Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tedavi, günde 1-2 saat olmak üzere 35 saatlik kürler şeklinde uygulanmakta, hasta seçimine ve uygulamaya özen gösterildiğinde hiçbir yan etkiye yol açmamaktadır

Geçenlerde ‘Tıpta Yenilikler’ isimli konferansta Kardiyolog Prof. Dr. Gülsüm Şurdum Avcı’nın ‘Doğal Bypass Tedavisi’yle ilgili konuşmasını dinledim. Tabii konferansta, yayınların da işin içine katıldığı, detaylı medikal bilgiler verildi. Kendisinden anlaşılabilir bir dille, bu uygulamayı sizler için yazmasını rica ettim. Gülsüm Hoca’nın yazdıklarını aynen aktarıyorum.
“Koroner kalp hastalığının her döneminde, hem tedavide hem de korunmada yararlı etkileri olan ‘Doğal Bypass Tedavisi’, ABD’de 1995 yılında FDA onayı aldığından bu yana, Dünya’da giderek yaygınlaşıyor.
Birçok ülkede ve ülkemizde ölüm nedenlerinin başında yer alan koroner kalp hastalığının tedavisi için her gün yeni tedavi yöntemleri geliştirilmektedir.
Bunlardan kısaca EECP diye de tanımlanan ‘Doğal Bypass Tedavisi’, kansız, ameliyatsız bir yöntem olup, vücut dışından, belden aşağısına yapılan ritmik masaj niteliğindeki bir uygulamayla kalbin damarlarını genişleterek ve damar ağını zenginleştirerek, kanlanmasını artıran ve daha verimli çalışmasını sağlayan bir tedavidir. Ayrıca, damar sertliğini önleyici ve ilerlemesini geciktirici etkileriyle vücutta hücre yenilenmesine yardımcı etkileri de vardır.
Doğal bypass tedavisi, günde 1-2 saat olmak üzere 35 saatlik kürler şeklinde uygulanmakta, hasta seçimine ve uygulamaya özen gösterildiğinde hiçbir yan etkiye yol açmamaktadır.

Haberin Devamı

‘Doğal Bypass Tedavisi’nin yararları
Kalbin daha iyi kanlanmasıyla, hastaların göğüs ağrısı yakınmaları, kullandıkları ilaçlar, hastane başvuruları giderek azalır, efor kapasiteleri artar. Koroner anjiyografi, balon-stent tedavisi, bypass ameliyatı gereksinimleri azalır, yaşam kalitesi düzelir.
Kalp krizleri geçirmiş, kalp yetersizliği başlamış, nefes darlığı ve halsizlik yakınmalarıyla yaşam aktiviteleri oldukça sınırlanmış hastalarda, tedaviyle yakınmaların her geçen gün azaldığı gözlenir. Tedaviden elde edilen yararlar testlerle de kanıtlanabilir.

Haberin Devamı

Kimler yararlanabilir?

Koroner kalp hastalığı olan her hasta, öncesinde balon-stent tedavisi veya bypass ameliyatı olsun veya olmasın, doğal bypass tedavisinden yararlanabilir.
Ama özellikle şeker hastalarıyla kadın koroner kalp hastaları, doğal bypass tedavisinden en çok yararlanacak hastalardır. Zira bu hastalarda, kalp damarlarının çapları küçük ve bağlantı dalları yetersiz olduğundan, hastalık hızla ilerlemekte, bypass ameliyatları ve balon-stent tedavilerinden bazen birkaç ay gibi kısa süre sonra yeniden darlıklar oluşmakta ve hastalık belirtileri tekrar ortaya çıkmaktadır.
Bu nedenle, şeker hastaları ve kadın koroner kalp hastalarında, bu girişimsel tedavilerden önce veya uygun süre sonra hastalık belirtileri yeniden ortaya çıkmadan uygulanacak doğal bypass tedavisi, bu tedavilerden elde edilen iyilik döneminin daha uzun süreli olmasını sağlayacaktır.
Ayrıca, ilaçlarla kontrol altına alınamayan kan basıncı yüksekliği ve kalp yetersizliği olan hastalar, doğal bypass tedavisiyle başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir. Dokuz yılı aşan uygulamalarımızda, kalp nakli listesine girecek kadar ağır kalp hastalarımızda, doğal bypass tedavisiyle, 2-3 yıl süren iyileşmeler elde ettik ve 2011 Ulusal Kardiyoloji Kongremizde yayınladık.
Doğal bypass tedavisi, yalnız kalpte değil, tüm doku ve organlarda damarları genişletmekte ve kanlanmayı artırmaktadır. Bu etkisiyle, özellikle sertleşme kusuruna bağlı cinsel iktidarsızlıkta da doğal bir iyileşme sağlamaktadır.”