Harun Uysal

Harun Uysal

harun.uysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçen eğitim-öğretim döneminde özellikle ilköğretim birinci basamaktaki çocukları ilgilendiren iki önemli karar alınmıştı.
Bunlar kamuoyunda bilinen adlarıyla; “okul kantinlerinde gazlı içecek satışının yasaklanması” ile “okul sütü projesi” idi.
Birinciden başlayarak hatırlayalım. Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının ortaklaşa aldığı kararla;
Kantinlerde, doğal maden suları hariç, enerji yoğunluğu yüksek, besin değeri düşük olan; enerji içecekleri, gazlı, aromalı ve kolalı içecekler ile kızartma ve cipslerin satışının yapılmaması, otomatik satış yapan makinelerin bulundurulmaması...
Bunların yerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan üretim veya ithalat izni bulunan süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, taze sıkılmış meyve suyu ve tane ile satışı yapılabilen meyvelerin bulundurulması benimsenmiş ve uygulamaya da geçilmişti.
Bu karar ile aslında, çocukları yanlış beslenme alışkanlıklarından uzak tutarak, kalp rahatsızlıklarından, diyabete kadar birçok hastalığa neden olan obezitenin önlenmesi hedef alınmıştı. Ayrıca kamu spotlarıyla da obeziteye karşı mücadele eden Sağlık Bakanlığı’nın kaynağına yani çocuklara inmesi açısından da önemli bir projeydi.
2011-2012 döneminin son bir buçuk ayında uygulansa da, Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği ve çok yerinde olan ikinci projesi ise “okul sütü” programı olmuştu.
Devlet, bu projeyle...
Çocuklara daha sağlıklı bir tüketim alışkanlığı kazandırılacağını, son derse kadar ihtiyaçları olan enerjiyi ve sıvıyı depolamalarına yardımcı olunacağını, günlük yiyecekleriyle almaları gereken mineral maddeler ile vitaminlerin tamamlanacağını ve böylelikle daha sağlıklı bir nesil yetiştirileceğini düşünüyordu.
Bitmedi, dahası var. Beslenme saatlerinde devletin, okul sütü programı kapsamında sunduğu katkının çocuklar arasındaki ekonomik eşitsizliği bir ölçüde gidermesi açısından önemli olduğu da yetkililer tarafından biliniyordu.
Geçen yıl hepimizin canla başla destek verdiği bu iki uygulamanın devamlı olacağı konusunda herhangi bir kuşkumuz yokken...
Yeni eğitim-öğretim döneminin açılmasına şurada topu topu on iki gün kala, okul sütünde kafa karıştıran gelişmeler var. Diğer projelerin devam edip etmeyeceği konusunda herhangi bir açıklama gelmedi.
Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yeni eğitim sistemiyle uğraşmaktan, bu konu henüz bakanlığın gündemine gelmedi herhalde.
Gelmediyse de...
Çocukların, öğretmenlerin özellikle de ailelerin açıklama beklediklerini buradan yetkililere duyurmuş olalım.