Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Ankara, bayrama sıkıntılı girdi.
       Başbakan Ecevit ile Başbakan Yardımcısı Bahçeli arasında, Öcalan'la ilgili görüş ayrılığı, 12 Ocak zirvesi öncesinde ipleri gerdi.
       Her iki lider de Öcalan konusunun bir hükümet krizine dönüşmesinden endişeli.
       Ecevit, "kriz, bu ortamda ağır sorumluluk gerektirir" derken, Bahçeli de dünkü açıklamasında, "Öcalan konusunun hükümeti etkilememesi lazım" diyerek, hükümeti sakındılar.
       12 Ocak zirvesi hükümetin kaderini belirleyecek bir önem taşıyor.
       * * *
       ANKARA'da ikinci gündem maddesi Cumhurbaşkanlığı.
       Cumhurbaşkanı Demirel ile Başbakan Ecevit arasında bu konudaki diyaloğa geçmeden önce, hesaba katılması gereken bir diğer konuya değinelim: Fazilet Partisi.
       Ankara'nın her gün değişen gündem konuları arasında pek hesapta olmayan bir süreç hızla ilerliyor. Anayasa Mahkemesi'nde görülmekte olan Fazilet Partisi'nin kapatılması davası da Cumhurbaşkanı seçimini etkileyecek önemli faktörlerden biri.
       Dava ne aşamada?
       Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, 18 Ocak'ta mahkemede son konuşmasını yapacak. Bir hafta sonra, 25 Ocak tarihinde de Fazilet Partisi son savunmasını.
       Bu aşamalar geçtikten sonra, raportör, raporunu mahkemeye sunacak ve karar aşamasına gelinecek.
       Mahkeme iki karar alacak. Birincisi, Başsavcının, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran Siyasi Partiler Yasası'nın 103. maddesinin, 2. fıkrasının iptali istemini karara bağlayacak. İkincisi de Fazilet Partisi'nin kapatılmasıyla ilgili istemi sonuçlandıracak.
       Refah Partisi kapatılırken Yüksek Mahkeme önce Siyasi Partiler Yasası'nın 103 / 2 hükmünü Anayasa'ya aykırılıktan iptal etmiş, partiyi sonra kapatmıştı.
       İptal edilen hüküm yerine yenisi konuldu. Ancak Yüksek Mahkeme çevreleri yeni hükmün durumu çok değiştirmediği kanaatinde. Partinin "odak" olup olmadığına karar verme yetkisi, Anayasa hükmüne göre yine Yüksek Mahkeme'nin.
       Anayasa Mahkemesi, Fazilet Partisi'nin kapatılmasına, bu arada bazı milletvekilliklerinin düşürülmesine karar verirse, bu sonuç, Cumhurbaşkanı Demirel'in yeniden seçilmesini etkileyebilir.
       Mahkeme hangi yönde karar verirse versin, kararını 16 Mayıs'tan önce alırsa, bundan Çankaya olumlu veya olumsuz etkilenecektir.
       * * *
       BAŞBAKAN Ecevit'le Cumhurbaşkanı Demirel arasındaki görüşmeye gelince...
       Başbakan Ecevit'e bu konuda Cumhurbaşkanı'yla neler konuştuğunu sorduk.
       Başbakan Ecevit, Cumhurbaşkanı Demirel'e önerisini iletiyor:
       - Siz de uygun görürseniz bir dönem daha görevde kalmanız için Anayasa değişikliği önermeyi düşünüyoruz.
       Cumhurbaşkanı Demirel, kendisinin bir talebi olmadığını vurguladıktan sonra, bir uzlaşmaya dayalı olarak, görev çağrısında bulunulursa reddetmeyeceğini söylüyor:
       - Ben bu konuda görüşlerimi açıkladım. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi, bu olmayacaksa Meclis'te 5'er yıllığına 2 yıl seçilmesinin uygun olacağını belirttim. Karar verecek olan, parlamentodur.
       Ecevit, Demirel'in Anayasa değişikliği için onayını alınca konuyu zirveye götüreceğini belirtiyor:
       - Koalisyon liderleriyle ve muhalefet liderleriyle bu konuyu görüşeceğim. Meclis'te bir nabız yoklaması yapacağım. Süre 7 yıl veya 5 yıl da olabilir. Bu konu liderlerle yapacağım zirvede kesinleşir.
       Başbakan Ecevit, 12 Ocak'ta liderler zirvesinde Öcalan konusunu sonuçlandırmaya çalışacak. Hemen ardından yine koalisyon liderleri ve muhalefet liderleriyle Cumhurbaşkanlığı seçimi için bir tur görüşme yapacak. Çankaya'nın beklentisi, muhalefetin de uzlaşmaya katılması.
       Başbakan, liderler turundan sonra oluşacak sonuca göre Anayasa değişikliği teklifini gündeme getirecek.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr