Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

dr@huseyincengiz.com

Tüm Yazıları

Efsane 1: Buna Sebep Olacak Bir Şey Yaptınız

PKOS'un kesin nedeni bilinmemekle birlikte, kesin olan bir şey var: Suçlu değilsiniz. Bununla birlikte, genetik dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin bir rol oynadığına inanılmaktadır. Androjenler veya erkeklik hormonları, erkek özelliklerinin gelişimini kontrol eder. Tüm kadınlar az miktarda androjen üretirken, PKOS'lu olanlar normalden daha fazla androjene sahiptir, bu da yumurtlamayı önleyebilir ve düzenli adet döngüsünü zorlaştırabilir. Foliküller büyür ve sıvı biriktirir, ancak yumurtalar salınmaz. Yumurtlama olmaz ve foliküller kiste dönüşebilir. Bu olursa, vücudunuz, döngünüzü düzenli tutmak için gerekli olan progesteron hormonunu üretemeyebilir."PKOS'lu kadınlar ayrıca aşırı östrojen üretir. Bu, yukarıdaki semptomlara katkıda bulunmasa da, uzun vadeli “karşılıksız östrojen”, rahim kanseri için önemli bir risk faktörü olan rahim zarının kalınlaşmasına neden olabilir. Bazı bilim adamları, başka bir hormonun – ‘’insülinin’’ - vücudun artan androjen üretiminde rol oynayabileceğini düşünüyor. PKOS'lu birçok kadının insülin direnci vardır. Bu en çok fazla kilolu veya obez olan, sağlıksız beslenme ve egzersiz alışkanlıkları olmayan veya ailesinde tip 2 diyabet öyküsü olan kadınlarda görülür. Anneleri ve kız kardeşleri PKOS'lu kadınların da bu durumdan etkilenme olasılığı daha yüksektir.

Haberin Devamı

Efsane #2: Kilo Verirseniz PKOS'tan Kurtulabilirsiniz

Ne yazık ki, PKOS için kesin kalıcı bir tedavi yoktur, ancak fazla kilolu ve obez kadınlar kilo vererek hormon seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir. Aksi takdirde, tedavi semptomları yönetmeyi amaçlar. Çok çeşitli tedavi seçenekleri, olası sorunları önlemeye yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri vücudunuzun insülin kullanma şeklini iyileştirir ve bu nedenle hormon seviyenizi daha iyi düzenler. Yakın zamanda hamile kalmak istemiyorsanız, doğum kontrol hapları da iyi bir tedavi seçeneği olabilir, çünkü menstrüel döngünüzü düzenleyebilir ve androjen seviyelerini azaltabilirler. Doğum kontrol hapları, uterusun karşılanmamış östrojene maruz kaldığı süreyi azaltarak artan endometriyal kanser riskini de azaltır. “Doğum kontrol haplarının, özellikle obez hastalarda ve 40 yaş üstü kadınlarda artan kan pıhtılaşması riski ile ilişkili olduğunu, bu nedenle bu seçeneğin sizin için doğru olup olmadığını görmek için doktorunuzla konuşmalısınız. Doğurganlık ilaçları, hamile kalmak istiyorsanız yumurtlamayı uyarmaya da yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, bu, yumurtlama eksikliği olan kadınlar için süreci teşvik etmek için yeterli olabilir- PKOS'lu kadınların doğurganlık ile mücadele etmesinin ana nedeni yumurtalama bozukluğudur

Haberin Devamı

Efsane #3: PKOS Nadir Bir Durumdur

Doğurganlık çağındaki kadınların yüzde beş ila 10'unun PKOS'lu olduğu tahmin edilmektedir. Bu, durum üreme çağındaki kadınlar arasında en yaygın hormonal endokrin bozukluktur. Ancak, tahminlere göre, PKOS'lu tüm kadınların yarısından azına doğru teşhis konuyor, bu da milyonlarca kadının potansiyel olarak durumlarından habersiz olduğu anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Efsane 4: PKOS'unuz Varsa Hamile Kalamazsınız

Bu herkes için doğru değil elbette. Doktorunuzla doğurganlık tedavisi hakkında konuşarak vücudunuza bir şans verin. Bir dizi ilaç, PKOS'lu kadınların karşılaştığı ana sorun olan yumurtlamayı uyarabilir. PKOS'lu kadınlar için diğer doğurganlık tedavileri, in vitro fertilizasyon (tüp bebek) gibi yardımcı üreme teknolojilerini içerir. "PKOS'unuz varsa ve hamile kalmaya çalışmıyorsanız, korunmayı ihmal etmeyin. PKOS ile hamile kalmak kesinlikle daha zor olsa da, birçok kadın hala aralıklı olarak yumurtlar. Bu nedenle, doğum kontrolünü kullanmaya devam etmek önemlidir.

Efsane #5: PKOS Sadece Fazla Kilolu Kadınları Etkiler

PKOS'lu birçok kadının aşırı kilolu veya obez olduğu doğrudur. Bu oran yaklaşık %50’dir. Ayrıca obezitenin PKOS semptomlarını daha da kötüleştirebileceği de doğrudur. Bununla birlikte, PKOS ayrımcılık yapmaz ve her boy ve kiloda kadını etkileyebilir. Kilo ve PKOS arasındaki ilişki, vücudun insülini düzgün kullanamamasıyla ilgilidir ve bu da kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle, çoğu kadının tedavi planının bir parçası olarak sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığı edinmeleri önerilir.

Gerçeği efsaneden ayırarak, PKOS ile eksiksiz ve sağlıklı bir yaşam sürmeye kendinizi inandırabilir ve bunu başarabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.huseyincengiz.com

www.instagram.com/prof.dr.huseyincengiz/

www.youtube.com/channel/UCsX8pYySL3EneJx9aRPyW5A/featured