Hilmi Gültay

Hilmi Gültay

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Değerli trafik dostlarım, yapılan araştırmalar ve değerlendirmeler; her yıl ülkemizde ortalama 15 bin civarında insanımızın trafikte sürücü ve yol hataları gibi nedenlerden dolayı can verdiğini gösteriyor. Bu alanda dünya ülkeleri arasında üst sıralarda yer alıyoruz ve notumuz olumsuz! Birçok ölümlü trafik kazası raporunda da, sürücü hatası olduğu belirtilerek birçok dosya kapatılıyor. Yol ve araç hataları, ikaz levhasından kaynaklı sorunlar da kazaların nedenleri arasında yer alıyor. Sonuçta, dosyalar kapanıp gidiyor.
Her trafik kazasının mutlak nedenlerinin yanında ders alınacak yönleri de bulunuyor. Hataların bilinçli bir şekilde değerlendirilmesi, kazaların ve ölümlerin yaşanmaması adına önemli bir adım oluyor. Bu arada, 2918 sayılı Karayolu Trafik Yasası’nda yapılan değişikliklerle para cezaları miktarı da yükseltildi; denetim ve uygulamalar artırıldı. Bu da sevindirici bir gelişme.
Ölümlü trafik kazalarında, sürücü hatalarının ağırlığı dikkat çekiyor. Hız sınırını yüzde 50 oranında aşan sürücülere 1000 lira para cezası kesilmeye başlandı. Üstelik bazı sürücülerin ehliyetleri alınıp psikoteknik değerlendirmeleri yapılıyor, gereği durumunda psikiyatri muayenesine tabi tutuluyorlar. Ehliyetine el konulanlar da belgelerini yeniden sürücü kursuna giderek alabiliyor.
Araçları düzgün kullanalım

Haberin Devamı

Kırmızı ışıkta geçenler 488 TL para cezası ödüyor, ehliyetlerine el konuyor. Aynı hatanın yinelenmesi durumunda da psikoteknik değerlendirme testleri yapılıyor, ceza miktarı artabiliyor.
Korsan taşıma hizmeti yapan bazı kaçak araçlar da trafikten men cezası alıyor. Telefonla konuşanların, araç kullanmaları halinde bir hayli üzülecekleri de unutulmamalı.
Mevsim sebebiyle özel veya ticari araçlarda kış lastiği kullanımı şart. Trafikte yapılan denetimler ve ceza miktarlarının artırılması umut verici.
Değerli sürücüler, araçlarımızı şehir içi veya dışı yollarda trafik kuralları ve yasalar çerçevesinde uygun bir şekilde kullanmayı artık alışkanlık haline getirmeliyiz.
Değerli yayalar, ülkemizde her yıl yaklaşık olarak İstiklal Savaşı’nda kaybettiğimiz şehidimizin sayısından daha fazla yurttaşımızı yitiriyoruz! Basit önlemler yaşam kurtaracaktır. Örneğin, karşıdan karşıya geçerken, yaya geçitlerini kullanıp trafik ışıklarına uymak pek çok canın yitmesini önleyecektir.
Göreve geldiği günden bu yana sürücü ve yayalara örnek hizmetlerde bulunan İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’yu kutluyoruz.
Emniyet Genel Müdürümüz Celal Uzunkaya’nın da, Genel Müdür Yardımcılığı ve Trafik Hizmetleri Başkanlığı dönemlerindeki başarılı uygulamalarını sürdürdüğünü görmek bize gurur veriyor.