Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ortadoğu’nun sıcak havası eylülün ilk haftasına damga vurabilir. 11.00-16.00 arasında sokağa çıkmamaya özen gösterin

Geçen sene bu zamanlarda sizlere neler yazdığıma baktığımda gördüğüm tek şey barajlarımızdaki suyun yokluğu haberleri idi. Bomboş baraj haberleri ve ufukta yağmur haberi olmayan günler, haftalar, aylar...
Büyük şehirler yakın çevredeki su kaynaklarına neredeyse saldırmıştı ama Melen’den getirilecek su dahi kalmamıştı. Ankara’nın tercihi ise çok yüksek maliyetli idi. Çiftçimize damlama sulama öğütleri veriliyordu ama bunun yatırım maliyetinin ne olacağı hakkında öneride bulunan yoktu. Her şey alarm veriyordu.
Ama bu sene tüm bu sıkıntıları unuttuk, umarım bir daha da yaşamayız. Yalnız bu hemen unutma huyumuz ileride daha yüksek maliyetlerle karşılaşmamıza neden olmakta. Sadece suda değil; havada, denizde, çevre ile ilgili her şeyde... Ama ateş bacayı sarmadan harekete geçmiyoruz.
Acele ile yapılan işlerde de araştırmaya yeterince vakit ayırmadığımız için bedel yine bize geri dönüyor. İşte Kızılırmak’tan acele ile getirilen suyun Ankara’daki altyapıyı elek gibi delik deşik etmesi.

Poyraz bu hafta da galip
“Bu yazı kavrulmadan atlattık. Sahra Çölü’nün sıcak havası, poyrazın da etkisiyle Akdeniz havzasına pek uzanamamıştı” demeye de az kalmıştı ki bu sefer de Ortadoğu’nun o sıcak havası yaratılan bu boşlukta bize doğru sızma harekatında. Eylül ayının ilk haftasına damgasını vurmak için bize doğru yaklaşıyor. Bu hafta hava sıcaklıkları oruç tutan vatandaşlarımızı biraz sıkıntıya sokacak seviyelerde. Bu nedenle 11.00-16.00 arasında dış mekanlarda olmamaya özen göstermelisiniz.
Hafta sonunda tüm yurtta hava sıcaklıkları 28-30 derecelerde olacak. Güneydoğu’da dahi 32-36 civarında. Poyraz bu haftanın da tek galibi ancak geçen haftadan daha yumuşak esecek, yani sıcağı biraz daha fazla hissedeceğiz. Zafer Bayramı gününde hava daha da nefis.
31 Ağustos gününü de yaza yakışır bir şekilde karşılayacağız ve bizi yakmadan, kavurmadan geçtiği için ağustos ayına memnun mesut güle güle diyeceğiz. Eylül ayı da bizi güzel karşılayacak. Sonbahar diye ani değişikliklere ilk haftada pek yer verecekmişiz gibi görünmüyor. Sanki yazı anımsatan günler geçireceğiz. Ancak ilk haftadan sonra artık yaz sıcaklarına veda etme vakti gelecek.