Ebru Erke

Ebru Erke

erke.ebru@gmail.com

Tüm Yazıları

Meyvelerin iyice ballandığı, sebzelerin lezzetinin tavan yaptığı şu dönem kış hazırlıklarının tam vakti. Kış sofralarınızı lezzetlendirmek için üşenmek yok, haydi hep birlikte mutfağa…

Kış hazırlıklarınızı yaptınız mı

Hemen hemen tüm meyve ve sebzeler neredeyse her mevsim tezgahlarda arzı endam etmekte. Ama mevsiminde yemenin tadı elbette bir başka. Hele de hibrit değil yerli tohum ise ve bir de doğru ve iyi tarım uygulamalarıyla yetiştirildiyse… Yaz sebze ve meyvelerinin lezzetinin doruğa ulaştığı içinde bulunduğumuz günler kış hazırlıkları için ideal.

Haberin Devamı

Yaz bereketini kış sofralarına taşımak için türlü yöntem var.

Haydi gelin kış hazırlıklarının inceliklerine birlikte göz atalım.

Kış hazırlıklarınızı yaptınız mı

Kavanozları nasıl sterilize etmeli?

Boş kavanozları ve kapaklarını kaynar suda, kısık ateşte 15 dakika kaynatarak sterilize edin. Tencereden çıkarın, bir havlu üzerinde süzün. Nemi buharlaşır buharlaşmaz saklayacağınız malzemeyi kavanozların ağzında boşluk kalacak şekilde yerleştirin. Reçel gibi pişirdiğiniz ürünleri soğuyunca, domates sosu gibileri sıcakken koyup kapağını kapattıktan sonra ters çevirerek soğutun. İçeride vakum etkisi olacağı için saklama süresini uzatır.

Kış hazırlıklarınızı yaptınız mı

Dondurma işlemi

Doğru uyguladığınız takdirde meyve ve sebzelerinizin besin değerini ve tadını en çok koruyacak yöntemlerin başında gelir. Dondurma öncesindeki şoklama önemlidir. Şoklama ile sebzelerin renk, vitamin, tat ve doku kaybına sebep olan enzimlerin hareketi yavaşlatılır. Ayıklayıp yıkadığınız sebzeleri kaynar suda 1-2 dakika bekletin. Çıkarır çıkarmaz buzlu su dolu kaseye alarak hızlıca soğutun. Bir mutfak havlusuyla kurulayıp paketleyin ve derin dondurucuya yerleştirin. Barbunya, bezelye gibi taneli sebzeleri herhangi bir işleme tabi tutmadan dondurabilirsiniz. Çilek, ahududu, vişne gibi meyveleri yıkayıp kuruladıktan sonra tepsiye aralıklarla dizip dondurun, sonra paketleyin. Bostan patlıcanları ve kapya biberleri közleyip, taze fasulyeyi kızgın yağda şoklayıp dondurmak da çok leziz sonuç veriyor, aklınızda bulunsun.

Kış hazırlıklarınızı yaptınız mı

Turşu

Salamura suyunuzu hem sirke hem de limon ile hazırlayabilirsiniz. Limon suyu kullanacaksanız asitlik düzenleyici olarak limon tuzu da kullanın. Tuzunuz salamura tuzu olmalıdır, böylece rafine tuza göre malzemeler daha diri kalır. Malzemeler iyice yıkandıktan sonra sırayla kavanoza dizilir. Lezzet katması için aralara sarımsak ve en üste maydanoz, nane, dereotu gibi aromatik otlardan koyabilirsiniz. Kavanozun dibine koyacağınız birkaç adet nohut, mayalanmayı kolaylaştırıp asitlik dengesinin oluşturulmasına yardım eder. 3-4 hafta 18-20 derecede bekletin.

Haberin Devamı

Kış hazırlıklarınızı yaptınız mı

Reçel

Temel prensip 1 kg meyveye, 1 kg toz şekerdir. Vişne gibi ekşi meyvelerde 200 gr kadar daha şeker ilave edebilirsiniz. Temizlediğiniz meyveleri tencereye koyup üzerine şekeri dökün, tülbent ile tencereyi örtüp bir gece bu şekilde bekletin. Ertesi gün fazla karıştırmadan kaynatın. Biriken köpükleri tahta kaşık ile toplayın. Kıvamını birkaç damla soğuk zemine akıtarak kontrol edin. Yarım limon suyunu ekledikten sonra ateşi kapatın. Sterilize kavanoza doldurup saklayın.

Haberin Devamı

Kış hazırlıklarınızı yaptınız mı

Domates ile…

Salça ve sos yapımında ve kurutmada ince kabuklu, olgun, kalın etli ve az çekirdekli olan uzun çeşitlerden kullanın. Sulu cinslere göre fireniz daha az olacaktır. Sos için domateslerin kabuğunu soyup küp küp doğrayın. Damak tadınıza göre biraz tuz ve şeker ilavesiyle kısık ateşte iyice kıvam alana kadar kaynatın. Sterilize kavanozlara sıcakken doldurun, üzerine zeytinyağı gezdirip, kapağı kapatıp ters olarak soğutun. Kuru domates için; boylamasına dilimlediğiniz domatesleri ızgara telinde fırın kağıdı üzerine yerleştirin. Üstlerine kaya tuzu serpip, 60 derecelik fırında 8-10 saat kadar saat başı çevirerek kurutun. Mutlaka bez torbada saklayın.

Hazırlıkların püf noktaları

- Malzemeleriniz mutlaka taze hatta günlük olmalıdır. Bu yüzden market yerine
köy pazarlarından alışveriş edin. Marketten aldıklarınız en az birkaç günlük olacaktır.

- Doğal ürün peşine düşün. Şekli önemli değil, az ilaçlı veya iyi tarım yöntemleri kullanılmış olmasına özen gösterin.

- Turşu, reçel, salça ve sosların lezzetli ve sağlıklı bir şekilde korunabilmesi için kavanozların sterilizasyonu şarttır.

- Unutmayın her saklama yöntemi her sebzede aynı sonucu vermez.