Gamze Ünsal

Gamze Ünsal

a.gamzeunsal@gmilliyet.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kadehteki şiir, şarap




Aslında bu cennet, anlatılırken elbetteki kelimelerin yetersizliğinden mağdur olacak. Tarif etmekle olmaz. Buraya gelmelisiniz, mis gibi havasını teneffüs etmelisiniz. Doğasını hissetmeli, arazi üzerindeki nakış işlercesine özen gösterilmiş emeği görmelisiniz. Mükemmel kelimesi, siz burayı gezdikten sonra zihninizde tam anlamına kavuşacak, emin olabilirsiniz.
Urla Şarapçılık ve Uzbaş Bitki Üretim Çiftliği olarak iki ana branşta incelenebilecek olan bu büyük kuruluş, bünyesindeki peyzaj mimarları, orman ve ziraat mühendisleri, 186 kişilik istihdam ve bölgeye taşıdığı hareketlilik sebebiyle şimdiden Urla için önemli bir değer haline gelmiş durumda.

Türkiye’de bir ilk
Kendi bağlarında Türkiye’nin ilk klon seleksiyonu uygulanan üzümlerinden elde edilen şarapların üretildiği, aynı zamanda Avrupa’nın en büyük Arboretumu’nu bünyesinde barındıran 350 dönümlük bir arazi burası. Özel laboratuvarlarında, Sabancı Üniversitesi’yle ortak yürütülen çalışmalarla, TÜBİTAK denetiminde, biogenetik uzmanı Prof. Selim Çetiner yönetiminde gerçekleştirdikleri klon seleksiyonunun sonuçlarını alabilmek, Boğazkere ve Bornova misketi şarapları için tam 11 yıl sürmüş. İçinde bulunduğumuz dönemde ise şarap üretim uzmanı (önolog) Eduard Descamps gözetiminde üretim yapılan şaraphanede, tanklardaki şarabın fermantasyon aşamaları eş zamanlı olarak Paris’teki bağlantılı laboratuvarlarda incelenip, ısı ve ortam ayarlamaları yapılıyor. 4 bin metrekare kapalı alanda kurulu şaraphanede tam kapasite 250 bin şişe üretim yapılabiliyor.

Çifte ödül gelmiş
Yakalanan başarı takdiri hak eder nitelikte... Master of Wine’dan dokuz kişilik ekip, gerçekleştirdikleri kör tadım sonucunda Boğazkere’yi en iyi birinci, Nero D’avola’yı ise ikinci yerli seçmiş. Yıllar süren toprak analizlerinden sonra getirtilen doğru çeşit tohumlardan oluşan bağlardaki üzümler bugün pekçok yerli şarap üreticilerine de dağıtılıyor.
Uzun soluklu yatırım
Urla Şarapçılık sosyal içerikli bir düşünce sistemiyle yönetiliyor. Amaç; Urla’ya iş imkanları yaratırken, ‘agroturizm’i yani şarap önderliğinde tarım turizmini canlandırmak, bölgeye butik oteller, gurme restoranlar kazandırıp yerli-yabancı turistlerin ziyaretleriyle Urla ekonomisine hareketlilik kazandırmak...