Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başbakan Erdoğan, 24-25 Eylül tarihlerinde yapılacak olan üçüncü G -20 Zirvesi’ne katılmak üzere ABD’nin Pittsburgh kentine gidecek. Başlıktaki sorunun basit cevabı bu. Ancak soruyu gündeme getirmemin asıl amacı bu bilgiyi vermek değildi tabii. Bu sorudan çıkan şu soruların önemli olduğunu düşündüğüm için konuyu gündeme getirdim:
n G – 20 Zirvesi’ne neden gerek görüldü?
n Üçüncü zirve neden gene ABD’de yapılıyor?
n Bu zirve neden Pittsburgh kentinde yapılıyor?
G – 20 zirveleri, G – 8 diye anılan ve Batı’nın önde gelen zengin ülkeleriyle Japonya ve Rusya’dan oluşan ülkeler grubunun küresel krize çözüm üretmekte yetersiz kalacağının anlaşılması üzerine gündeme geldi. Küresel sorunların ancak küresel çözümlerle çözümlenebileceği ve başta Çin olmak üzere küresel ekonominin yeni kilit oyuncularının çözüme mutlaka katkıda bulunması gerektiği anlaşılınca G – 20 zirveleri önem kazandı.

Zirve neden ABD’de?
İlk G – 20 Zirvesi, finansal krizin paniğe yol açmaya başladığı ortamda, 2008 yılının kasım ayında Washington’da yapıldı. İkinci G -20 Zirvesi, finans krizinin küresel ekonomide ve dünya ticaretinde yarattığı şokun etkilerini hafifletmek için acil önlemlerin gerekli olduğunun düşünüldüğü bir ortamda, bu yılın Nisan ayında Londra’da yapıldı. Kimi yorumculara göre, Londra Zirvesi’nde küresel krize küresel çözüm arama iradesinin ortaya konmuş olması piyasalardaki güven bunalımının aşılmasına ve dipten dönüşün güç kazanmasına önemli katkıda bulundu.
2.Zirve’de atılan adımların sonuçlarını izlemek ve gerekirse yeni adımlar atılmasını sağlamak üzere sonbaharda üçüncü bir zirvenin yapılmasına karar verildi. Bu 3. Zirve’nin İngiltere ve ABD dışında, hatta IMF – Dünya Bankası yıllık toplantıları öncesinde İstanbul’da yapılması fikri ortaya atıldıysa da sonunda 3.Zirvenin gene ABD’de yapılması kabul edildi.
Başkan Obama, G – 20 açılımına önem veriyordu ama küresel patronajı hemen elden bırakmadığını göstermek istemiş olabilirdi ABD Başkanı.

Haberin Devamı

Neden Pittsburgh?
Olayın daha ilginç olan boyutu ise Obama’nın Zirve’nin New York’ta ya da Washington’da değil de Pittsburgh’da yapılmış olmasını tercih etmesiydi. 1980’lerde büyük bir çöküş yaşayan ABD demir – çelik endüstrisinin merkezi olan Pittsburgh ve dolayında çalışmakta olan 120 bin sanayi işçisi işini kaybetmiş, 50 bin kişi kenti terk etmişti.
Ancak aradan geçen sürede devlet – yerel yönetim – sanayi ve üniversite işbirliği ile Pittsburgh’un çöküşü önlendi, araştırma - geliştirmeye ağırlık veren üniversitesiyle, nano teknoloji ve robotik alanında öne çıkan araştırma kuruluşlarıyla ve müthiş bir gelişme gösteren sağlık endüstrisiyle Pittsburgh, ABD’nin yıldızı parlayan yerleşim merkezlerinden biri haline geldi. Obama G – 20 Zirvesi’ni Pittsburgh’da yaparak ABD’nin kendini yenileme kapasitesini dünyaya göstermek istiyor.