Harun Uysal

Harun Uysal

harun.uysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçen hafta 4-8 Kasım tarihlerinde Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Cape Town kentinde yapılan ve benim de katıldığım İnternational Dairy Federation (IDF) toplantısında 2017’deki zirvenin Türkiye’de yapılması kararı alındı.
Ülkemiz için son derece önemli olan bu karar için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından-Ulusal Süt Konseyine, IDF Türkiye Komitesinden-IDF eski başkanına kadar herkes teşekkürü hak etti bence.
IDF neden önemli? IDF 18 daimi komitesi, her ülkeden 1200 uzmanı ile üye ülkelerdeki süt sektörünü tüm ardıllarıyla birlikte yönlendiren bir federasyon.
Böyle önemli bir kuruluşa Türkiye maalesef sadece birkaç yıldır üye. Ulusal Süt Konseyi kurulduktan sonra üyelik gerçekleşti. Üye olmak için gereken aidat bile, yıllarca sorun olmuştu. Bereket konsey bunu çözdü.
Şimdi de 2017 sürecine nasıl gelindi, ona bakalım. Türkiye üye olduktan sonra, bir zirve yapma peşine düştü. Ve 2016’daki zirveye talip oldu. 2016 ile ilgili konu geçtiğimiz Mayıs ayında İzmir’de yapılan Ulusal Süt Zirvesi‘nde o dönemki başkan Richard Doyle tarafından dillendirilmişti. Ancak 2016 değişik nedenlerle Hollanda’ya verildi.
Yeniden herhangi bir kazaya sebebiyet vermemesi için Türkiye, Cape Town’daki zirveye, benim de içinde olduğun 15’i IDF Türkiye Ulusal Bilimsel Komite üyesi 18 delegeyle katıldı. Oraya gitmeden önce IDF ile ilgili çokça çaba göstermiş olan ve gezimizin başkanlığını da yapan Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Nevzat Artık, Türkiye ile ilgili 2017 için söz aldıklarını bize söylemişti. Ancak yine de tedirgindik. Çünkü orada farklı guruplar, farklı politikalar vardı. Neyse ki korktuğumuz olmadı ve 2017 zirvesinin Türkiye’de yapılacağı ilk günkü toplantıda resmen ilan edildi.
Peki bunun ülkemize ne yararı olacak? İnek, koyun ve keçi sütü üretiminde dünyanın en tepelerinde olmasının yanında, önemli bir yoğurt, ayran ve peynir tüketicisi olan Türkiye...
Birçok yan sektörü de ilgilendiren süt sektörünün yönlendirilmesinde artık dünyanın başrol oyuncularından biri olacak.
Dünyanın hemen her ülkesinden yaklaşık üç bin delege gelecek. Bunlar belki az bilgi sahibi oldukları ülkemiz süt sektörünü, ülkemizin tarihi-turistik yerlerini tanıyacaklar. Yani Türkiye için gönüllü elçi olacaklar.
Tabii bu zor bir organizasyon. Cape Town’da Japonlar önümüzdeki sene Yokohama’da yapılacak olan zirvenin programını şimdiden dağıttılar bile. Ancak bu meşakkatli zirvenin 2017’de ünlü misafirperverliğimiz ve organizasyon yeteneğimizle üstesinden gelmememiz için hiçbir neden yok.
Yeter ki isteyelim.
Çünkü istedik ve aldık.