Ebru Erke

Ebru Erke

erke.ebru@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu hafta sonu Kastamonu’da bölgenin gastronomik zenginliğine dikkat çekmek üzere düzenlenen Kastrofest ile bölgenin temiz coğrafyasının lezzetli nimetleri görücüye çıktı.

Bundan dokuz yıl önceydi. Gurme seyahat çekimi yapmak üzere gittiğimiz Kastamonu’da kadınların hazırladığı sofrada köfte, börek, patates kızartmasını görünce hayal kırıklığına uğramıştım. Öyle ya çekimin asıl maksadı bölgenin yöresel yemek ve malzemeleri üzerine yoğunlaşmaktı. Oysa onlar bizi misafir olarak görüp her günkü ‘sıradan’ yemeklerinden ikram etmeye çekinmişlerdi. Neyse, karşılıklı anlaşmamız sonunda sadece birkaç saat içinde öylesine bir sofraya oturduk ki; yabani mantarlar, türlü otlar, bakliyatlar birbirleriyle lezzet cümbüşü yaratacak şekilde birbirleriyle hemhal edilmişti.

Kastamonu’da lezzet geçidi



Kastamonu çok temiz bir coğrafyaya sahip. Bunun getirisi de iyi malzeme ve bol çeşitlilik. Son yıllarda Kayseri’ye başkaldıran pastırması, siyez buğdayı, Taşköprü’nün sarımsağı, çekme helvası…

Hak ettiği ilgiyi görenlerin yanında türlü meyve ekşileri, çok iyi mantar çeşitleri ve Ege’yi sollayacak otları ile keşfedilmeyi bekleyen yüksek bir potansiyeli de var. Osmanlı’da saraydaki şekerci başılar, fırın ustaları hep buradan gitmiş. İstanbul’daki Hacı Abdullah Lokantası ve Şekerci Hacı Bekir de Kastamonulu.

Kastamonu’da lezzet geçidi

Kanlıca mantarı

Kadınlarımız bakliyat pişirmeyi bilmiyor

Kastamonu’nun tek şansı coğrafyası değil. Dünya Mirası Kastamonu İnsiyatifi (DMKİ), Kastamonulu olup çoğu İstanbul’da yaşayan akademisyen ve iş insanlarından oluşan bir çalışma grubu. Tek amaçları kentin tanıtımı. Kentte düzenlenen ilk gastronomi festivali olan Kastrofest de DMKİ önderliğinde belediye ve valiliğin desteğiyle bu hafta sonu gerçekleşiyor. Festival vesilesiyle bir araya geldiğim DMKİ’nin yönetim kurulu başkanı, Reis Gıda’nın da sahibi Mehmet Reis’le özellikle bakliyatlar üzerine biraz sohbet ettik.

Kastamonu’da lezzet geçidi

Taşköprü sarımsağı

Geleceğin gıdası olarak görülen bakliyatları artık daha az tükettiğimizi vurgulayan Reis “40 senedir bakliyat sektörünün içerisindeyim. Kişi başına 9 kg üzerinde mercimek çeşitleri tüketilirken bugün 5 kilolara kadar geldi. 2009 yılında bir anket yaptık. Ev hanımlarının yüzde 45’inin bakliyat yemeği pişiremediğini tespit ettik. Ya yanlış pişiriyorlar ya da hiç çeşit bilmiyorlar. Mercimekle mesela sadece çorba yapıyor kadınlarımızın çoğu. Önceden 1 milyon tonun üzerinde olan mercimek üretimi şu anda 350 bin ton civarında. 725 bin ton nohut üretiyoruz. 90’lı yıllarla karşılaştırdığınızda pirinç üretimimiz yüzde 300 arttı. Genel bakliyat üretimimiz 90’lı yıllara göre yarı yarıya düştü. Oysa ki biz bunların anavatanıyız. Amerikalılar, Kanadalılar bizden 90’lı yıllarda aldıkları bakliyat tohumlarını ektiler ve şu anda ihraç edecek kadar üretim yapıyorlar.” diye konuyu özetlerken “Hâlâ tarım ülkesiyiz. Karamsar değilim. Hâlâ bizde potansiyel var. Toprak Mahsulleri Ofisi 1994’ten sonra kaldırdığı tarım desteğini iki senedir tekrar başlattı. Bu önemli bir şey.” diyerek güzel gelişmeleri de haber veriyor aslında.

Fıstığımız bol olsun

Kastamonu’da lezzet geçidi


Haberin Devamı

Türkiye, dünya Antep fıstığı bahçelerinin yüzde 35’ine sahip. İran’dan sonra ikinciyiz. Buna rağmen üretim payımız sadece yüzde 12. Yani verimimiz düşük. Bunun en büyük sebebi ise tarımın ezbere yapılması ve bilimsel bilgi eksikliği. Oysa ki fıstık, katma değeri yüksek bir ürün. Türkiye’nin ve dünyanın ilk Antep fıstıklı çikolatası olan ve 1933’te Türkiye’de üretilen Damak, şu anda 15 ülkeye ihraç ediliyor. Yılda 50 milyon adet Damak satılıyor. İçindeki fıstıklar da Antep’ten temin ediliyor. Nestle Türkiye ekibi, bu ürünü dünya markası yapmak istediği için, tarımdaki bu eksikleri gidermek amacıyla 2011’de TEMA Vakfı ile “Fıstığımız Bol Olsun” projesini başlatıyor. 210 bin kişinin geçim kaynağı olan Antep fıstığında verimi artırmak, kaliteyi yükseltmek, yerel üreticilerin gelirini artırmak için yapılan işbirliğinde kısa sürede yüz güldürücü sonuçların alınması sevindirici. Emeği geçen herkesin eline sağlık…

Kastamonu’da lezzet geçidi

Siyez unuyla yapılan ekmek

Kastamonu’da lezzet geçidi

Kastamonu’da lezzet geçidi