Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Ramazan, yılbaşı ve Şeker Bayramı geride kaldı, tatiller bitti, çalışma yılı bir anlamda bugün başlıyor. Bu çalışma yılının özel bir önemi var Türkiye için. Türkiye 2000 yılında iddialı bir programla yirmi yıllık belalısından kurtulmak, kronik enflasyonun belini kırmak istiyor. Bu amaca yönelik olarak Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan görüşmelerde ayrıntılara kadar inen bir mutabakat sağlandı, "stand - by" anlaşmasıyla da bir tür "evlilik kontratı" yapıldı. Türkiye üç yıl boyunca, bu kontrata uygun davrandığı sürece IMF'den "harçlığını" alacak, ayrıca "itibar sahibi" olacak.
       IMF ile 1994 krizi sırasında yaptığı anlaşmayı ikinci yılında bozan Türkiye'nin uzunca bir süre sonra yeniden IMF ile stand - by noktasına gelmesi piyasalarda ve borsada tam anlamıyla bir balayı havası estirdi. Bu atmosfer içinde olumlu gelişmelerin nasıl birbirini izleyeceği anlatılırken IMF ile evliliğin balayından ibaret olmadığı da biraz unutuldu galiba.
       IMF anlaşma yaptığı ülkeleri çok yakından izliyor ve taahhüt ettiği şeyleri tam yapamayan ülkelere verdiği "harçlığı" kesebiliyor. Böyle bir olay yaşandığında söz konusu ülkenin mali piyasalardaki itibarına da gölge düşüyor ve balayı havası yerini tatsız bir inatlaşmaya bırakabiliyor.
       Bu tatsız sahnelerin yaşanmaması için IMF ile anlaşma yapan ülkenin o anlaşmada taahhüt ettiği şeyleri, anlaşmada belirtilen zaman dilimleri içinde gerçekleştirmesi gerekiyor. IMF ile yapılan anlaşma gereğince Türkiye'nin 2000 yılında gerçekleştirmesi gereken yapısal düzenlemelerden bazıları ve termin (bitim) tarihleri şöyle:
       * Telekomünikasyon kanununun çıkartılması (31 Ocak 2000)
       * 20 adet bütçe fonunun kapatılması (1 Şubat 2000)
       * Destekleme alımları ile ilgili kanunun çıkartılması (1 Mart 2000)
       * GSM satışlarının gerçekleştirilmesi (1 Nisan 2000)
       * Bankalar Kurulu (BDDK) üyelerinin belirlenmesi (1 Nisan 2000)
       * Vergi izleme sistemi kurulması (1 Mayıs 2000)
       * Bütçe dışı fonların ortadan kaldırılması (1 Haziran 2000)
       * Bankaların sermaye yeterliliği ve kredi sınırlarına ilişkin düzenlemelerin yapılması (1 Temmuz 2000)
       * BDDK'nın faaliyete geçmesi (1 Eylül 2000).
       Ayrıca "2000 yılı içinde" tarımsal sübvansiyonların kaldırılması ve 1 Ocak 2001'e kadar kamu bankalarının yeniden yapılandırılması, Telekom'un özelleştirilmesi ve enerji alanındaki özelleştirmelerin tamamlanması gerekiyor.
       Ne dersiniz, kolay yürür mü bu evlilik?


Yazara E-Posta: oulagay@milliyet.com.tr