Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Harry Potter rolünün ünlendirdiği İngiliz aktör Daniel Radcliffe’in bir FBI ajanını canlandırdığı “Köstebek / Imperium” bir polisiye gerilim. Daniel Ragussis’in yönettiği film, FBI’da çalışan ve uyum sağlayamayan Nate Foster’ın Angela Zamparo adlı ajan tarafından gizli bir göreve atanmasını konu alıyor. Bu görev, Neo-Nazi gruplarına sızıp Zamparo’nun bu grupların büyük bir eylem hazırlığı yaptıklarına dair şüphelerinin peşine düşmek. Irkçı ve faşist grupların okudukları kitaplara ve jargona odaklanan Nate, Neo-Nazi gruplarına hızla uyum sağlayıp aranan bir üyeye dönüşse de her an bir köstebek olduğunun anlaşılma ihtimali var.

Haberin Devamı

Film bu korkutucu gruplar arasında hızla gezinirken “Köstebek”in omurgasını, Radcliffe’in performansı ve “Acaba yakalanacak mı?” gerilimi oluşturuyor. Film yapı olarak hiçbir riske girmeden klasik bir anlatımı seçse de gerilimi sürekli ayakta tuttuğu söylenebilir.

Klasik bir anlatım

Sinemada “American History X” gibi birkaç yapımda işlenen gruplara odaklanması da onu benzerlerinden ayırıyor. Ancak filmin faşistlikleriyle dehşete düşüren bu gruplarla ilgili derine inme gibi bir derdi yok, sadece karakterinin görevi başarıp başaramayacağı şüphesi üzerinden ilerliyor. Oysa bu grupları tektiplerle sınırlamak yerine biraz daha derine inilseydi, ABD’de bu konuda yükselen gerilimler düşünüldüğünde çok daha güncel olabilirdi. Bu grupların üyelerinin psikolojisiyle ilgili finaldeki açıklama ise tatmin edicilikten uzak ve basit kaçan bir genelleme.

“Köstebek”, Radcliffe’in onu ünlü yapan rolün çok üzerinde bir aktör olduğunu göstermesinin yanı sıra sürükleyici bir gerilim olmayı başarıyor.

Neo-Naziler arasında bir Harry Potter

“Köstebek / Imperium”
Yön.: Daniel Ragussis Oyn.: Daniel Radcliffe (Nate Foster), Toni Collette (Angela Zamparo), Tracy Letts (Dallas Wolf), Sam Trammell (Gerry Conway), Nestor Carbonell (Tom Hernandez) Sen.: Michael German, Daniel Ragussis
Gör.: Bobby Bukowski Müz.: Will Bates

Bir Karadeniz hikayesi

Mustafa Kara’nın yönettiği ikinci uzun metrajlı film “Kalandar Soğuğu”, geçen yıl Tokyo Film Festivali’nden aldığı En İyi Yönetmen Ödülü’ne yarıştığı Antalya ve İstanbul film festivallerinden kazandığı ödülleri de ekledi.

Haberin Devamı

Neo-Naziler arasında bir Harry Potter


Karadeniz’in doğasını önemli bir unsur olarak kullanan film, Mehmet adlı yoksul bir adama ve ailesine odaklanıyor. Mehmet, eşi ve ailesinin düzenli bir iş sahibi olmasındaki ısrarına rağmen bir maden damarı bulmak için uzun ve zorlu yolculuklara çıkıyor. Kara’nın yarattığı güçlü atmosfer ve karakterinin dramını göstermedeki hüneri, “Kalandar Soğuğu”nu yılın öne çıkan yerli yapımlarından birine dönüştürüyor. Film doğa ve insan ilişkisini, mücadeleyi de dokunaklı bir şekilde anlatabiliyor.

Haftanın diğerleri

- İngiliz yazar Helen Fielding’in yarattığı, romantik komedilerin sakar ve sevimli karakteri Bridget Jones, üçüncü sinema uyarlaması “Bridget Jones’un Bebeği / Bridget Jones’s Baby” ile 12 yıllık bir aradan sonra geri dönüyor. Önceki filmlerde olduğu gibi Sharon Maguire’ın yönettiği filmin başrolünde bir kez daha Renee Zellweger var. Diğer önemli rollerde Colin Firth ve Patrick Dempsey’nin bulunduğu film, Darcy’den ayrılıp ABD’li Jack’le tanışan Bridget Jones’un hamile kalması etrafında dönen olaylara odaklanıyor. Film, eleştirmenlerden geçer not almayı başardı.

Haberin Devamı

- Levent Görgeç’in yönettiği “Yıldızlar da Kayar: Das Borak”, oyuncu kadrosunda Yavuz Seçkin, Altan Gördüm, Altan Erkekli ve Ali Erkazan’ın olduğu bir komedi. Film, kast ajansı yöneten iki kardeşin “ünlülerin benzerleri yarışması” düzenlemeye karar vermesi ve sonrasında olanları konu alıyor.

DVD

HAFTANIN YENİSİ

“KÖRDÜĞÜM / MAGGIE’S PLAN”


Rebecca Miller’ın yönettiği, başrolünü Greta Gerwig’in üstlendiği film, romantik komedi kalıplarıyla eğlenceli bir şekilde oynuyor.