Gündem TEOG mazeret sınavları ne zaman açıklanacak?

TEOG mazeret sınavları ne zaman açıklanacak?

26.12.2016 - 08:59 | Son Güncellenme:

23 Kasım 2016 Cuma ve 24 Kasım Cumartesi günü Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen TEOG ortak sınavları yapılmıştı. Yapılan ortak sınavlar sonrasında ise Milli Eğitim Bakanlığı mazeretli sayılan öğrencilerin sınava girmediği bilgisini kayıt altına almıştır. 17 Aralık 2016 Cumartesi ve 18 Aralık 2016 Pazar günlerinde ise sınava mazeretlerinden dolayı giremeyen öğrenciler için TEOG mazeret sınavları yapıldı. TEOG mazeret sınavlarının detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

TEOG mazeret sınavları ne zaman açıklanacak

TEOG sınavı 8.sınıfta okuyan öğrenciler için yapılan bir sınavdır. 8.sınıf öğrencileri Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınava tabii tutulmaktadırlar. TEOG ortak sınavlar 23 Kasım 2016 ve 24 Kasım 2016 tarihlerinde gerçekleşmişti. Fakat bazı hastalık, kaza gibi istenmeyen durumlardan ya da bazı özel durumlardan dolayı TEOG ortak sınavlara giremeyen milyonlarca öğrenci Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu 17 Aralık 2016 ve 18 Aralık 2016 tarihlerinde TEOG mazeret sınavına girdi. Daha önceki yıllarda pek de geri dönüşü olmayan LGS (Liselere Geçiş Sınavı) nin yerini TEOG sınavının alması hem öğrenciler tarafından hem de veliler tarafından olumlu bir biçimde karşılandı. Böylece TEOG orta sınavına katılamayıp gerçekten geçerli bir sebebe sahip olan öğrenciler TEOG mazeret sınavlarına katıldı. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklamaya göre eğer TEOG mazeret sınavına katılmak isteyen öğrencinin geçerli bir sebebi bulunmuyor ise, bu tür öğrenciler ne yazık ki TEOG mazeret sınavına katılamadılar.

Haberin Devamı

TEOG SINAV SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TEOG Mazeret Durumu

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından düzenlenen TEOG mazeret sınavına yalnızca geçerli mazereti olan öğrencilerin katılabildiğini söylemiştik. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan kılavuzda geçerli mazeret durumu hakkında şunlar yer almaktadır:

“Yurtdışında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olmayan okullar haricinde, TEOG ortak sınavlara katılamayan öğrencilerin bilgileri okudukları okulun okul müdürlüğü tarafından sınav günü bitiminde online bir sistem olan e-okul sistemi üzerine işlenecektir.” Bu açıklamalar haricinde ise Milli Eğitim Bakanlığı, ortak sınavlara katılım gösteremeyen diğer öğrencilerin mazeret durumlarını ya da olaylarını gösterdikleri bir belge ile mazeret sınavına girme taleplerini beyan etmelerini söylemiştir. Bu talep beyanları ise belirtilen e-posta adresine, en geç ortak sınavlar tamamladıktan bir gün sonra gönderilmelidir. Açıklamada yer alan bir gün zaman kıstası olarak önem taşımaktadır. Çünkü bu sürenin geçilmesi gibi bir durumda öğrenciler ne yazık ki TEOG mazeret sınavına katılamayacaklardır. Ayrıca ortak sınavlara katılım gösterememiş öğrencilerin durumları, ilköğretim kurumları için oluşturulmuş olan yönetmeliğinin 382. Maddesinde belirtilmiştir. Belirtilen bu hükümler bağlamında bu öğrenciler değerlendirilmektedir. Değerlendirmeden sonra ise öğrencinin yer aldığı okul müdürlüğü tarafından bir karar verilmektedir. Daha sonraki aşama ise, okul müdürlüğünde verilmiş olan bu kararın aynı gün içinde il ya da ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri’ne bildirilmesi gerekmektedir. Son olarak ise mazereti okul müdürlüğünce kabul edilen öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği tarih ve merkezlere TEOG mazeret sınavlarına gireceklerdir.

İşte bu açıklamalar bağlamında, TEOG ortak sınavlara girmeyen birçok öğrenci mazeret durumlarını gerekli kurum ve kuruluşlara bildirerek 17 Aralık 2016 ve 18 Aralık 2016 tarihlerinde TEOG mazeret sınavına girdi. Velilerin ve birçok öğrencinin akıllarında soru işareti yaratan bir durum ise mazeret sınavı için de mazereti olan öğrencilerin durumunun ne olacağı konusu oldu. Yine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklamaya göre ise bu öğrenciler yani TEOG mazeret sınavına da katılım gösterememiş olan öğrenciler TEOG sınavına katılmamış olarak kabul edilecek. Ayrıca bu durum bu şekilde değerlendirilecektir.

TEOG Mazeret Sınavlarına Katılım Nasıl Sağlanır?

Bazı hastalık, kaza gibi istenmeyen durumlardan ya da bazı özel durumlardan dolayı TEOG ortak sınavlara giremeyen milyonlarca öğrencinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu 17 Aralık 2016 ve 18 Aralık 2016 tarihlerinde TEOG mazeret sınavına girdiğini söylemiştik. Fakat mazeret sınavına girmeden önce yapılması gereken şeylerden bir tanesi, TEOG ortak sınava katılım gösterememiş olan öğrencinin velisinin, öğrencinin neden katılım sağlayamadığını belirtmek zorundadır. Veliler bu mazeret belirtmesini yaparken TEOG ortak sınavların tamamlandığı zamandan en geç beş gün içinde bildirmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı’na yapılacak olan bildirme haricindeki bu mazeret belirtmesi ise öğrencinin okuduğu okul yönetimine yazılı olarak yapılmak zorundadır. Eğer veli bunları yerine getirmez ise, öğrencinin katılım sağlayamadığı ders sınav puanı okul yönetimi tarafından e-okul online bilgi sisteminde sıfır olarak gösterilir.

TEOG Mazeret Sınavı Soru ve Cevapları Nereden Öğrenilir?

17 Aralık 2016 ve 18 Aralık 2016 tarihlerinde gerçekleştirilmiş olan TEOG mazeret sınavında birçok öğrenciye sorulmuş olan soruları ve bu soruların cevaplarını odsgm.meb.gov.tr bulabilir, gelecek olan puanınızı tahminen de olsa öğrenebilirsiniz. Halk arasında yapılan birçok konuşmaya göre TEOG sınavlarının açıklanacağı tarih gibi yakın gibi görünse de aslında TEOG mazeret sınavlarının sonuçları henüz açıklanmış değil ve okul yönetimlerinden ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan henüz bu konu hakkında resmi ve kesin bir açıklama gelmiş bulunmuyor. Bu nedenle hem veliler hem de birçok öğrenci TEOG mazeret sınavı sonuçlarının açıklanmasını heyecanla bekliyor. Yapılan tahminlere göre ise TEOG mazeret sınavı sonuçlarının ocak ayında açıklanması bekleniyor.