Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Almanya bir kez daha yabancı işçi arıyor, ancak bu kez aranan 'işçi'nin niteliği farklı. Şimdi artık gariban sıra işçisi değil "bilgisayar uzmanı" arıyor Almanlar. Bilgi teknolojisine dayalı sektörlerde ve (bu yıl moda haline gelen deyimle) "yeni ekonomi"de ABD'nin gerisinde kalmamak için çaba harcayan ülkelerden biri olan Almanya, bu alanlarda giderek büyüyen bir eleman açığıyla karşılaşınca ülke dışından eleman "ithal etmenin" yollarını aramaya başladı.
       Başbakan Schroeder'in bu amaçla gündeme getirdiği öneri, belirli sayıda yabancı bilgisayar uzmanına "özel çalışma vizesi" verilmesini öngörüyor. Bilgi teknolojisi sektörlerinden gelen talep en az 30.000 bilgisayar uzmanının ithalini gerektirirken Schroeder ilk partide 10.000 özel vize verilmesini öneriyor. Bilgi teknolojisiyle ilgili sektörlerdeki toplam uzman eleman açığının ise bu yıl 75.000'i, iki yıl içinde de 350.000'i bulacağı tahmin ediliyor. Bilgisayar dışındaki yüksek teknoloji alanlarındaki eleman açığı da hesaba katıldığında bu rakamlar daha da büyüyor.
       Almanya'nın "yeni ekonomi"de geri kalmamak için acil olarak eleman ithal etmesi bir zorunluluk haline gelmiş bulunuyor ama işçi sendikaları ve kamuoyu henüz konunun önemini kavramış görünmüyor. Almanya'nın en güçlü sendikal örgütü olan IG Metall'in Başkanı Klaus Zwickel, Schroeder'i "patronların taleplerine boyun eğerek acele etmekle" suçlarken yapılan bir kamuoyu yoklaması da Almanların % 56'sının Başbakan'ın "özel vize" ya da "yeşil kart" önerisine karşı olduğunu gösterdi. Öneriye karşı çıkanlar Almanya'da işsizlik düzeyinin hala yüksek olduğunu, Almanya'da halen iş arayan 30.000 bilgisayar elamanının bulunduğunu belirtiyor ve önceliğin bunların eğitilerek sektöre kazandırılmasına verilmesini istiyorlar.
       Uzman eleman ithalini gerekli görenler ise Almanya'da iş bulamayan bilgisayar elemanlarının aranan niteliklere kavuşturulmasının çok zor olduğunu ve eleman yetiştirmek için harcanacak sürede Almanya'nın treni kaçırmış olacağını iddia ediyorlar.
       Microsoft'un IDC adlı kuruluşa yaptırdığı bir araştırma, nitelikli bilgisayar uzmanı açığı sorununun Almanya'yla sınırlı kalmadığını, Avrupa çapındaki açığın geçen yıl 850.000'i geçtiğini ortaya koyuyor. Araştırmada, bu nedenle uğranan üretim kaybının 1998'den bu yana Avrupa çapında 110 milyar Euro'yu bulduğu belirtiliyor. 2003 yılı için yapılan tahminler ise eleman açığının 1.7 milyonu bulacağını ve bu nedenle uğranan yıllık üretim kaybının yılda 100 milyar Euro'yu aşacağını gösteriyor.
       Bu açığın kapatılması için gözler şimdi kimi Doğu Avrupa ülkeleriyle Hindistan'a çevrilmiş durumda. Biz ise olayı uzaktan seyredeceğiz herhalde.


Yazara E-Posta: oulagay@milliyet.com.tr