tek fotoğrafın ise, üstelik ABD medyası odaya alınmamışken, bir Rus devlet fotoğrafçısı tarafından çekilmiş olması, Demokratlara yakın gelecekte gerçekleşecek seçimlerde önemli bir kampanya kozu verdi.
Trump, seçim kampanyası döneminde 'Silahla birini vursam destekçilerim yanımda olmaya devam eder' öngörüsünü şaka yoluyla dile getirmişti. Fırtınaya dönen Rusya tartışmasının tam ortasında, Rus büyükelçisi ile gülerek fotoğraf çektirmek, Trump için buna yakın bir sınav olacak.

Trump'ın bir diğer fotoğrafı

Comey'i kovan Trump, dün gün boyunca Rusya soruşturmasının üstünü örtmediğini kanıtlamak için açıklamalar yaptı ancak Beyaz Saray'da ağırladığı bir başka isim de yine fiyaskoya yol açtı.

Haberin Devamı

Bu kişi, Watergate skandalı nedeniyle istifa etmek zorunda kalan Richard Nixon'a en yakın isimlerden biri, eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'dı. Kissinger'la kameralar önüne çıkan Trump, gazetecilerden gelen "FBI Başkanı'nı neden kovdunuz?" sorusuna "Çünkü o iyi iş yapmıyordu. Çok basit, çünkü o iyi iş yapmıyordu" yanıtını verdi.

Twitter'dan video paylaştı

ABD lideri ayrıca, sıklıkla kullandığı Twitter hesabından Comey'nin istifasını isteyen Demokrat Parti'lilerin sözlerini paylaştı ve "Comey, ister Cumhuriyetçi isterse Demokrat olsun Washington'daki hemen herkesin güvenini kaybetmişti. İşler normale döndüğünde herkes bana (bu kararından dolayı) teşekkür edecek" dedi.

Artçı sarsıntıları hafifletmek...

Yalnızca Trump değil, ekibi de kovulma depremini hafifletmek için çaba gösterdi. Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Huckabee, günlük basın toplantısında "Başkan, Comey'e olan güvenini son aylarda kaybetmişti. Dürüstçe söylemek gerekirse Direktör Comey'yi göndermeyi seçildiği günden beri düşünüyordu" açıklamasını yaptı.

Beyaz Saray önünde gösteri

Cumhuriyetçi cephede bunlar olurken, Demokratlar Trump'tan "Neden şimdi?" sorusunu yanıtlamasını bekliyor. Beyaz Saray önünde toplanan çok sayıda gösterici, sloganlarla kovulma kararını protesto etti.

Son dakika: Şok dalgası... Ülkeyi sarsan kareleri Rus fotoğrafçı çekti

Trump karşıtı birçok pankart taşıyan protestocular, Rusya soruşturmasının bağımsız bir savcı tarafından yürütülmesini talep ediyor. Ancak Beyaz Saray, bu çağrıya olumsuz yanıt verdi.

Haberin Devamı

Rusya soruşturması için yeni kaynak istedi ve...

Amerikan medyası ise, koltuğunu bırakmak zorunda kalan Comey'in bir süre önce Adalet Bakanlığı'ndan Rusya-Trump soruşturması için daha fazla kaynak istediğini yazdı. Adalet Bakanlığı ise, söz konusu haberlerin doğru olmadığını savunuyor.

Son dakika: Şok dalgası... Ülkeyi sarsan kareleri Rus fotoğrafçı çekti

Veda mesajı ve yeni davet

Medyaya yansıyan haberlere göre, ekibine bir veda mesajı yollayan eski FBI Başkanı Comey, "Bu kararın neden alındığı ya da nasıl uygulandığı konusunda kafa patlatmayacağım" dedi.

ABD Senatosu İstihbarat Komisyonu ise, gelecek hafta ifade vermesi için James Comey'e bir davet yolladı.

Halihazırda Federal Soruşturma Bürosu FBI Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerine etkisini araştırıyor. Odaklanılan nokta ise, seçim kampanyasındaki danışmanların Trump’ın kazanmasına yardımcı olmak için Rusya'yla yasa dışı işbirliği yapıp yapmadığı. James Comey, soruşturmayı Mart ayında resmen duyurdu.

Haberin Devamı

Özellikle Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'i istifaya götüren ilişkiler ağını günlerce manşetlerinde tutan Amerikan medyası, Rusya'nın Trump'ın başkan seçilmesine yardımını birçok kez haberlerinde kullandı.

Son dakika: Şok dalgası... Ülkeyi sarsan kareleri Rus fotoğrafçı çekti

Seçime 11 gün kala...

James Comey, geçen yıl yaz mevsiminde tarihin en sert başkanlık yarışlarından biri yaşanırken Demokrat Parti'nin adayı Hillary Clinton hakkında soruşturma açılmayacağını duyurmasıyla manşetlere taşınmıştı. Comey'e göre, Clinton hatalı olsa da soruşturmaya gerek yoktu.

Ancak sular bir süre durulduktan sonra seçimlere 11 gün kala FBI yeni bombayı patlattı, Clinton'ın e-mailleri yeniden soruşturma altındaydı. 8 Kasım gelip çattığında Donald Trump ipi göğüsledi, Demokratlar ise yenilginin sorumlusu olarak FBI Başkanı James Comey'i gösterdi.

Son dakika: Şok dalgası... Ülkeyi sarsan kareleri Rus fotoğrafçı çekti

Hafif bir mide bulantısı

Haberin Devamı

FBI Başkanı, son olarak geçen hafta Senato'daki oturumda ifade vermişti. Oturumda Comey'in Clinton'ın elektronik postaları hakkında 'hatalı bilgi' verdiği ortaya çıkmıştı. FBI Başkanı, Clinton'ın kampanya baş yöneticisi Huma Abedin'in yüzbinlerce gizli yazışmayı eşine ilettiğini açıklamış ancak söz konusu elektronik postaların sayısının ancak bir avuç olduğu ve çoğunun gizlilik öğesi içermediği belirlenmişti.

8 Kasım'a günler kala verdiği kararın seçimlere etki etmiş olabileceğini kabul eden Comey, hafif bir mide bulantısı hissettiğini aktarmış ve kararı vermek için uzun süre düşündüğünü de eklemişti.

Trump'ı yalanlamıştı

Trump ve Comey, daha önce bir kez doğrudan karşı karşıya geldi. Trump'ın Barack Obama'nın kendisini dinlettiğini söylemesi üzerine Comey ABD Başkanı'nı yalanlamıştı.