YALNIZ YAŞAMAK

Yalnız yaşamak;

Hayattan izole olmak, kopmak değil; hayatı yeniden dizayn ederek yeniden keşfetmek, yeniden başlamaktır.

Evli çiftlerin yaşamları, ilişkileri, arkadaşlıkları ve çevreleri yaşam tarzlarına uygun konseptte şekillenmiş ve o konsepte uygun şekilde devam etmektedir.

Ayrılmak ister tercih olsun, ister kader olsun; bugüne kadar alışmış olduğunuz hayattan farklı yeni bir hayata başlamak anlamına geliyor.

Yenilikler; insanları her zaman kaygılandırmıştır, çünkü adı üstünde ‘yeni’ bir hayat, ‘yeni’ bir başlangıç doğal olarak bilinmeyenlerle doludur. Bu bilinmeyenlerle, soru işaretleriyle dolu ‘gelecek’ kaygı ve endişelerle birlikte bir takım korkuları da beraberinde getirmektedir.

Haberin Devamı

Ayrılık neresinden bakarsanız bakın, insan hayatında derin izler bırakan; sosyal, psikolojik, duygusal ve maddi sıkıntılar yaşamasına neden olan zorlu bir süreçtir. Eğer eşlerden biri evliliği henüz kafasında bitirmeden bu süreci yaşıyorsa, o zaman bu süreç daha zor hale gelir. Bir taraftan terk edilmek, bir taraftan yalnızlık, diğer taraftan yeni bir düzen oluşturma zorlukları eşlerin hem psikolojik hem de maddi olarak sıkıntılı günler yaşamasına neden olmaktadır.

Tüm bu sıkıntılar gerçekten zor bir süreçtir, çünkü kişi bu dönemde bir değil birçok sorunla mücadele etmek zorundadır.

Ayrılan veya eşini kaybeden kişilerin bu süreçte umutlarını, enerjisini kaybettiği, kendini çaresiz, yalnız hissettiği ayrılık sonrası sendromlar sıklıkla görülmektedir. Bu da zaten kişinin toparlanması ve silkelenip yeniden başlayabilmesi için olması gereken normal ve doğal bir süreçtir.

Bu dönemi yeni bir döneme geçiş sürecinin sancıları olarak yorumlayıp, bugünün dünden farklı, yarının da bugünden farklı olacağını ve yaşanan bu sıkıntıların üstesinden gelinemeyecek sorunlar olmadığını unutmamak gerekir.

NLP denilen, düşüncelerin yeniden programlandırılması olarak adlandırılan meşhur tekniği herkes duymuştur; Hayatı Yeniden Programlamak (LRP: Life Re-Programming) olarak adlandırdığım; NLP’ ye benzeyen ( yöntem ve teknikleri bana ait) çok yeni bir terapi programı ile ayrılık sonrası yaşanan bu sorunları rahatlıkla aşarak hayata yeniden başlamak, yeniden keşfetmek, yeniden anlamlandırıp eskisinden daha mutlu bir hayat yaşamak mümkün hale gelmektedir.

Haberin Devamı

LRP’ yi öğrenmek ve hayatlarını yeniden anlamlandırıp, düzenleyerek yeniden başlamak isteyenler hem sosyal medya üzerinden, hem de buradan Hayatı Yeniden Programlamak ( LRP) ‘ yi yazı dizisi olarak takip edebilirler.

Yalnızlığı ortak güç haline getirin

Yukarıda değindiğim gibi, yalnız yaşayan kişiler birçok sorunla mücadele etmek zorunda kalsalar da sosyal izolasyon ve yalnızlaştırılmak mücadele etmek zorunda kaldıkları en büyük sorunlardan biridir; yalnız yaşayan kişilerin aslında yalnız olmadıklarını, kendileri gibi düşünen, kendileri gibi yaşayan, yaşamak isteyen, ortak kaygıları paylaştıkları yüzbinlerce kişinin olduğunu görmeleri ve bu sosyal dışlanmayı yırtarak, yalnız olmadıklarını görmeleri bir yana büyük bir sosyal güç olduklarını hissetmeleri ve kendisi gibi düşünen, kendisi gibi yaşayan kişilerle bir arada olmaları çok faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Psikolog Bekir Fehmi Örmeci

psikolog43@gmail.com

facebook:hayatiyenidenprogramlamak