Harun Uysal

Harun Uysal

harun.uysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gıdanın diğer sektörlerinde olduğu gibi, süt ürünleri sektöründe de taklit veya tağşişe başvurarak, düşük maliyetle üretim yapan işletmelerin var olduğunu biliyoruz.

Benzetilerek yapılmış gıdalara “taklit”, içerisine yasak olan bir maddenin katıldığı gıdalara da “tağşiş” gıdalar deniyor.

Bunlara örnek verecek olursak...

Geçenlerde televizyonlarda da izledik.

Küflenmiş ve bayatlamış peynirler, önce sıcaklık ve eritme tuzları yardımıyla eritilip hamur haline getiriliyor.

Ardından üzerine bir miktar da bitkisel yağ katmak suretiyle tekrar peynire dönüştürülüyor.

Haberin Devamı

Bu karışım da piyasada krem, eritme kaşar, eritme tulum peyniri olarak satılıyor.

***

Halbuki eritme tulum diye bir şey yok, bu hilebazların uydurduğu bir ürün.

Çarpıcı olduğu için dillendiriyorum.

İlk benim yazıp da son zamanlarda basın-yayın organlarında sıkça çıkan kemik unları peynirlere, aynı hayvanlardan elde edilen jelatinler de yoğurtlara katılıyor.

Yoğurda, tereyağına bitkisel yağ katılması bir kere yasak.

Ancak yasakları kim dinler ki! Market rafları ve pazarlar, bitkisel yağ katılmış taklit tereyağları ile dolu.

Bu tip ürünler genellikle tezgahlarda ucuza satılıyorlar.

Yukarıda da anlattığım gibi, sütün kıymetli olan yağı alınıyor, bunun yerine tereyağı aroması katılmış margarin eklenerek “yağlı yoğurt” olarak piyasada satılıyor. .

Bunları sadece ben söyleyip-yazmıyorum; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sayfasına girdiğinizde, bu tür taklit ya da tağşiş edilmiş süt ürünleri üreten firmaları görebilirsiniz.

***

Bu yazdıklarım, gıdalara yapılan hile ya da tağşişin sadece üstte görünen yüzü.

Altta ise neler var neler? Yazsak kitaplara sığmaz.

Bunları yazarken gerçek yoğurt, krem, kaşar ya da tulum peyniri yapanları kast etmiyorum tabii ki.

Zaten dürüst çalışan işletmeler de bunlardan şikayetçiler.

Diğer taraftan süt ve süt ürünlerinin bitkisel yağlar ile tağşiş edilip edilmediğini tüketicilerin anlaması imkansız. Bitkisel yağlar ürüne ya bir miktar, ya da tamamen katılıyor.

Tüketici anlamasın diye de tereyağı aroması ilave ediliyor.

Haberin Devamı

***

Laboratuvarlarda ise bunu tespit etmek için çeşitli metotlardan yararlanılıyor.

Kullanılan en duyarlı yöntem de kromatografiyle süt yağındaki sterol kompozisyonunun tespiti.

Burada bitkisel yağ katılıp katılmadığına fito steroller yani bitkisel steroller belirlenerek karar veriliyor.

Şayet fitosterol bulunmuşsa, bitkisel yağ katılmış kararına varılıyor.

Bu yöntemin, süt ürünlerine ilave edilen bitkisel yağların belirlenmesinde en uygun yöntem olduğu da çeşitli ülkelerdeki farklı araştırmacılar tarafından bildiriliyor .

Dikkatli olun ve sağlığınızı mümkün olduğunca koruyun lütfen...