Harun Uysal

Harun Uysal

harun.uysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Anaokulu ve ilköğretim çağındaki çocukların fiziksel büyümeleri ile zeka gelişimleri oldukça hızlı olduğu için, özellikle bu yaşlarda dengeli beslenmeleri son derece önemli. Çocuklar bu yaşlarda kazandıkları alışkanlıkları da, yaşamları boyunca devam ettirirler.
Okul çocuklarının beslenmesinde kahvaltının çok özel bir yeri bulunur. İyi bir kahvaltı okul başarısını olumlu yönde etkiler. Akşam yemeği ile kahvaltı arasındaki yaklaşık 10-12 saatlik süreden sonra, çocuk açlık düzeyinde olur. Yapacağı iyi bir kahvaltı onu mutlu bir güne hazırlar. İdeal bir kahvaltıda çocuklar süt, peynir, yumurta, zeytin, bal veya pekmez, ekmek gibi gıdaları tüketmeliler. Özellikle süt, çocukların dengeli protein, kalsiyum ve karbonhidrat almaları için son derece önemli. Günde yarım litre süt içen çocuk günlük hayvansal protein ve kalsiyum ihtiyacının yarısını karşılar.
Bu anlamda İzmir Büyük Şehir Belediyesinin uyguladığı “Okul Sütü Programı”nın çocukların beslenmesinde ne denli önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Özellikle süt alamayan velilerimizin çocuklarına, günde bir bardak süt içirilmesinin, sağlıklı nesiller yetiştirilmesindeki önemini ileriki yıllarda daha iyi algılayacağız.
Çocukların öğünleri okul zamanlarına göre ayarlanmalı. Veliler çocuklarını okulda fast-food türü yiyecekler yememeleri için bilinçlendirmeliler. Bu tür yiyecekler onların sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için uygun değil. Gerçi Milli Eğitim Bakanlığı bu senenin ikinci yarıyılından itibaren, fast-food tipi yiyeceklerin ve kola gibi içeceklerin oklu kantinlerinde artık satılamayacağı kararını aldı. Ancak okul kantinleri birliği bu karara mahkeme yoluyla itiraz etmiş bulunuyor. Aslında bakanlığın bana göre haklı olan kararının nasıl sonuçlanacağını ileriki günlerde göreceğiz.
Veliler denetlesin
Okul tam günse ve yemek veriliyorsa, veliler mutlaka yemekhaneyi denetlemeliler. Yemeklerin yapıldığı yağların kalitesi, kullanılan kaplar ile tabakların ve personelin temizliği son derece önemli. Ayrıca mutfağın hijyenine de dikkat etmek gerekir.
Okulda yemek verilmiyorsa ve yemek öğünü okul zamanına denk geliyorsa, çocukların çantalarına yiyecek konmalı. Bu yiyecekler bozulmayan, kolay taşınabilen ve çocukların protein, kalsiyum ve karbonhidrat ihtiyacını karşılayabilenlerden olmalı (peynirli sandviç, evde yapılmış börek, evde yapılmış poğaça ile elma, armut gibi çantada ezilmeyecek meyveler.)
Yine çocukların çantalarına konacak olan içecekler de son derece önemli. Bu içecekler çocuğun günlük besin ihtiyaçlarının en azından bir kısmını karşılamalı. Bu anlamda süt, ayran, kefir ve meyve suları ideal içecekler.
Çocuklar genellikle köfte, döner, pide gibi et yemeklerini severler. Ancak sağlıklı beslenmeleri için evde mutlaka sebze de tüketmeleri gerekir. Veliler çocuklarının sebze yemeleri için evde sebze pişirerek ve yiyerek onlara örnek olmalılar.
Bu bağlamda yeni eğitim ve öğretim yılının tüm çocuklarımıza, velilerimize ve öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyorum.