Ebru Erke

Ebru Erke

erke.ebru@gmail.com

Tüm Yazıları

Yaz aylarının olmazsa olmazı karpuzu farklı malzemelerle kombine edip, değişik yöntemlerle işleyerek şaşırtıcı lezzetler hazırlamaya ne dersiniz?

Karpuz ile maceracı tatlar

La Guerite Executive şefinden karpuz peynir yorumu

Bu tarif için en iri boy karpuzları kullanın. Karpuzun orta yerinden kalın dikdörtgen bir parça çıkarın. Ezine peynirini ufalayıp incecik rendelenmiş limon kabuğu ile karıştırın. Karpuzun üzerine peyniri serpin, biraz zeytinyağı gezdirin, taze nane yaprakları ile süsleyip ekmek kıtırları ile servis edin.

Haberin Devamı

La Guerite, öğle saatlerinde mutfak açılana kadar etrafı dolaşıp istek şarkılar çalan akustik müzik ekibi, sonrasında DJ performansı ve akşamüstü saatlerinde garsonlar hatta mutfak ekibinin de eşlik ettiği Zorba dansı ritüeliyle tüm güne yayılmış plaj eğlence konseptiyle dünya çapında bir marka. Cannes ve St Barth’dan sonra ise bu yıl D-Maris’in içinde açıldı. Mutfağın başında tam da yaza uygun iddialı bir menü ile Yiannis Kioroglou var. Wasabi dondurmalı somon tartar, ballı susamlı peynirli çıtır börek, özel La Guerite soslu kara midye, limon soslu kalkan ve damağınızı ferahlatacak dondurma bazlı tatlılar menünün yıldızlarından.

Karpuz ile maceracı tatlar

Simi’nin simgelerinden

D-Maris’in bu yılki yenilikleri dikkat çekici. Zira, Datça’nın hemen karşısında yer alan ve Türklerin en çok gittiği adalardan biri olan Simi’nin simgelerinden Manos da D-Maris’te bir şube açarak herkesi şaşırttı. 17 yıldır servis veren Manos, sanatçısından siyasetçisine, kraliyet mensubuna dünyanın her yerinden ağırladığı ünlü müşterileri ile biliniyor. Kabukları ile pişirilip o şekilde yenen minicik Simi karidesleri, ufak shot bardaklarında içilen deniz kestanesi, Ege kıyılarına özgü irili ufaklı kabuklu çeşitleri ve tabii ahtapot ve kalamarı ile size tam bir ada sofrası yaşatıyor. Mutfakta Manos’un erkek kardeşi Mixalis Magkos var. Ama Manos demek iyi bir sofradan ötesi anlamına geliyor. Kırılan tabaklar, döktürülen sirtakiler bu ufacık tavernayı marka yapan en önemli etkenlerden. Buradaki şubede bayrağı babasından devralan Yiannis Magkos eğlenceyi aynı Simi’deki dozda devam ettiriyor.

Haberin Devamı

Karpuz ile maceracı tatlar

Karpuz panzanella (Ekmekli salata)

2 dilim ekşi maya ekmeği küp kesin, yağlayın ve fırında kızartın. Genişçe bir kasede temizlenip küp kesilmiş 400 gr karpuz, küp doğranmış 4 olgun domates, minicik doğranmış bir adet küçük kırmızı soğan, 1/2 adet çekirdekleri çıkarılıp doğranmış salatalık ve 2 yemek kaşığı kapariyi karıştırın. 500 gr irice kesilmiş hellim peynirlerini tavada arkalı önlü kızartıp kaseye ekleyin. 130 ml zeytinyağı, 1/2 limonun suyu, 1 yemek kaşığı sumak, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 diş ezilmiş sarımsak, 1 tatlı kaşığı doğranmış taze kekiği güzelce karıştırıp sos olarak salataya ekleyin. Yufka ekmeklerinin üzerine zeytinyağı gezdirip fırında kıtırlaştırın. Üzerlerine salatadan paylaştırıp hemen servis edin.

Karpuz ile maceracı tatlar

Lavaş üzeri hellim peynirli karpuz

Zeytinyağlı karpuz kabuğu (Gönül Paksoy tarifi)

2 dilim karpuz kabuğunun beyaz kısmı (doğranmış), 2 adet piyazlık kesilmiş soğan, biraz limon kabuğu, tuz, tane karabiber ve tane kimyonu kısık ateşte pişirin. Ateşi kapatın, zeytinyağı ve limon suyu ekleyip biraz dinlen-dirdikten sonra servis edin.

Haberin Devamı

Karpuz granita

(Granita Sicilya’ya ait meyve ve buzun karıştırılarak yapıldığı bir serinleticidir. Osmanlı’daki buzla sunulan şerbetlerden uyarlandığı bilinmektedir)

Kabuğunu soyup, çekirdeklerini çıkardığınız karpuzu blender’da çırpın, süzgeçten geçirip suyunu alın. Bir litre karpuz suyu için 100 gr şeker ekleyip eriyene kadar karıştırın. Derince bir tepsiye döküp derin dondurucuya koyun. Yarım saat sonra karıştırıp, her 15 dakikada bir iyice karıştırın.

Karpuz ile maceracı tatlar

Karpuzlu detoks suyu

Özellikle tadı az ve kelek çıkan karpuzlarla yapın. Dilimlediğiniz karpuzları, salatalık, nane ve yeşil limon ile birlikte en az bir saat suda bekletip için. Bittikçe üzerine su ekleyip gün boyu tüketebilirsiniz. Karpuz, vücudunuzda arjinin sentezlenmesine destek oluyor. Arjinin yağ hücrelerinin depolan-masını engelleyen bir çeşit protein.

Karpuz ile maceracı tatlar