Hilmi Gültay

Hilmi Gültay

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen yıl ‘unutkanlık’ konusunun ele alındığı Geriatri Günleri’nin altıncısı, 21 Eylül 2018’de düzenlendi, ‘Düşme ve Ortostatik Hipotansiyon’ başlığına dikkat çekildi. Günümüzde, yaşlılık nedeniyle sıkça görülen düşme vakaları giderek artıyor. Organizasyonda, bunların hangi nedenlerden kaynaklandığı üzerine bilgilendirme yapıldı. Geriatrinin (yaşlılık bilimi) görüldüğü üçte birlik bölümde de ‘ortostatik hipotansiyon’a rastlanıyor. Bu da düşme vakalarının artmasına neden oluyor ve yaşlıları zor durumda bırakıyor.

Haberin Devamı

Hem düşme olayları hem de ortostatik hipotansiyon ve kullanılan ilaçlarla ilgili hastalıklar, denge ve yürüme bozukluğuna da neden oluyor. Geriatri Günleri kapsamında, gündelik yaşamımızda aklımıza bile getiremediğimiz ve sıklıkla karşılaştığımız, genel olarak ‘illet’ dediğimiz sağlık sorunlarıyla ilgili tıbbi gelişmelerin ele alınmasının, bu konuda önemli sorun yaşayanları mutlu ettiğini düşünüyorum. Böyle nitelikli organizasyonlarda, ortostatik hipotansiyon ile düşme içerikli bu özel ve tıbbi konuların çok yönlü olarak tartışılmasının yanında, püf noktalara parmak basılıyor, teşhis ve tedavi konusunda da rehberlik yapılıyor.

Tıp dünyasına katkı

Geriatri Bilimler Derneği’nin özveriyle düzenlediği toplantılar, konuları ve yaşanan tecrübeler göz önünde bulundurulduğunda, uluslararası tıp dünyasına da önemli katkılar yapıyor. Bu alanda ilgili tedavileri yürüten doktorlarımız ile destek çalışanlarının emekleri takdire şayan.

Değerli dostlarım, başarılı meslek hayatı süresince hep mütevazılığıyla bilinen, dost insan Prof. Dr. Ahmet Turan Işık ve ekibi, önerileri ve moral aşılayan destekleriyle hepimizin gönlünde. Onları sabırlarından dolayı kutluyor ve başarılarının sürmesini diliyorum. Daha nice Geriatri Günleri’nde sağlıkla buluşmayı diliyorum.