The Others 'Karanlıklara dönüşü olmayan Kıbrıs'

'Karanlıklara dönüşü olmayan Kıbrıs'

18.03.2016 - 12:10 | Son Güncellenme:

18 Mart Şehitleri, Boğaz Şehitliği’nde düzenlenen devlet töreniyle anıldı. Törene katılan Cumhurbaşkanı Akıncı şehitlik özel defterine; 'Öyle bir Kıbrıs yaratmak istiyoruz ki; bir daha geçmişin karanlık günlerine dönüş olmasın, artık yeni şehitlere kayıplara gerek kalmasın’ diye yazdı.

Karanlıklara dönüşü olmayan Kıbrıs

Karanlıklara dönüşü olmayan Kıbrıs

Haberin Devamı

18 Mart Şehitleri, Boğaz Şehitliği’nde düzenlenen devlet töreniyle anıldı. Törende, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Anıtkabir’e konulmak üzere Boğaz Şehitliği’nden alınan, Türk ve KKTC bayrağına sarılı şehit kanıyla sulanan toprağı, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Deya Kanbay'a sundu. Kanbay da toprağı öpüp başına koyarak teslim aldı. Boğaz Şehitliği’nde düzenlenen 18 Mart Şehitleri Anma Günü törenine, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı, Başbakan Ömer Kalyoncu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KTBK Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt, GKK Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, Ana Muhalefet DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti, kurum kuruluş dernek üniversite temsilcileri, askeri erkan ve Türkiye'den konuklar katıldı.

Haberin Devamı

Protokol sırasına göre çelenklerin şehitliğe sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle sürdü. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Albay Ferhat Mete Öcal'ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla devam eden tören, şehitlik özel defterinin imzalanması, toprağın sunulması ve şehitliğin gezilip şehit kabirlerine çiçek sunulmasıyla son buldu.

Karanlıklara dönüşü olmayan Kıbrıs

SAYENİZDE SAĞLAM ZEMİN

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı şehitlik özel defterine şunları yazdı:

"Aziz şehitlerimiz; Bu adada özgür bir toplum olarak var olabilmemiz için pek çoğunuz çok genç yaşlarda hayatınızı feda ettiniz. Geride kalanlar tahakküm altında olmadan, barış ve huzur içinde yaşamlarını sürdürebilsin diye şehitlik mertebesine ulaştınız. Sizlerin bu büyük özverisi olmasa bugünlere ulaşmak mümkün olmazdı. Sizlerin sayesinde sağlam bir zeminde, siyasal eşitlik içinde yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz. Öyle bir Kıbrıs yaratmak istiyoruz ki; bir daha geçmişin karanlık günlerine dönüş olmasın, artık yeni şehitlere kayıplara gerek kalmasın. Bu umudu sizin sayenizde canlı tutabiliyoruz. Siz rahmet ve saygı ile anıyoruz, ruhunuz şad olsun."

Haberin Devamı

KUTSAL EMANET

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da deftere şunları kaydetti:

"Aziz şehitlerimiz; Vatanın bağımsızlığı, bayrağı ve namusu uğruna en ağır şartlarda onurla verdiğiniz mücadeleler sonucu Kıbrıs'ta da Türk ulusunun kaderini çizerek şehitlik mertebesine ulaştınız. Şunu biliniz ki; büyük Türk milletinin eseri olan ve bugün sizlerin sayesinde huzur ve güven içinde yaşadığımız topraklarda yetişen çağdaş nesiller bıraktığınız kutsal emaneti ileriye götürmek için azimle çalışmaktadır. Kahraman Türk askeri ile Kıbrıs Türk Mücahidinin birlikte omuz omuza vererek yaptığı fedakarlıklar sonsuza kadar unutulmayacak siz şehit ve gazilerimizin hatıraları her zaman minnet ve şükranla hatırlanacaktır. Ruhlarınız şad olsun."

