Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Doğaldır ki, çocukların bir kısmı kaygısız geçen yaz günlerinden sonra okula gitmek konusunda pek istekli olmayabilir. Çocuğunuzun okula başlarken ihtiyaç duyacağı güven ve desteği ondan esirgemeyin. Böylece sorumluluklara dönme süreci daha kolay atlatılır


İlköğrenimi tamamlayıp yeni bir okula, yani tümüyle yeni bir ortama adımını atacak olan gençlerin de bu dönemde fazladan desteğe gereksinimi olabilir. Aynı okula devam edenler bile yeni öğretmenler, sınıf arkadaşları, dersler ve beklentiler karşısında bocalayabilirler. Çocuklarınızı okulla ilgili kaygı ve heyecanlarını sizinle paylaşmaya teşvik edin. Onları, size okulla ilgili konularda açılmaları için cesaretlendirin. Çocuklarınızın hislerini anlamaya çalışın ve kendi okul deneyimlerinizi onlarla paylaşın.


Beyin gelişimi ve beslenme
Zihin açıklığı için çocuğun beslenmesi en önemli konudur diyebiliriz. Okula başlarken çocuğunuzun beslenmesini gözden geçirin. Çocuğunuzun okuldaki başarısını artırmak için bazı ‘zihin gıdaları’, beynin ve zihinsel fonksiyonların gelişmesine, bellek yeteneğiyle konsantrasyonunun artmasına yardımcı olacaktır.
Aslında beyin çok aç bir organdır, yemek yediğimizde besin maddelerini ilk çeken organdır. Vücudu besin değeri düşük boş gıdalarla oyalamak en çok gelişmekte olan beyne zarar verir. Yedikleri şeyler çocukların geleceğini etkileyen en önemli faktördür diyebiliriz. Zira büyümekte olan vücutların çeşitli besin maddelerine gereksinimi vardır. İşte çocuk beslenmesinde sizin için yol gösterici olabilecek bazı öneriler:

Haberin Devamı

Balık: Somon gibi yağlı balıklar, beyin büyümesi ve fonksiyonu için temel öneme sahip omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Beslenmelerinde bu yağ asitleri bol bulunan kişilerin genel yetenek testlerinde daha başarılı oldukları bilinmektedir.
Ton balığı da somon kadar zengin bir omega-3 kaynağı olmasa da iyi bir protein kaynağıdır.
Yumuta: İyi bir protein kaynağı olmasının yanı sıra yumurta sarısında bellek gelişmesinde rolü olan kolin vardır.
Rafine olmayan tahıllar: Beynin sürekli glikoza gereksinimi vardır. Rafine olmayan tahıllardaki lifler vücutta glikozun salınmasını düzenler. İlaveten sinir sistemini sağlıklı kılan B vitaminleri içerirler. Bulgur, çocuklar için besleyici ve sevilen bir tahıl seçeneğidir. Yulaf zengin bir enerji kaynağıdır, bol lif içerir. Sinir sisteminin tam kapasiteyle çalışması için gerekli olan B, E vitaminleriyle potasyum ve çinko kaynağıdır.
Koyu renkli meyveler: Çilek, frenk üzümü, yabanmersini, böğürtlen ve ahududu yüksek düzeyde antioksidan ve C vitamini içerir. Çalışmalar belleği güçlendirdiklerini göstermiştir.
Baklagiller: Protein ve kompleks karbonhidrat ve lif deposu olan baklagiller bol miktarda vitamin ve mineral içerdiklerinden özellikle öğle yemeğinde yendiklerinden çocuğun zihinsel faaliyetlerinin yüksek düzeyde kalmasına yardımcı olurlar. Çocuk beslenmesinin vazgeçilmez unsurları olmalıdır.
Renkli sebzeler: Domates, bal kabağı, havuç, ıspanak beyin hücrelerine güç ve sağlık veren anti-oksidan kaynaklarıdır.
Süt ve yoğurt: Bu ürünler, beyin dokusu, nörotransmiterler ve enzimlerin yapımı için gerekli protein, karbonhidrat, B vitaminleriyle doludur. D vitamini ve kalsiyum içermeleri de önemlidir.
Et: Demir, çocukların okuldaki enerjileri ve konsantrasyonları için temel öneme sahip mineraldir. Yağsız et en iyi emilebilir demir kaynaklarından biridir. Ette ayrıca belleğe yardımcı olan çinko bulunur.



Yardımcı olacak bazı ipuçları
- Çocuklarınıza okul için kırtasiye alışverişinde eşlik edin. Bir bütçe yaparak kendi istedikleri malzemeleri bulmalarına ve seçmelerine izin verin. Bu, verecekleri kararlara güvendiğinizi onlara gösterecektir.
- Bazen çocukların okula başlamadan bir doktor muayenesinden geçmelerinde yarar vardır. Özellikle ilkokula başlamadan önce göz muayenesi çok yararlı olabilir. Eğer çocuğunuz şişmansa doktorunuzla görüşüp herhangi bir tahlil veya tetkike gerek duyup duyulmadığını sormanızda yarar var.
- Yeni bir okul yılına başlamak çocuklar için çok heyecanlı bir zamandır. Küçüklerin bununla ilgili olası kaygılarını gidermek anne ve babalara düşer. Çocukları servis aracının geliş-gidiş saatleri ve okul sonrası aktiviteler gibi konulara alıştırmak önemlidir.