Tedavi edilmeyen varisler hangi sorunları oluşturur?

Varis ilerleyen aşamalarda kişinin hayat konforunu olumsuz etkileyebilecek bir hastalıktır. Bu nedenle varis sorunu yaşayan kişilerin bu durumu ciddiye alması ve radyoloji uzmanına başvurarak geç kalmadan tedaviye başlaması gerekir.

Varis bir dolaşım problemidir; bacak toplardamarındaki genişleme ve toplardamardaki kapakçıkların çalışmamasına bağlı olarak kan akışının istenen şekilde kalbe doğru değil aşağı doğru olmasıdır. Bu durumla beraber bacakta ortaya çıkan sorunlar genellikle şöyle olmaktadır:

-Ağrı

-Kramp

-Ağırlık hissi

-Yanma

-Zonklama

-Huzursuzluk

-Renk değişimi

Damarlar alt ekstremitelerde koyu mavi veya mor bükümlü kordonlar gibi görünür. Varisin olduğu bölgede renk değişiminin meydana gelmesi estetik açıdan kaygı oluşturur. Yalnızca estetik kaygı değil ciddi sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Varisli damarlar, tedavi edilmezse kalıcı komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonların bazıları şunlardır:

Haberin Devamı

Kan pıhtıları: Yetersiz kan akışına neden olan varisler damarda kan pıhtıları oluşumuna zemin hazırlar. Pıhtıların derin venlere yani iç varislere ilerlemesi ve ayrıca pulmoner emboliye yani akciğer damar pıhtısı oluşmasına neden olma riski vardır.

Kan kaybı: Ven kapakçıklarının bozukluğu ve damar duvarının zayıflığı ile kan belirli bölgede toplanır. Eğer varisin bulunduğu bölgenin hemen üzerinde bir kesi yaralanması olursa ciddi miktarda kan kaybı ortaya çıkar ve kanamayı durdurmada zorlanılır.

Deride renk değişimi: Vaktinde tedavi edilmeyen varisler deride kalıcı renk değişimlerine neden olabilir. Varisten etkilenen bölge üzerinde parlak, kahverengimsi-mavi bir cilt renk bozulması gözlemlenir.

Venöz statis ülserleri: Kronik venöz yetmezliğin neden olduğu ülserler genellikle oldukça ağrılıdır ve iyileşmesi çok zordur.

Atrophie blanche: Bu durum, venöz yetmezlik nedeni ile kan akışı yetersiz olmasına bağlıdır. Genellikle ayak bileklerinde yara izlerine benzeyen düzensiz beyazımsı yamalar gözlemlenir.

Lipodermatoskleroz: Cildin altında bulunan yağ tabakasının iltihaplanması durumudur. Yağ tabakasının yağlanması sonucu acı hissi yaşanmakta ciltte anormal pigmentasyon durumu oluşmakta ve bacakların anormal şekilde sivrileşmesi mümkün olmaktadır.

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

www.drrengin.com
www.varistedavisi.com.tr

Haberin Devamı