Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dünya ve Türkiye ekonomisi için 2010 yılı nasıl bir yıl olacak? Türkiye İş Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Varol Civil ve Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, dün CNBC-e Tv’de Servet Yıldırım ile Mahfi Eğilmez’in programına katılarak bu
soruya cevap aradı.
Dünya ekonomisinde, geçen yıl bu tarihlerde yaşanmakta olan paniğe yol açan koşulların tekrar oluşmayacağı konusunda bir görüş birliği vardı dört banka genel müdürü arasında. Ancak krizden çıkış sürecinin sorunlu olabileceğini ve 2010 yılında dünya ekonomisinin bütününde parlak bir büyüme performansı beklemenin gerçekçi olmadığını da belirtti dört bankacımız.

Lastik top zıplaması
Türkiye ekonomisinde de 2010’un parlak bir yıl olacağı beklentisinde değildi banka genel müdürleri. Ekonomimizin 2010’da % 3.5 dolayında büyümesini öngören tahmin gerçekçi görünüyordu onlara da. Bu noktada akla takılan soru ise şuydu: 2009 yılında son tahminlere göre % 5.5-6.0 dolayında küçülmesi beklenen ekonomimizin 2010’da % 3.5 dolayında büyümesi bizi tatmin edecek bir sonuç sayılabilir miydi?
Bu soruya en güzel cevabı Varol Civil verdi, “2009’da dibe vuran ekonomimiz 2010’da % 3.5 büyürse bunu yüksekten düşen bir lastik topun zıplamasına benzetebiliriz”, dedi. Bu oranda bir büyümenin gerçekleşmesi halinde bunun reel ekonomide hissedilir bir canlanmaya ve toplumda bir ferahlamaya yol açması da olası görünmüyor.
Ancak Türkiye ekonomisinin 2010’da daha hızlı büyüyeceğini tahmin eden önemli kuruluşlar da var. Örneğin Goldman Sachs, 2010 büyüme tahminini % 4.5’ten % 5.5’e yükseltti ve iç talepte öngördüğü % 7.2’lik sıçramanın aşılması halinde 2010 büyümesinin bu rakamın üzerine bile çıkabileceğini ileri sürdü.

Faizler ve dolar
Goldman Sachs’a göre iç talepte beklenen canlanmanın gerçekleşmesi halinde enflasyon TC Merkez Bankası (TCMB) öngörülerinin üzerine çıkabilecek ve TCMB, 2010’un ikinci yarısında 250 baz puanlık bir faiz artışına gitmek zorunda kalabilecek.
İç talep canlanması ve GSYH büyüme hızı konusunda Goldman Sachs gibi iyimser olmayan dört bankacımız da 2010’da bir faiz artışı gündeme gelirse bunun yılın ikinci yarısında olabileceğini düşünüyor.
Bu ortamda kur tahmini yapmanın çok zor olduğunu belirten banka genel müdürlerinin kafasında 2010 sonu için 1.50 dolayında bir TL/dolar kuru var. Ergun Özen, IMF ile anlaşma olması halinde bu rakamın 1.40’a doğru kayabileceğini de belirtmeden edemedi.