Harun Uysal

Harun Uysal

harun.uysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yarın, Müslümanların iki kutsal bayramından biri olan Kurban Bayramı.

Bayramda Türkiye genelinde, 900 binden fazla büyükbaş, 2 milyondan fazla küçükbaş olmak üzere toplamda yaklaşık 3 milyon civarında hayvanın kesilmesi bekleniyor.

Bu sene yavru veren dişi hayvanların kesilmesi yasaklandı.

Bu karar, ülkenin hayvan varlığını korumak açısından son derece olumlu.

Baksanıza Türkiye ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük hayvan ithalatçısı oldu.

Ancak ABD ile arada bir fark bulunuyor. ABD hayvan da satıyor, Türkiye ise sadece alıyor.

Haberin Devamı

Neyse asıl konumuza gelelim.

***

Görüştüğüm Veteriner Hekimlere göre; kesim öncesi kurbanlık hayvanların yorgun olmaması ve kesimden önce 12 saat boyunca yem verilmemesi gerekiyor.

Taşınmaları ve kesilmeleri sırasında hayvanlara kötü muamelelerden ve hareketlerden kesinlikle kaçınılmalı.

Gerek kesimden önce gerekse kesim sırasında hayvanların strese girmeleri, hayvan refahı açısından sakıncalı.

Ayrıca böyle durumlarda etleri de kısa sürede bozuluyor.

***

Kurbanların, belediyelerce belirlenmiş yerlerde kesilmesi gerekiyor.

Özel mülk veya bahçesinde kurban keseceklerin kesim yerleri beton, beton asfalt vb. sızdırmaz malzemeden yapılmış olmalı.

Kesim sonrası kanın toprağa dağılmasını önlemek üzere çukur, hemen toprakla kapatılmalı, gerektiğinde kireçlenmeli.

Kurbandan çıkan ve kullanılmayacak olan işkembeyle diğer benzeri atıklar, sızdırmaz, dayanıklı, yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara üçe iki oranında konulmalı; gerektiğinde ikinci torba kullanılmalı, ağzı iyice kapatılıp bağlanmalı.

Torbalar, bayram süresince hizmet verecek olan belediye temizlik ekiplerine teslim edilmeli.

***

Bu hizmetlerin verilmediği yerlerde bahsedilen atıklar ve varsa hastalıklı bölümler, kesim yapanlar tarafından en az iki metre derinliğinde çukura gömülmeli.

Ayrıca; cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılamayacağının unutulmaması gerekiyor.

Kesim sıcaklığının düşmesi için en az 5-6 saat bekletildikten sonra etler buzdolabına kaldırılmalı.

Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığındayken poşet içerisinde veya hava almayacak durumda büyük parçalar halinde üst üste buzdolabına konmamalı.

Haberin Devamı

Bu durumda buzdolabının ısısı iç kısımları soğutmaya yetmeyeceği için iki gün gibi çok kısa bir sürede bozulma, kokuşma hatta yeşillenmeler oluşuyor.

Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli, hemen imha edilmeli.

Kesim kalitesi ve hijyen durumuna göre değişmekle beraber, etler buzdolabında 5-6, kıyma 3 gün durabiliyorlar.

Daha uzun süre isteniyorsa eksi 18 derecedeki derin dondurucularda saklanmalılar.

***

Bu vesileyle sizin, değerli ailenizin, akrabalarınızın, komşularınızın ve dostlarınızın Kurban Bayramını kutlarım.