Ebru Erke

Ebru Erke

erke.ebru@gmail.com

Tüm Yazıları

Duygularınızla flört etmeye hazır mısınız? O zaman geçin sofranın başına, kemerlerinizi bağlayın ve şefin her duyunuza hitap ederek sizi çıkardığı yolculuğun keyfine varın…

Fonda usul usul dalga sesi ve dört yanınızda kumsala vuran denizin ışıl ışıl görüntüsü eşliğinde servis edilen bir istiridyede daha fazla iyot hissedip, daha tuzlu bir tat alma olasılığınız nedir? Ya da şömine kenarında yenen füme bir etteki meşe yongalarını daha belirgin hissetmek? Tat, koku, doku, görsellik… Yıllarca lezzet bütünlüğünü anlatan bu dörtlüye son yıllarda bir yenisi daha eklendi: Duygusal hissiyat. O anda içinde bulunduğumuz ortamın, duygularımızın ve farklı dış etmenlerin tat alma duyumuz üzerindeki etkileri nöro gastronominin bir parçası olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

Bunu en iyi uygulayanlardan biri de Paco Roncero. Paco şef, tüm dünyada ses getiren pek çok organizasyona imzasını atmış. Sir Elton John’un 2011’de Londra’da gerçekleştirdiği şaşaalı Kış Balosu akılda kalanlardan biri. Şefin, şovlar ve ışık gösterileri eşliğinde servis veren İbiza’daki ‘’Sublimotion’’ restoranı, dünya üzerindeki en lüks restoranlardan biri olarak kabul ediliyor. Böyle bir deneyimi merak edenlere iyi haber. Paco Roncero en iddialı konseptlerinden birini 3 Kasım’a kadar Raffles Hotel Rocca restoranda görücüye çıkarıyor.

14 misafiri ağırlıyor

Roncero’nun lezzetlerini lounge alanı, ana yemek bölümü ve özel deneyim alanı olmak üzere üç ayrı bölümde tadabiliyorsunuz. Ama en etkileyici ve deneyim odaklı olan hiç kuşkusuz tüm duyulara hitap eden ve canlı prodüksiyonlarla 360 derece ekranla çevrili son bölüm. Burada her akşam sadece 14 misafiri ağırlanabiliyor.

10 çeşitten oluşan menüde her bir tabağın servisinde görsel ve duyusal olarak o tabağı tamamlayan bir ortam yaratılıyor. Mesela içi farklı zeytinyağı karışımlarıyla doldurulmuş zeytin görünümlü atıştırmalıklarda Toskana’daki zeytin tarlasında dolaşırken arkadan gelen acılı bir kuzu yanağı taco ile Meksika’da renkli binalar arasında bir tur atın. Yetmedi mi, o zaman kumsala inip bir de yengeçli levreği deneyin. Ama unutmayın bu yemekler hiçbir zaman tıka basa doymak için değil. Fiyatı mı? Haliyle oldukça tuzlu; kişi başı 2500 lira. Değer mi? Yanında servis edilen çok özel içeceklerin fiyatını da düşünecek olursak: merakı ve bütçesi olan için kesinlikle değer. 

Haberin Devamı

Gastronomide deneyim devri

Dünyadaki en iyi örnekler

Ultraviolet, Şangay: 2012 yılında açılan restoran her gece sadece 10 kişiyi ağırlıyor. Hiçbir dekorasyon, manzara veya objenin bulunmadığı restoranda 20 tabaklık avangard menü, 360 derece duvara yansıtılan projeksiyon görüntüler, çoklu ses sistemi ve özel kokular eşliğinde servis ediliyor.

Tickets, Barselona: Efsane şef Ferran Adrià ve erkek kardeşi Albert’in ortak projesi olan Tickets’da, stilize edilmiş tapaslar bir tiyatro havasındaki ortam ve sunumlarla servis ediliyor. Tatlılar ise şekerci dükkanı tarzında döşenmiş tavandan sarkan kocaman çileklerin olduğu rengarenk bir odada veriliyor.

Alinea, Chicago: En teatral ve yenilikçi servis anlayışını yıllardır en üst seviyede yürüten şef Grant Achatz kimi zaman tatlınızı masanıza resmediyor, kimi zamansa içi helyumla şişirilmiş bir şeker balonunun içinde…

Haberin Devamı

Gastronomide deneyim devri