Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İLAÇ DOLABINIZI GÖZDEN GEÇiRiN



Evimizdeki ilaç dolabında nelerin bulunması gerektiğini hiç düşündünüz mü? Buna biraz vakit ayırırsanız gündelik rahatsızlıklar ve ilkyardım için evinizde güvenilir bir tıbbi malzeme ve ilaç stokunuz olacaktır



Çoğumuzun evinde ilaçların ve ilk yardım malzemelerinin bulunduğu bir köşe, bir raf ya da dolap vardır. Küçük bir kesik, baş ağrısı veya hafif ateşimiz olduğunda oraya bakarız. Aradığımızı bazen buluruz bazen de bulamayız.

Yeri önemli
İlaç dolabında ne bulunması gerektiğinden çok nerede bulunması konusu önemlidir. İlaç dolapları çoğu zaman banyo ya da mutfak gibi bu işe hiç de uygun olmayan sıcak ve nemli ortamlarda bulunur. Bu tamamıyla yanlış bir uygulamadır, çoğu ilaç oda sıcaklığını geçmeyen ısılarda saklanmalıdır. Özellikle banyolarda duş ya da saç fönleme sırasında sıcaklık iyice artmaktadır. Mutfakta da başta fırınlar olmak üzere yemek pişirme esnasında yine oda sıcaklığı rahatlıkla geçilmektedir.
Tıbbi ürünlerin ışıktan korunan, serin ve kuru bir yerde saklanması gerekir. Bunun için evlerde en uygun mekan genellikle yatak odasıdır. İlaç dolabının da olması gereken en uygun yer yatak odasıdır. Tabii ki ilaçlar kesinlikle çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği bir yerde saklanmalıdır, bu arada çocukların açamayacağı kilitleri de olursa daha da güvenli olurlar.

Haberin Devamı

Koruma yolları İlaçlarınızı daima orijinal kutularında, prospektüsleriyle beraber saklayın. Böylece ilaçları karıştırmamış olursunuz ve nasıl kullanılacağını unutursanız en azından prospektüsünü okuyabilirsiniz. Burkulma gibi durumlarda kullanılabilecek hazır soğuk kompresleriniyse ise buzdolabında tutun.

Son kullanma tarihi
Dolabınızı düzenli (en az yılda bir defa) kontrol ederek son kullanma tarihi geçmiş ilaçları atın. Göz damlası, burun damlası ve spreyi gibi ilaçlarda ilk kullandığınız tarihi not edin ve bunları açıldıktan sonra uzun süre saklamayın. Çoğunun üzerindeki son kullanma tarihleri kullanılmamış ambalajlar içindir.
Ecza dolabında olması gerekenler
Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar (parasetamol gibi), tendürdiyot veya betadin, oksijenli su, amonyak, dezenfektan, elastik bandaj, pamuk, yara bandı, gaz bezi, üçgen sargı, makas, cımbız, flaster, turnike, termometre, antiseptik yara merhemi, yanık merhemi, aspirin, lateks eldiven, antasit, ishal ilacı, bulantı kesici haplar, spor yaralanmaları için ağrı kesici jel, antihistaminik, böcek sokmalarına karşı jel, burun tıkanıklığı için sprey, kişiye ait diğer ilaçlar.
İlaç dolabı düzenlenirken ailenin özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuklu bir ailenin ilaç dolabında çocuklar için farklı ilaçlar yer almalıdır.
İlaç dolabında acil durumlarda başvurulacak telefon numaraları da olmalıdır. Hızır acil, ambulans, polis, itfaiye, zehirlenme merkezi, hastane telefonları gibi. Zehirlenme merkezi telefonu çok önemlidir, bazı zehirlerde kusturma veya süt gibi alışılagelmiş tedavi fayda yerine zarar verebilir, zehir merkezi arandığında derhal size ne yapmanız gerektiği söylenir.Türkiye genelinde 114’ü aradığınızda Sağlık Bakanlığı Zehirlenme Merkezi’nden uzmanlarla konuşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yazlıkçılar dikkat
Özellikle yazlıklardaki ilaç dolapları en çok ihmal edilenlerdir. Oradaki ilaçlar çoğu zaman ancak acil bir durum olduğunda akla gelirler ve bu durumda da ya süreleri geçtiğinden ya da sıcak ve nem nedeniyle bozulmuş olmalarından pek kullanılamazlar. Dolapları yılda bir kez, örneğin yazlıklardakini yaz başı, evlerdekiniyse sonbahar gibi boşaltıp, ilaçları tek tek gözden geçirip, yeniden doldurun. Bu işi aileden belli biri üstlenirse, ayırdığı bu 10 dakika hayat kurtarıcı olacaktır. Doktorunuza ve eczacınıza danışmayı da ihmal etmeyin.