Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Spor maalesef son yıllarda şiddet haberleriyle gündemde... Üstelik fiziksel şiddet o denli baskın ki küfrün önlenmesi, dahası, rakip taraftarların birbirlerine nezaketle davranması konuşulamıyor bile!.. Fenerbahçe başkan adayı Ali Koç, geçenlerde, Bodrum’da kongre üyeleriyle buluşmasında ‘küfürsüz stat’ demişti. Dün gazetemizi ziyaretinde de Fenerbahçe için dört dörtlük kadın açılımına hazırlandığını öğrendik.

Fenerbahçe başkanlık seçimlerine bir hafta kala başkan adayı Ali Koç’un medya turları başladı. Önceki gün, CNN Türk’ün ardından gazetemiz Milliyet ve Vatan’ı ziyaret etti. Yazarlarla bir araya geldi.

Haberin Devamı

Seçimler öncesinde önemli açıklamalar yaptı, yapacaklarını sıraladı. Dinamik, işin içine teknolojiyi katacağı, gelirlere odaklı, yaratılacak içeriğin peşinde büyük kurumların kendiliğinden sponsor olarak koşmak isteyeceği projeleri var.

Kadınsız spor sahasına son!

Bunları detaylarıyla gazetemizin spor sayfasında okuyacaksınız. Ben Ali Koç’un kadın konusundaki vaatleriyle ilgilendim. Koç’un kafasında kadınları, çocukları sahalara çekmek var. Çocukların ufak yaşta spora başlamasını çok önemsiyor. Minikler için olimpiyat projesi dahi var.

Spor başta olmak üzere yaşamın her alanında kadınları konumlandırması, bakış açısı ise o kadar doğru bir noktada ki...

Tek örnek vereceğim, dünkü kalabalık buluşmamızda iki defa ‘Hanım’ lafı geçince her defasında “Hanım değil, kadın!” diye düzeltti. İşte bu açıdan çıkacağımız yolculuk bizi hedefe ulaştırır. Koç’un diğer vaatleri de tabii ki önemli ama bu yaklaşım kadınsız spor sahasına da, sporda şiddete de çözüm olur. Tam bu noktada sorduk: Peki Fenerbahçe’de kadın yöneticiler olacak mı?

Ali Koç’tan Fenerbahçe’ye dört dörtlük kadın açılımı

Ali Koç’a üzerinde “Tam zamanı şimdi” yazan atkıyı imzalattım. Atkıyı, “Sevgili Songül, her daim yolun açık olsun, şansın bol” diye imzaladı.

Yönetimde topuk sesleri

Bildiğim kadarıyla, Fenerbahçe’de şu ana kadar iki kadın yönetici oldu. Biri rahmetli Mehmet Sabancı’nın, birlikte maçlara gittiğimiz eşi Zeynep Sabancı. Sonrasında da Yasemin Merçil... Ayrı dönemlerde yöneticilik yapmış bu iki isim dışında, milyonlarca taraftarı olan Fenerbahçe gibi dev bir organizasyonda kadın yönetici görmedik.

Haberin Devamı

Soru üzerine, Ali Koç bana devrim gibi gelen bir sayıyla asil ve yedek olmak üzere yeni dönemde 4 kadın yöneticiyle Fenerbahçe’yi temsil etmek istediklerini söyledi. Aslında bunun ipuçlarını daha önce almıştık. Ali Koç başkan adaylığını açıkladıktan sonra ilk davetini kadınlara yaptı. İstanbul’daki bu buluşmaya 600 Fenerbahçeli kadın kongre üyesi katıldı. Buluşmaya Ali Bey’in eşi Nevbahar Koç ve kayınvalidesi Afet Karacan da katıldı. Ali Koç bu zorlu süreçte kendisini destekleyen ailesine çeşitli vesilelerle teşekkür etti. Nevbahar Hanım desteğini şu sözlerle dile getirdi: “Ali, Kerim ve Leyla’ya daima hayallerinin peşinden koşmaları gerektiğini söyler. Ali de şu an hayallerinin peşinden koşuyor. Biz onunla gurur duyuyoruz, destekliyoruz.”

Bu güç kullanılmalı

Ali Koç’un çocukları Kerim ve Leyla da fanatik Fenerli. Kızını maçlara götürüp götürmediğini sordum. Götürüyormuş. Ancak kızıyla yaşadığı bir diyalog onu çok üzmüş.

Haberin Devamı

Küçük Leyla okula başladığı ilk günlerde Ali Koç’a sormuş: “Babacığım biz Galatasaray’dan nefret mi ediyoruz?” Ali Koç, “Olur mu kızım! İnsan oyun arkadaşından nefret eder mi!” diye cevap vermiş kızına...

Şiddetin dili altı yaşındaki bir kız çocuğuna kadar ulaştıysa her şeyi bir kenara bırakıp önce bu sorunu çözmek gerekmez mi! İşte Ali Koç’un sporda çocukları ve kadınları öncelemesi bu nedenle çok önemli. Bu arada 2011’de yaşanan sözde şike döneminde Ali Koç’u en çok etkileyen olay 50 bin kadın ve çocuğun Fenerbahçe’ye sahip çıkmak için stadı tıklım tıklım doldurmasıydı. Bu durumu anlatmak için CNN International’a çıkmıştı. Bu da kadın gücünün farkında olduğunu ortaya koyuyor.

Ali Koç’tan Fenerbahçe’ye dört dörtlük kadın açılımı

Çocukların sevgisi saf ve temiz

Ali Koç’un kafasında 5 yıldır arka arkaya zarar eden kulübü kâra geçirecek önemli projeler var. Öz sermayesi 2013 yılından beri ekside olan şirketin, son açıkladığı 2017’nin dokuz aylık dönemine ait bilançosunda ana ortaklığa ait öz sermayesi 669 milyon TL ekside bulunurken, 104 milyon TL zarar mevcut.

Yönetime kim gelirse gelsin Fenerbahçe’nin mali yapısını düzeltmeli. Dinlediklerimiz kulüp yönetimine aynı zamanda iş adamı mantığıyla ve vizyonuyla baktığını da gösteriyor.

Gazetenin kapısında kendisini uğurlarken yoldan geçen çocuklar Ali Koç’u tanıyarak yanımıza geldi ve sevgilerini gösterdiler. Koç, bir iş adamı olarak elbette ülke çapında biliniyor ancak ilkokul çağındaki çocukların onu tanıması ise sporun gücünden geliyor. Bu da Koç’un çocuklarla ilgili projelerinin ne kadar yerinde olduğunu bir kez daha gösteriyor.