Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Osman ULAGAY

Sanayicilerle üniversite ve araştırma kurumları arasında teknolojik işbirliği platformu sunmayı amaçlayan 1. Ar - Ge Pazarı'nda 300 katılımcının 250 projesi derinlemesine tartışılacak
Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı'nın (TTGV) ortaklaşa düzenlediği "Ar - Ge Proje Pazarı 1997", Türkiye sanayiinde Ar - Ge girişimlerini artırmakta oldukça başarılı oldu. 4 - 5 aralık tarihlerinde İstanbul Klassis Otel'de yapılan toplantıda 300 dolayında katılımcının 250 proje önerisi tartışılıyor.
"Ürün ve üretim teknolojileri" alanındaki toplantıya TÜBİTAK ve TTGV dışında KOSGEB, üniversiteler, İstanbul Sanayi Odası, yazılım şirketleri ve çeşitli alanlarda faaliyet gösteren Arçelik, Döktaş, Mercedes, Sarkuysan gibi büyük ve orta ölçekli işletmeler katılıyor. Toplam 100 kuruluşun katılacağı Ar - Ge Proje Pazarı, alt konuların ilgili kuruluş yetkililerince tartışılacağı tema oturumlarıyla ikili görüşmelerden oluşuyor. Bu ikili görüşmelerin belirli konularla ilgili şirketleri ve teknik kuruluşları biraraya getirmesi bekleniyor.
Özgün teknolojilere sahip olabilmek için Ar - Ge ortaklığı arayışında olan sanayicilerle, konularında uzman üniversite görevlileri ve araştırma kurumu yetkililerini bir teknolojik işbirliği platformunda birleştiren Ar - Ge Pazarı, gerçekleşebilir projeler için yeni ortaklıkların başlangıcı olmayı hedefliyor.
TÜBİTAK gördüğü ilgi nedeniyle Ar - Ge Proje Pazarı'nın belirli aralıklarla tekrarlanacağını, böylece sanayinin her kesimine bu hizmetin verileceğini açıkladı.

* Yeni üretim teknolojileri
* Üretim / imalat yönetimi
* Çevre dostu ürünler / üretim yöntemleri
* İleri teknoloji malzemeler
* Yüzey işlemleri ve metalurji
* Tasarım (makina)
* Tasarım (elektrik / elektronik)
* Yazılım geliştirme ve bilgi işleme

Fransız KOBİ Kalkınma Bankası (Banque de Developpement des Petit et Moyen Entreprises - BDPME) Strasbourg Bölge Müdürü Alain Renck bankasını tanıtmak ve KOBİ'lere sunulan finansman olanaklarıyla ilgili muhtemel işbirliği alanlarını araştırmak amacıyla bahar aylarında Türkiye'yi ziyaret etmeyi planlıyor.
BDPME müdürü ziyaret teklifini Dışişleri Bakanlığı, Halkbank, KOSGEB yetkilileri ve KOBİ yöneticilerinden oluşan bir Türk heyetinin Strasbourg gezisi sırasında dile getirdi. KOSGEB Başkan Yardımcısı Murat Kepir teklife KOSGEB tarafından olumlu yanıt verildiğini, karşı tarafın yaklaşımı doğrultusunda temasların süreceğini söyledi.
Kepir Fransız KOBİ bankasının KOSGEB'le ve sanayicilerle finansman görüşmeleri yapmak istediğini belirtti. Bankanın Fransız ve Türk sanayiciler arasında işbirlikleri, ortak yatırımlar ve ithalat - ihracat bağlantılarını finanse etmekle ilgilenmesi bekleniyor.
BDPME'nin çalışma esasları 1996 ağustosunda Fransa Başbakanı Alain Juppe tarafından açıklanmıştı. Juppe bankanın KOBİ'lere finansman desteği sağlamak için ülkedeki ticari bankalarla işbirliği yapacağını, KOBİ'lere rahat koşullarla ve teminatsız olarak risk sermayesi, iş kurma sermayesi ve kalkınma kredileri sağlayacağını belirtmişti.

18 milyar franklık (yaklaşık 600 trilyon TL) bir fonla başlayan BDPME, küçük işletmelerin kredi garanti kurumu CEPME ve riskli şirketlere garanti sağlayan Sofaris ile aynı çatı altında yer alıyor.
BDPME, Juppe'nin küçük işletmelere destek planının bir parçası olarak kurulmuştu. Juppe ülkede istihdamın artırılması ve ekonominin canlandırılması için ayrıca KOBİ'ler için vergilerin ayarlanmasını, enerji fiyatlarının düşürülmesini ve mevzuatın basitleştirilmesini de öngörmüştü.

KOBİ'leri Bilgilendirme Ağı Projesi kapsamında düzenlenen "Avrupa Birliği Kurallarıyla Uyumlu Rekabet Mevzuatı ve Uygulamaları: Sanayie Etkileri" semineri 11 aralıkta yapılacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) işbirliğiyle düzenlenen seminer Ankara'da TOBB Büyük Toplantı Salonu'nda 14.00 - 17.30 saatleri arasında yer alacak.
Seminerde Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez'in yanı sıra TOBB Başkanı Fuat Miras, İKV Başkan Yardımcısı Yıldırım Keskin ve Rekabet Kurulu Başkanı Aydın Ayaydın birer açış konuşması yapacak. Prof. Dr. Orhan Morgil'in yöneteceği seminere katılacak kişiler AB Komisyonu Rekabet Genel Müdürlüğü Yetkilisi Luc Norro; AB nezdinde Çek Cumhuriyeti Temsilci Yardımcısı Karel Firla ve Rekabet Kurumu Kurul Üyesi Kemal Erol.
Toplantıya katılmak isteyenlerin isimlerinin en geç 5 aralık günü (bugün) Mustafa Bayburtlu'ya (312) 419 64 46 numaralı telefondan bildirilmesi gerekiyor.

KOSGEB Samsun Danışmanlık ve Kalite Geliştirme Merkez Müdürlüğü ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası KOBİ'ler için ortak bir bilgilendirme toplantısı düzenliyor. 8 aralık pazartesi günü Samsun Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapılacak toplantının konusu kalkınmada öncelikli yörelerin sanayicilerimize avantajları, Halkbank KOBİ kredileri ve KOSGEB istihdam ve eğitim yardımları.
13.30 - 17.00 saatleri arasında yapılacak toplantıya Hazine uzmanı Merih Olcay, Halkbank Fon Kredileri Müdür Yardımcısı Serap Ergun, KOSGEB İstihdam Yaratma uzmanı Metin Karaçay, KOSGEB Eğitim uzmanı Ayşe Ege, KOSGEB Pazarlama uzmanı Aynur Ünal konuşmacı olarak katılacak.


Yazara Email O.Ulagay@milliyet.com.tr