Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Aşağıda çekici bir pozunu gördüğünüz kişi ünlü bir film yıldızı ya da "kapak kızı" değil, halen dünyanın önde gelen keman virtüözlerinden biri sayılan Annie Sophie Mutter. Bu fotoğrafı piyasaya yeni çıkan diskinin kapağında yer alıyor.
       İlk kez 1984'de ünlü şef Karajan yönetimindeki Viyana Filarmoni Orkestrası'yla Vivaldi'nin "Mevsimler"ini yorumlayan Annie Sophie Mutter bu kez aynı eseri yepyeni bir yorumla ve yeni bir ambalaj içinde sunuyor bize. Sanatçının fotoğrafıyla dikkati çeken disk muhafazasının karton kapağını açtığınızda gene sanatçının değişik pozlarıyla süslü ikinci ve üçüncü kapaklarla karşılaşıyorsunuz. Onların altında disk hakkında bilgi veren küçük kitapçığı ve en altta da diski buluyorsunuz. Üşenmedim saydım, kapaklarda ve kitapçıkta tam 24 adet fotoğrafı yer alıyor ünlü kemancının.
       Konserlerine genellikle askısız elbiselerle çıkan ve kemanın tenine değmesinin yorum gücünü artırdığını belirten Annie Sophie Mutter, güzelliği ve edasıyla da dikkati çeken bir sanatçı olmasaydı her halde böyle sunulmayacaktı. Burada üzerinde durmak istediğim nokta klasik müzik gibi geleneklere uymanın en fazla dikkate alındığı bir alanda bile ölçülerin nasıl değişmekte olduğunu göstermek. Annie Sophie Mutter, Vanessa Mae gibi yorum tarzı, kıyafetleri ve davranışlanıyla klasik müziği popülarize eden kemancılardan da değil, çok daha muhafazakar bir ekolün temsilcisi ama o bile yeni bir dinleyici kitlesinin yeni talepleri olduğunun farkında ve onların ilgisini çekecek açılımları yapmaktan çekinmiyor.
       Michelin Restoran ve Otel Rehberi bu alanda en fazla itibar gören rehberlerin başında geliyor. Bu rehbere girmek, hele çok az sayıda restorana verilen "Michelin yıldızı"nı almak her lokanta sahibinin rüyasıydı bugüne dek. Oysa bu yıldızlara sahip olan Londra'nın en ünlü restoranlarından ikisi, Nico Ladenhis'in "Chez Nicos"su ve Marco Pierre White'ın The Oak Room"u Michelin yıldızını artık istemediklerini açıkladılar. Onlara Paris'teki "Le Chanceliere" de katıldı. Michelin yıldızlarının yarattığı "pahalı ve ağır restoran" imajının bugünkü müşteri grubu için caydırıcı olmaya başladığını belirten Nico Ladenhis, "artık insanlar daha demokratik ve daha dostane bir ortamda yemek yemek istiyorlar" diyordu. Her alanda ölçüler değişiyordu galiba.



Yazara E-Posta: oulagay@milliyet.com.tr