Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Osman ULAGAY

Güneydoğulu sanayicinin, kredi koşullarının değişmesine ilişkin talepleri en sonunda ciddiye alındı. Sanayici şimdi bölge için Hazine'den kaynak aktarılmasını bekliyor
Devlet en sonunda Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşayan girişimcilerin sorunlarına kulak verdi ve çözüm önerilerini ivedilikle uygulamaya koydu. Girişimciler kredi koşullarının iyileştirilmesinden sonra şimdi sıranın Hazine'den kaynak aktırılmasında olduğunu, aksi takdirde tüm iyi niyetli girişimlerin şimdiye kadar olduğu gibi sonuçsuz kalacağını belirtti.
Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve soruna çözüm bulması için görevlendirdiği Halk Bankası'ndan sorumlu Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'ın yaptığı açıklamaya göre yapılması kararlaştırılan değişiklikler Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis, Bayburt, Gümüşhane illerinde yatırımı olan KOBİ'leri kapsıyor. Bu değişiklikler şöyle:

* Halk Bankası'ndan yatırım ve işletme kredisi almak için taşınmaz mal teminatı aranmayacak, kefil teminatı yeterli olacak.
* KOBİ Teşvik Kredisi için kalkınmada öncelikli yörelerde (KÖY) aranan yüzde 30 özkaynak katkısı, yüzde 10'a indirilecek.
* Yatırım kredisi miktarının üst limiti 20 milyar TL'dan 30 milyar TL'ya, işletme kredisininki ise 5 milyar TL'dan 10 milyar TL'ya çıkartılacak.
* Önümüzdeki dönem için belirlenecek toplam teşvik kredisi miktarının yüzde 30'u bölge illerine aktarılacak.
* Gaziantep, Malatya ve Şanlıurfa'daki Halkbank şubeleri kambiyo işlemi yapmaya başlayacak; Mardin ve Kahramanmaraş'ta Halkbank şubeleri açılacak.
* Bölgede yatırımcılar için bilgi ve danışma merkezleri kurulacak.
Doğu ve Güneydoğu'da kredi koşullarının iyileştirilmesi girişimi hakkında ulaşabildiğimiz bazı oda başkanlarının görüşleri şöyle:
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Ada: Yapılan değişikliğe sevindik. Şimdiye kadar düşünülmüş tüm tedbirler resmileşti. Şimdi kaynak aktarılmalı. Şu anda KDV iadelerimiz bile ödenmiyor. Teşvik Fonu'nun bir kısmının bölgeye ayrılması dışında, bölge için ayrı bir kaynak da olması gerek.
Tunceli TSO Başkanı Celal Yaşar: Yapılan değişiklikler güzel ancak formalite çok fazla. Sonuç alınması için formalitenin azaltılması gerek. Sormadan herkese kredi verilsin demiyorum ama daha kolay bir süreç olsun. Burada zaten engeller var, terör tehdidi yüzünden ekspertize gelinmesi zor oluyor, tedirginlik var...
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yekta Haydaroğlu: Biz görüştüğümüz 54. ve 55. hükümet bakanlarına iletmiştik üzerinde değişiklik yapılan konuları. Bunların ciddiye alınıp çözüm için adım atılması çok sevindirici. Yine de önemli olan para aktarılması. KOBİ kredisi dediler, hepsi Batılı holdinglerin küçük şirketlerine gitti. Bizde doğru düzgün alan yok. Ben bu KOBİ kredisine inanmıyorum. Bölgeye özel kaynak aktarılmalı.

KOBİ'lerde bilgisayar desteğinin daha etkin kullanılması için KOSGEB, Ankara Sanayi Odası (ASO) ile işbirliği yaparak Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) ve Bilgisayar Destekli Üretim (CAM) yazılımlarının kullanımını tanıtmak ve yaygınlaştırmayı hedefleyen bir seminer düzenledi.
28 - 29 kasım tarihlerinde Ankara Sheraton Oteli'nde gerçekleşecek seminerde CAD/CAM uzmanları bu sistemleri kullanan ve kullanmayı düşünen işletmelere yönelik bilgiler verecek; yazılım programlarını verimli ve etkin kullanmak için yollar gösterecek.
Seminerin katılım bedeli KOSGEB ya da ASO kanalıyla başvuranlar için 50 dolar (yaklaşık 10 milyon TL). Bu kurumların telefon numaraları şöyle: KOSGEB (312) 212 81 90; ASO (312) 417 12 00.

