Osman Ulagay

Osman Ulagay

oulagay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Osman Ulagay

"Türkiye 2010" dizisinin başlıkları ülkemizin dönüşüm gündeminin maddelerini ortaya koyuyor. Bu başlıklara topluca bakıldığında 2000'li yıllarda yıldızı parlayan bir ülkede yaşamak için izlenmesi gereken gündemin ipuçlarını bulabiliyoruz. İlk bakışta biraz dağınık gibi görünen konu başlıkları aslında bir bütünün parçalarını oluşturuyor.
Bu konu başlıklarının masa başında bulunmuş başlıklar olmayıp Türkiye'deki potansiyeli yansıtan örneklerden çıkartılmış olması bu "atılım gündemi"nin önemini ve hayata geçirilme şansını artırıyor. Türkiye kendisine çok değerli yılları kaybettiren kısır gündemden sıyrılıp, yarının dünyasında öne çıkmasını sağlayabilecek bu "atılım gündemi"ne ne kadar çabuk geçebilirse o kadar kazançlı çıkacak, rötarını kapatma şansını yakalayacak.
"Türkiye 2010" dizisinin başlıklarından yola çıkarak bir "Ütopya" geliştirmek de olası. Böyle bir "Ütopya gündemi"nin ana başlıkları neler olabilir diye düşündüğümde şunlar geliyor aklıma:
* Teknolojide atılım: Türkiye teknolojideki başdöndürücü gelişimi yakından izliyor ve bu gelişime eklemleniyor, "patent ihraç eden" ülkeler arasına katılıyor.
* Eğitim atılımı: Bilgi teknolojisinin sağladığı olanaklardan da yararlanarak eğitimde büyük bir atılım başlatılıyor, "bilgi toplumu"nda başarıya koşacak gençler yetiştiriliyor.
* Demokrasi ve sivil toplum: "Bilgi toplumu"nun taşıyıcısı olan yaratıcı insanın ancak demokratik ve özgür bir ortamda yeşerebileceği bilinciyle demokrasi gelişiyor ve sivil toplum kuruluşlarının önü açılıyor.
* Yeni siyasi yapı: Sivil toplum kuruluşlarının giderek güçlendiği bir ortamda siyasi yapı ve kurumları yeniden biçimlendiriliyor.
* Yeni devlet: Devlet kurumları ve kamu yönetimi toplumdaki dönüşüme ayak uyduracak biçimde yeniden yapılandırılıyor; "büyük devlet"in yerini "etkili devlet" alıyor.
* Yerel yönetim: Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışarak yerel sorunları çözecek niteliğe kavuşuyor.
* Kırsal dönüşüm: Kırsal kesimdeki verimsizlik ve yoksulluk kısır döngüsü kırılıyor.
* Altyapı atılımı: Enerji ve ulaşım gibi alanlardaki altyapı eksiklikleri, devletle özel kesimin ve yabancı sermayenin katılımıyla gideriliyor.
* Sanat ve spor: Sanata ve spora büyük kaynak ayrılarak bu iki alandaki gelişme özendiriliyor.
* Çevre bilinci: Çevrenin korunmasına özel öncelik verilerek Türkiye bu açıdan örnek ülke konumuna getiriliyor.
* Kadınlara öncelik: Türkiye kadınlara karşı ayrımcılığa karşı çıkan ülkeler arasında adını duyuruyor.
* Uzlaşma kültürü: Türkiye sorunlarını uzlaşma içinde çözebilen ve demokrasi içinde kalkınmayı başaran tek İslam ülkesi olarak dikkatleri üzerine çekiyor.
Bu belki bir Ütopya gündemi ama bu gündemin başlıklarının toplumun içinden uçvermesi ve Türkiye'de bu gündemi uygulayacak bir potansiyele sahip görünen insanların, kurumların bulunması insanı ister istemez umutlandırıyor.
Yazara Email O.Ulagay@milliyet.com.tr