Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dokuma bir kadın sanatı... Bin yıllardır böyleydi... Antik çağ metinleri de, ninelerimizin anlattığı masallar da bunu doğrular. Kadınlar dokudukları halı, kilim, kumaş ilmeklerinin arasına duygularını, anılarını, acılarını, aşklarını kattılar. Böylece desenler yarattılar. Bu desenleri kızlarının çeyizlerinde torunlarına aktardılar.

Makineleşme kadınların bu sanatına bir dönem rakip olduysa da tasarımın ön plana çıkmasıyla iş, ehline geri döndü. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın deyimiyle zamanın ruhu değişti... Bundan 50 yıl önce ‘üretmek’ esastı. Şimdiyse pazarlama ve tasarım. Dünyanın birçok dev şirketinin fabrikası bile yok artık. Tasarlıyor, başka ülkelerde üretiyor ve satıyorlar!

Haberin Devamı

BİR ‘DESEN’ 5 KAT DEĞER

Ödül törenine Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, TİM Başkanı İsmail Gülle, ATHİB Başkanı Zeki Kıvanç katıldı. İlk 3’e giren yarışmacılar, 36 bin TL para ödülü yanı sıra Bakanlık desteğiyle kontenjana bağlı olarak yurtdışında eğitim görebilecek. İlk 10 finalist tasarımlarını Paris Premiere Vision fuarında da sergileyebilecek.

Kadının farkı var

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ATHİB), Ticaret Bakanlığı ve TİM’in desteğiyle düzenlediği, 7. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması töreni öncesindeki yemekte Bakan Ruhsar Pekcan ile tasarım ve küresel rekabeti konuşuyoruz. TOBB kökenli bakana kadın işletmelerinin performansını soruyorum. Bakan, dünya istatistiklerinde de kadın işletmelerinin daha başarılı olduğunun görüldüğünü söylüyor. Bakan Pekcan, bunda kadına özgü sahiplenme, özveri, aynı anda hem detayı hem bütünü görebilme gibi özelliklerin etkili olduğuna inanıyor.

BİR ‘DESEN’ 5 KAT DEĞER

Rekor ihracat rakamlarıyla yüzü gülen Bakan Pekcan, Adana’da, ekim rakamlarını açıklamasının ardından, beraberindeki heyetle, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç’ın, M&S, Ann Taylor, Zara, GAP gibi dünya devlerine kumaş üretilen, 150 dönüme kurulu fabrikası Kıvanç Tekstil’i ziyaret etti. Şehrin en büyük tesislerinden Kıvanç Tekstil, yılda 50 milyon dolar ihracat yapıyor.

Haberin Devamı

Destek büyüyor

Yeni Adana Müzesi’ndeki gecenin açılış konuşmasını yapan TİM Başkanvekili ve ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Daha çok ihracat ve istihdam yapmak istiyoruz. Kumaşlarımıza ayrı bir renk, duygu, coşku katmaları için genç tasarımcılarımızı destekliyoruz. Yarışmayla bugüne kadar 700 tasarımcı sektörle buluştu” diyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise konuşmasında, yüksek gelirli ülkeler sınıfına çıkmak için tasarıma dayalı, markalı, katma değeri yüksek ürünler ve ülkenin ihracatını bu yönde artırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bakan Pekcan ekliyor: “Tasarımcılarımız yarışmalarla hayallerini gerçekleştirsin istiyoruz. Bugüne kadar 143 tasarımcımızı destekledik. Tasarım kültürümüzün gelişmesi için verdiğimiz desteklerle tasarımcılarımız moda üretiminde uluslararası platformlarda kendilerinden söz ettiriyor.”

BİR ‘DESEN’ 5 KAT DEĞER
Ayağı ihracata uğurlu gelen İsmail Gülle ve Zeki Kıvanç, Vali Mahmut Demirtaş ve Prof. Dr. Esra Ekmekçi ile sohbetimizde, TL ile ihracatın artırılması için yapılan çalışmaların önemine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Bu ‘Düzlem’de devam

TİM Başkanı İsmail Gülle ise yarışmanın yeni yeteneklerin keşfedilmesindeki rolüne dikkat çekerken, “Bugün fiyatı 5 dolar olan sıradan bir kumaş, tasarım farkıyla değerini 26 dolara çıkarabiliyor” sözleriyle geleceğe ışık tutuyor. Yarışmada birinciliği, ‘Düzlem’ isimli dokuma kumaş koleksiyonuyla Berna Süslü adlı öğrenci kazandı. Yarışmaya, tekstil, moda tasarım ve tekstil mühendisliği bölümlerinde okuyan 16 üniversiteden 74 yarışmacı başvurdu.

Adana’dan bir şikâyet çok gurur, anı ve lezzet

Şikâyet: Adanalı çiftçiler, ilaç şirketlerinin yüzde 300’lere vardığını söylediği zamlarından şikâyetçi, “Zirai ilaç şirketleri doların yükselişini fırsatçılığa çevirdi!” diyerek inceleme başlatılmasını istiyorlar.

Gurur: Adanalılar, büyük parkları ve köprüleriyle övünüyor. 15 Temmuz şehitleri Ahmet ve Mehmet Oruç kardeşlerin adının verildiği, trafiği rahatlatan İkizler Köprüsü’ne Avrasya Tüneli muamelesi yapıyorlar. Adnan Menderes Bulvarı sahil yolu, kafeleri, bisiklet yolu, güneşlenme, çocuk oyun alanlarından oluşan yeni düzenlemesiyle sayfiye yeri gibi olmuş. Adanalılar bulvara ‘Bizim Bebek’imiz diyor.

Yine Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Devlet Bahçeli Köprüsü’nü ise 1.667 metre uzunluğuyla Orhangazi, 40 metre genişliğiyle Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile kıyaslıyorlar. Köprü, Türkiye’nin en büyük 3. köprüsü olacak.

Yemek: Emre Alkin ve Esra Ekmekçi ile kebabı Eyvam’da yedik. Hüseyin Sözlü ise İstanbul’dan gelen konuklarına Adana tatlarını Hasan Usta’da tattırdı.

Suriyeli çocuklar yüzme öğrenecek

Adana, kanallarıyla ünlü bir şehir. Kavurucu sıcaklarda çocuklar kendilerini kanallara atıveriyor. En çok boğulma vakalarının görüldüğü şehirde valilik başlattığı çalışmayla binlerce çocuğa yüzme öğretmiş. Adana Valisi Mahmut Demirtaş, “Şimdi Suriyeli çocuklara da yüzme öğreteceğiz” diyor.