KOSGEB, organize sanayi bölgeleri (OSB) içinde bilgisayar donanımlı birer danışman ile sanayiciye hizmet verecek. Bu amaçla, organize sanayi bölgesi bulunan 25 ilin OSB müdürleriyle KOSGEB yetkilileri 25 kasım günü yaptıkları toplantıda KOSGEB hizmetlerinin işbirliğiyle nasıl yaygınlaştırılabileceğini tartıştı.
34 ilde 54 hizmet merkeziyle çalışmalarını sürdüren KOSGEB, hedef kitlesinde yer alan orta ölçekli işletmelerin önemli çoğunluğunun OSB'lerde faaliyet göstermesi nedeniyle bu bölgelerde verdiği hizmetleri artırma amacında.

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmecileri Derneği (KOSİD), 4. Genel Kurul'unu yapıyor. 29 kasım cumartesi günü (yarın) yapılacak Genel Kurul Turizm Bakanlığı'nın İstanbul Kumkapı'daki tesislerinde yer alacak.

Almanya'da yaşlanan sahip - yöneticiler küçük işletmelerinden ayrılırken ikinci kuşak yöneticiler yeni fırsatlar yakalayabilir
Almanya'nın, çoğu 2. Dünya Savaşı sonrasında kurulan 3 milyona yakın orta ölçekli işletmesi (Mittelstand), bir kimlik ve değişim krizi yaşıyor. Türkiye'de olduğu gibi ağırlıklı olarak aile fertlerinin denetiminde olan Mittelstand işletmeleri, kurucu ailelerin kontrolünden çıkarken karşılarında hem tehditler hem de fırsatlar buluyor.
Kurucularının emeklilik yaşına yaklaşması nedeniyle Mittelstand'da ipler yavaş yavaş "daha ilgisiz ve daha az girişimci" olduğu öne sürülen ikinci kuşağın eline geçmekte. Tahminlere göre 700.000 kadar aile işletmesi önümüzdeki 10 yıl içinde el değiştirecek. Bu değişim, yönetimin şirketi satın alması, işletme sahiplerinin mülkiyeti yöneticilere dağıtması ya da (geleneklerin tersine) profesyonel yöneticilerin şirkete katılması biçiminde olabiliyor.

Gelişmelerin Mittelstand'ın yapısını değiştireceği kesin olmakla beraber bu değişimin tamamıyla olumsuz yönde olması da beklenmiyor. Geleneksel aile işletmeleri yavaş yavaş ortadan kalkarken oluşacak yeni Mittelstand hızla büyüyen, teknolojide yoğunlaşmış, daha iyi eğitimli bir kuşak tarafından yönetilen, değişime, uluslararasılaşmaya, dış finansmana açık bir sektör. Tüm Avrupa'da gelişmekte olan Alman Neuer Markt ve Fransız Nouveau Marche gibi KOBİ borsaları da işletmeleri "modern, profesyonel küçük işletme" olmaya ve uluslararası standartlarda çalışarak halka açılmaya itiyor.

Almanlar, girişimciye yol açmak için bürokrasiye son vermeye başladılar. Almanya'nın en büyük eyaleti Kuzey Ren - Vestfalya'da meslek okullarından mezun olanlar iş kurmak için formalitesiz 20.000 mark (2.2 milyar TL) hibe alabiliyor. Eyaletin sosyal demokrat ekonomi bakanı Wolfgang Clement'in başlattığı program, ekonomiye canlılık kazandırmayı ve istihdam yaratılmasını sağlamayı amaçlıyor. Programa göre geçerli bir iş fikri olan ve mezuniyet belgesini gösteren herkes hibeyi alabiliyor. Tek koşul, iki yıl içinde en az bir kişilik istihdam yaratmak.
İki yıldır süren programın sonuçlarına göreyse şimdiye kadar hibe alan her girişimci ortalama 3.4 kişilik istihdam yaratmış. Programdan yararlanan 2.200'ün üzerinde girişimci arasında Almanya doğumlu 30 yaşındaki Türk girişimci Selfet Yağcı da var. Yağcı çatı - musluk işini büyütmek için gereksindiği sermayeyi bu şekilde elde etmiş.
Almanya genelinde serbest meslek sahiplerinin oranı yüzde 9.7 iken, bu rakam Kuzey Ren Vestfalya'da daha da düşük: yüzde 8.6. Uluslararası rakamlara göre ise bu oranların ikisi de düşük sayılıyor. Clement gibi ekonomiye yaklaşımını değiştirmeyi seçen ekonomistler Almanya'nın zayıf girişimcilik sicilini düzeltmekte kararlı.




Yazara Email O.Ulagay@milliyet.com.tr