Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Osmanlı Devleti'nin meşrutiyetle kurtulacağına inanan Yeni Osmanlıların dilinden düşmeyen sihirli sözcük "hürriyet"ti. Yeni Osmanlılar örgütünün kurucularından olan devrin ünlü şairi Namık Kemal, hürriyet aşkını, Vatan Kasidesi'nin o unutulmaz beyitlerinden birinde şöyle dile getirir:
       "Ne efsunkar imişsin ah ey didar - ı hürriyet
       Esir - i aşkın olduk gerçi kurtulduk esaretten"
       Namık Kemal, esaretten kurtulmak uğruna "hürriyetin büyüleyici yüzü"nün tutsağı olduğunu anlatır bu beyitte. Türkiye'nin "enflasyon esareti"nden kurtulması için yanıp tutuşan ve yıllardan beri "istikrar" özlemini dile getiren biri olarak Namık Kemal'in beytini biraz farklı yazmak geldi içimden:
       "Ne efsunkar imişsin ah ey didar - ı istikrar
       Esir - i aşkın olduk gerçi kurtulduk enflasyondan"
       Bizim Yeni Osmanlılar gibi gizli örgütümüz falan yok ama bu beyti benim yazdığım gibi yazacak durumda olan bir grup insan var Türkiye'de. Enflasyonun kötülüğünü ve istikrarın gerekliliğini söylemekten ve yazmaktan helak olmuş bir avuç insan.
       Ercan Kumcu da bu grup içinde yer alan ve "istikrar" özlemini yıllardır dile getirenlerden biri. Kendisiyle Rüşdü Saracoğlu'nun TC Merkez Bankası Başkanı olduğu dönemde tanıştım. 1993 yılında Başbakan Çiller'le anlaşamayan Saracoğlu görevinden ayrılınca Başkan Yardımcısı olan Ercan Kumcu da ayrıldı, birlikte özel bir danışmanlık bürosu açtılar. Çiller Türkiye'yi göz göre göre 1994 krizine doğru sürüklerken en yakın görüş alışverişinde bulunduğum kişilerden biri Ercan'dı. Kimilerinin krizin ilk sinyallerini umursamadığı, Türkiye'nin kredi notunun düşürülmesini küçümsediği günlerde, 1994'ün ilk günlerinde Ercan'la biz IMF ile anlaşmaktan başka çıkış yolu olmadığını konuşuyorduk. Ercan, IMF ile anlaşma olduktan ve "5 Nisan kararları" alındıktan sonra bile ancak güçlü bir faiz şokuyla Hazine'nin yeniden iç borçlanma olanağına kavuşacağını iddia ediyordu. O dönemdeki öngörülerinin çoğu gibi bu da doğru çıktı.
       Ercan Kumcu bir süre sonra Yeni Yüzyıl gazetesinde yazı yazmaya başladı. Daha sonra Radikal'e geçen ve halen Hürriyet'te yazan Ercan Kumcu gazete yazılarından bazılarını "İstikrar Arayışları" adını verdiği bir kitapta toplamış. 1980 sonrasında Türkiye ekonomisinde yaşanan değişimi özetleyen bir giriş yazısıyla başlayan kitapta yer alan yazılar "istikrar arayışı" serüvenimizin son dönemine ışık tutuyor. Ercan Kumcu Hürriyet'teki köşesinde son günlerde yazdıkları ise bizim gibi istikrar tutkunlarını kaygılandıran gelişmelerin yeniden gündemde olduğu izlenimini veriyor.


Yazara E-Posta: oulagay@milliyet.com.tr