The Others Akıncı'dan müzakere süreci yorumu: 'Dünyanın sonu olmaz'

Akıncı'dan müzakere süreci yorumu: 'Dünyanın sonu olmaz'

30.07.2016 - 12:55 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Akıncı ,"Yürüttüğümüz süreç bu kadar yıl sonra federal çözüm için son fırsat penceresidir. Bunu başaramazsak dünyanın sonu olmaz. Diplomasi devam eder" dedi

Akıncıdan müzakere süreci yorumu: Dünyanın sonu olmaz

Akıncıdan müzakere süreci yorumu: Dünyanın sonu olmaz

Haberin Devamı

MİLLİYET LEFKOŞA
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yoğunlaştırılmış müzakerelerin birinci turunun tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, BM Genel Kurulu çalışmalarına katılmak üzere New York’ta olacağı tarihe kadar 23-29 Ağustos ve 2, 6, 8 ve 14 Eylül’de toplam 7 görüşme daha yapılacağını açıkladı. Akıncı, bugünkü müzakerede toprak ve güvenlik başlıklarının yer adı, harita ve yüzdeliklere girilmeden, genel olarak değerlendirildiğini belirterek, “Bu çerçevede her iki tarafın güvenlik kaygılarını anlatma fırsatı bulduğu yararlı bir toplantı oldu. Bunlar Kıbrıs sorununun en çetrefilli konularıdır. Bir toplantıda bunları aşmak elbette ki mümkün değil” dedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, güvenlik ve garanti meselesinin en son tahlilde 5’li konferansta bağlanacak bir konu olduğunu yineleyerek, şöyle devam etti: "Nedeni de çok açıktır. Çünkü uluslararası bir anlaşmadan söz ediyoruz. Bizlerin de görüşü olacaktır ama sonuçta bunu 3 tarafla bir araya gelerek sonuçlandıracağımız kesindir. O noktaya hızla gitmeyi sağlamaya çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Net resim çıkacak

Ağustos ve Eylül’deki 7 toplantıda ilk 4 başlıkta kalan ayrılık noktalarını asgariye indirmeyi hedeflediklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Daha fazla yakınlaşma sağlayarak diğer safhaya geçiyoruz. Bizim en büyük arzumuz 23 Ağustos’ta başlayacak süreçte o başlıklardaki yakınlaşmaları daha da çoğaltmaktır. Müzakerecilerimiz de bu konuların üzerinde çalışıyor. Teknik olan konuları aşmak daha kolaydır. Siyasi karar isteyen noktalara geldiğinde müzakereciler de durma noktasına geliyor. O zaman bize bakıyorlar. Bizim verdiğimiz kararlarla bir sonraki aşamaya geçiyorlar. Eylül ortalarına geldiğimizde daha net bir resim yavaş yavaş gözümüzün önünde belirecek" dedi.

'Gözdağı değildir'

Bu sürecin kendi nesli için son deneme olduğunu tekrarlayan Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti: “Bu söylediğim ne bir tehdittir ne de gözdağıdır. Yürüttüğümüz süreç bu kadar yıl sonra federal çözüm için son fırsat penceresidir. Bunu başaramazsak dünyanın sonu olmaz. Diplomasi devam eder. Ama nereye doğru devam edersiniz, soru oradadır. Bu süreç bir kez daha Annan Planı’nda olduğu gibi bir fiyaskoyla sonuçlanırsa, bakalım kaç yıl sonra yine böyle bir fırsat penceresi doğacak? Bunun yitirilmemesi için hep birlikte kararlılıkla devam etmemiz lazım. Önemli olan bizim halkımıza gönül huzuru içerisinde ‘bu koşullarda varılabilecek en uygun çözüm budur’ diyebileceğimiz bir noktaya varmaktır. Bütün mesele burada düğümlenmektedir. O noktaya gelebilmek için çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

'Daha alınacak yol var'

Nikos Anastasiadis de, liderler görüşmesinin, mevcut anlaşmazlıklara rağmen yaratıcı bir görüşme olduğunu söyledi ve "derin konulara girdiklerini ve daha alınacak yol olduğunu" ifade etti. Bir gazetecinin iyimser olup olmadığı sorusuna ise Rum lider “İyimserlikten bahsetmedim. Mevcut anlaşmazlıkların olduğu, yaratıcı bir görüşmeden söz ettim” yanıtını verdi.

Yazarlar