Harun Uysal

Harun Uysal

harun.uysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Tarım teşkilatlarındaki ve zirai ilaç bayilerindeki ziraat mühendislerinin, tarım ilaçlarının doğru kullanımı konusunda yıllardır köylüyü bilinçlendirme çabaları bilinirken...
Bir sabah bir de baktık ki...
“Bitki koruma ürünlerinin toptan ve perakende satılması hakkında yönetmelik”te yapılan değişiklikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, eczacılara bitki koruma bayiliği yani zirai ilaç satma yetkisi verivermiş.
İş sadece bununla da kalsa iyi. Yürümeyen barkod ve reçete uygulamaları ile ilgili olarak bayiler üzerindeki denetimlerini özellikle İzmir’de artırmış ve onlara bir güzel para cezaları kesivermiş.
Bunu yaparken de...
Bayilerin yıllardır köylüye zirai ilaç, tohum, gübre girdisi sağladığını, onların her zaman yanında olduklarını, finans sıkıntılarını çözdüklerini ve cefakarca tarım sektörüne hizmet verdiklerini unutuvermiş.
“Zirai ilaç bayilerinin ve ziraat mühendislerinin uğraş alanı tarım olmayacak da, eczacılık mı olacak?” diye sorası geliyor insanın. Kaldı ki ziraat mühendisleri kimsenin uzmanlık alanına da girmemişler, girmeyi de düşünmemişler. Ancak tarım alanında maşallah herkes uzman kesilivermiş.
Amma ve lakin!...
Tüketici sağlığını son derece ilgilendiren tarım ilaçları konusundan bayilerin dışlanması eğiliminin bile...
Tarımsal ilaç kalıntıları olan gıdaları daha anne karnındayken tüketerek, bedensel
yada zihinsel engelli olma riski taşıyan bebeği,
Her yıl yüz binlerce zehirlenme vakasıyla köylüyü,
Tarımsal ilaçlar nedeniyle beyin hasarı, lenf kanseri ve lösemiye yakalanarak yaşamını yitiren binlerce tüketiciyi, etkileyeceği unutulmamalı...
Bir de, zirai ilaç bayilerinin gerçek uğraş alanı olduğundan köylüye daha yakın durduğu, Bayilerdeki ziraat mühendislerinin köylünün tarımla ilgili bir çok sorununun giderilmesine yardımcı olacak donanıma ve bilgiye sahip olduğu da bilinmeli.
Diğer bir deyişle bayiler, köylü için sadece bir satıcı değil, aynı zamanda çay içtikleri bir dost ve bir eğitim yeridir.