Teknoloji Kilo vermenize yardımcı pile ihtiyaç duymayan implant geliştirildi

Kilo vermenize yardımcı pile ihtiyaç duymayan implant geliştirildi

19.12.2018 - 14:33 | Son Güncellenme:

Bilim insanları, obeziteye karşı pile ihtiyacı duymayan yeni bir implant geliştirdi. Beyin ile mide arasında görev yapan siniri uyaran cihaz, beyninize tokmuşsunuz sinyali gönderiyor. Bu da zayıflamanıza yardımcı oluyor.

Kilo vermenize yardımcı pile ihtiyaç duymayan implant geliştirildi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

İlerleyen yaş ve kiloyla ilgili sağlık problemlerini “yükselen pandemik” olarak adlandırılan 2017 araştırmasına göre dünya çapında 700 milyondan fazla yetişkin ve çocuk obez.

Wisconsin-Madison Üniversitesi'ndeki mühendisler tarafından geliştirilen bataryasız, kolayca takılabilen yeni zayıflama cihazı, obeziteye karşı savaşmak için umut verici yeni bir silah olabilir.

Laboratuar testinde, cihazlar farelerin vücut ağırlığının neredeyse yüzde 40'ını vermesine yardımcı oldu. Çalışmanın sonuçları Nature Communications dergisinde (17 Aralık 2018) yayımlandı.

1 santimetreden daha ufak ve vücutta kullanım için güvenli olan implant, midedeki doğal çalkalama hareketlerinden hafif elektrik darbeleri üretiytor. Onları, beyin ile mideyi birbirine bağlayan vagus sinirine yolluyor. Bu hafif uyarım, beynin, yalnızca birkaç gıdadan sonra dolu olduğunu düşünerek beynini kandırıyor.

Haberin Devamı

UW-Madison malzeme bilimi ve mühendisliği profesörü olan Xudong Wang , "Nabızlar mide hareketleri ile ilişkili ve gıda alımını kontrol etmeye yardımcı olacak doğal bir tepki geliştiriyor" dedi.

Kilo vermenize yardımcı pile ihtiyaç duymayan implant geliştirildi

Mide kapasitesini kalıcı olarak değiştiren gastrik bypasstan farklı olarak, yeni cihazların etkileri de tersine çevrilebilir. Wang ve onun işbirlikçileri, 12 hafta sonra cihazları çıkardığında, denek fareler normal yeme alışkanlıklarına ve ağırlıklarına geri döndü.

Wang'ın cihazı, kilo kaybı için vagus siniri uyaran mevcut birime göre çeşitli avantajlara sahip. 2015 yılında Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanan mevcut birim olan “Maestro” adlı cihaz da bu yapay uyarıyı yapmakla görevli. Sıklıkla yeniden şarj edilmesi gereken hacimli piller ve karmaşık bir kontrol ünitesine sahip.

Dr. Luke Funk ise "Mevcut vagus sinir uyarıcıları üzerindeki yeni cihazın potansiyel avantajı, harici pil şarjı gerektirmemesi. Bu da, haftada bir kez pil şarj etmek için hastaların bir saat yaşadıkları rahatsızlıktan dolayı önemli avantaj." diyor.

Wang'ın cihazı pil içermiyor ve karmaşık kablolama yok. İç jeneratörlere güç vermek için mide duvarlarının dalgalanmalarına dayanıyor. Bu, cihazın mide hareket ederken sadece vagus sinirini uyardığı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Wang, “Vücudumuzun işlevine otomatik olarak yanıt veriyor, gerektiğinde stimülasyon üretiyor. Bedenimiz en iyisini bilir." diyor.

Cihaz başarılı olursa, ileride insanlar üzerinde de denenecek.