Uzayda Bir Elektrik Hasıl Oldu

Bir yüzleşme dönemi yaşıyoruz.

Acılarımızla, hatalarımızla, geçmişimizle yüzleşmek için karanlık taraflarımızı aydınlığa çıkarmak üzere tüm medya araçları farklı yöntemlerle bir arayış içine girdiler.

Son dönemlerde çekilen filmler ve dizilerin birçoğunun konusu yakın tarihimize ayna tutar nitelikte.

Konuşulmaya başlanması, hatta tartışılması, üzerine filmler yapılması, yazılıp çizilmesi acıları azaltır mı bilinmez ama en azından yüzleşmek bir aşamadır diye düşünüyorum.

DEPO, Uzayda Bir Elektrik Hasıl Oldu isimli belgesel bir sergi ve konuşma dizisiyle kendi sezonunu açıyor ve geçmişe, Türkiye’nin 60'lı yıllarda yaşadığı dönüşüme naif bir dokunuşta bulunuyor.

Haberin Devamı

Öyle ki sergi ve konuşmalar zaten Sweet 60s (Tatlı 60’lar) projesi kapsamında düzenlenmekte.

Sweet 60s, Batı dışı coğrafyalarda, 60'ların büyük anlatısına dahil edilmemesi sebebiyle bilinmeyen, azımsanan ve saklı kalan bağlam ve sınırları güncel, sanatsal ve teorik bakış açıları aracılığıyla inceleyen uluslararası bir araştırma projesi.

14 Eylül’de açılışı yapılan serginin küratörlüğünü Roll, Express ve Bir+Bir dergilerinin yayın ekibinden Derya Bengi üstleniyor.

Müziğin ayak izlerini takip ederek 60’lı yılları anlamayı hedefleyen sergi 27 Mayıs 1960 ve 12 Mart 1971 arasında olup bitenin sazlı sözlü muhasebesi niteliğinde.

60’ların melodilerinden sergi mekânına yayılacak bir derleme, plak kapakları, arşiv fotoğrafları, gazete kupürleri, kartpostallar, notalar, afişler, müzikli Yeşilçam sahneleri ve dahası sergiyi oluşturuyor.

Sergisüresince DEPO'da Emin Alper, Mehmet Ö. Alkan, Tanıl Bora, Ömer Madra ve Taner Öngür'ün katılacağıbir konuşma dizisi düzenleniyor.

Belgesel niteliği çok ön plana çıkan sergiyi 60’ların tatlı melodileriyle gezerken, bir Yeşilçam filmini yazlık sinema dekorunda izleyebiliyorsunuz.

Sergiyi gezmek, 60’ların müzikleri eşliğinde her yıl için yazılanuzun metinleri okumak, o yıllara ait önemli olayları hatırlamak, görselleri incelemek için biraz zamana ihtiyacınız olabilir.

O yüzden geçerken uğramak yerine, gününüzün belirli bir kısmını ayırmanız gerektiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Merak etmeyin 24 Ekim’e kadar zamanınız var!



DEPO
Tütün Deposu
Lüleci Hendek Caddesi, no. 12, Tophane, İstanbul
Ziyaret saatleri: 11:00 - 19:00 (Salı - Pazar)
Tel: 212 292 39 56
www.depoistanbul.net