KAHRAMAN ŞEHİTLERİMİZ

KTBK Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt ise özel deftere şunları yazdı:

"Aziz şehitlerimiz; Bu anlamlı günde ay yıldızlı bayrağımızı şerefle dalgalandırmak, her karış toprağı kanla sulayan vatanı savunmak, sonsuza kadar yaşayacak Türk milletinin namus haysiyet ve can güvenliğini korumak için şahsınıza tevdi edilen görevleri fedakarlıkla yaparken şehadet mertebesine ulaşan sizlerin huzurundayız. Ulusumuzun tarihi her sayfası altın harflerle yazılmış destanlarla doludur. Bu destanların yazarları Çanakkale'de İnönü'de Sakarya'da Kıbrıs'ta 'bir gül bahçesine girercesine toprağın kara bağrına girmiş' kahraman şehitlerimiz ile gazilerimizdir.

Haberin Devamı

Emin olunuz ki, uğruna canınızı verdiğiniz vatan topraklarını bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kanımızın son damlasına kadar koruyacak ve tertemiz kanlarınızla renk verip özgür kıldığınız şanlı bayrağımızı en yükseklerde dalgalandırmaya devam edeceğiz. Başta ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu kutsal mücadele uğruna toprağa düşerek şehadet şerbetini içen siz aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anarken, tarih boyunca ordusuna her zaman destek veren aziz Türk milletine ve mücahit Kıbrıs Türk halkına şükranlarımı sunarım."

Haberin Devamı

Karanlıklara dönüşü olmayan Kıbrıs

ALBAY ÖCAL: “ÇANAKKALE ZAFERİ TARİHİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ”

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığından Albay Ferhat Mete Öcal törende yaptığı konuşmada, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 101. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla tüm şehitleri rahmet ve saygıyla andı.

Öcal, 18 Mart'ın Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yılı ve vatan uğruna hayatlarını feda eden tüm şehitleri anma günü olarak ithaf edildiğini belirterek, bugün bu büyük zaferi idrak ettiklerini ve aziz şehitleri andıklarını vurguladı.

Çanakkale savaşı ve zaferini anlatan Öcal, Çanakkale zaferinin tarihin seyrini değiştirdiğini, dünya haritasını değiştiren gelişmelere yol açtığını, Türkler açısından kahramanlık destanı olduğunu, Gazi Mustafa Kemal'in komutanlık sanatını öğrettiği yer, İstiklal Savaşı’nın başlangıcı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk temel taşı olduğuna vurgu yaptı.

Çanakkale'nin; milletçe birlikte mücadele verildiği taktirde en büyük güçlerin bile yenilebileceğinin gösterildiği yer olduğunu da belirten Öcal, her karış toprağa kanını veren, onu paha biçilmez kılan şehitlerin, her karış toprağın diyetini kanıyla canıyla ödediğini kaydetti.

Karanlıklara dönüşü olmayan Kıbrıs

MAĞUSA’DAKİ ESİR KAMPI…

Öcal, Çanakkale muhaberesi sırasında Kıbrıs'taki soydaşlarının da hep kendileriyle olduğunu, cephelerde esir alınan Türklerin Mağusa yakınlarında İngilizler tarafından inşa edilen esir kampına getirilen Türk esirlerin maruz kaldığı davranışların Kıbrıslı Türkleri derinden yaraladığını kaydetti.

Bu esirlerden memleketine dönemeyenlerin Mağusa'da açılan Çanakkale Şehitliği’nde ebedi uykuda olduğunu belirten Öcal, tarih boyunca Kıbrıs'ta da Türk varlığının ortadan kaldırılması için kanlı saldırılar yapıldığını, binlerce Türk'ün şehit edildiğini anımsattı.

“UNUTMAMAK, DESTANSI MÜCADELEYİ YENİ NESİLLERE AKTARMAK BOYNUMUZUN BORCU”

Bu anlamlı günde, Türkiye ve Kıbrıs yanında dünyanın birçok yerinde yatan şehitleri asla unutmayacaklarını vurgulayan Öcal, "Aziz şehitlerimizi unutmamak, gösterdikleri fedakarlık ile destansı mücadeleyi yeni nesillere aktarmak boynumuzun borcudur" diye konuştu.

Öcal, bölücü terörle mücadelede verilen şehitlerin de unutulamayacağını vurgulayarak, "Şehitler ölmez, ya toprak olup ölümsüzleşir, ya da bayrak olup ebedileşir" dedi.