Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Genç nüfusu nedeniyle girişimcilik Türkiye için çok önemli. Gençlere iş yaratmak için bir süredir sorumluluk hisseden birçok kurum çeşitli platformlarla konuya dikkat çekmeye çalışıyor. Akbank da ismi girişimcilikle özdeşleşen kurumların başında geliyor. Bunda şüphesiz 10 yıldır Endeavor ile omuz omuza çalışmasının etkisi büyük. Girişimcilik ekosistemine katkıda bulunmak için bugüne kadar pek çok projeye imza atmış olan Endeavor, bilgi ve deneyim birikimini gençlerle paylaşmak için başlattıkları CaseCampus Vaka Çalışmaları Programı’nı sürdürüyor. Programın detaylarını konuşmak ve programa katılmış 2 genç arkadaşın deneyimlerini dinlemek için Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer, Endeavor Başkanı Emre Kurttepeli ve Yönetici Direktörü Didem Altop ile buluştuk.

Haberin Devamı

Etkin girişimcilerin şirketi 1 milyar dolara el değiştirdi

Suzan Sabancı Dinçer, “Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için girişimcilik çok çok önemli” diyerek, bu nedenle Akbank olarak kültür-sanat, eğitim-gönüllülük temalarının yanına girişimciliği de 3’üncü sosyal sorumluluk teması olarak seçtiklerini vurguluyor.

Kurum içi girişimcilik

Her ne kadar konu ağırlıklı olarak teknolojiye bağlı yeni kurulan şirketler üzerinde yoğunlaşsa da, sohbet sırasında Sabancı Dinçer, kurum içerisindeki girişimciliğin de önemine dikkat çekiyor. Akbank içerisinde hayata geçen örneklerden bahsederken ilginç bir konuya da değinen Sabancı Dinçer, cepten kredi uygulamasının nasıl doğduğunu anlatıyor:

“Sene 2005. Zaten zor bir ekonomik dönemden çıkılmış. Biz kredi satmak istiyoruz, ama kimse almıyor. Neden olmuyor, diye şube ağlarımızdan geri dönüşleri alırken, bize dediler ki “Müşteriler mahalledeki şubeye gelip belki de reddedilecekleri endişesiyle yüz yüze kalmak istemiyor. Belki mahallede saygın bir doktor ya da muteber bir kişi. Ama ‘Ya şubede kredim reddedilirse’ diye bir görüntü vermek istemiyor. Bunun üzerine cepten kredi, mobil kredi uygulamasını başlattık ve bu şekilde verilen krediler toplamın yüzde 20’sini oluşturmaya başladı. Bu sistem öyle bir çalıştı ki, muazzam talep aldık. İşte bu şirket içi girişimciliğe bir örnek.”

Haberin Devamı

Girişimci için para havuzu

Genç bir girişimciyseniz, özellikle de sadece bir fikirle yola çıkıyorsanız, kredi bulmanız sıkıntılı olabilir. Emre Kurttepeli, bu sıkıntıyı Endeavor kapsamındaki girişimcilerde de yaşayabildiklerini söylerken, “Özellikle entelektüel sermayeli şirketlerin kredi alabilmesi sıkıntılı” diyor. Bu noktada devreye giren Sabancı Dinçer, Akbank olarak Endeavor Türkiye’nin seçtiği etkin girişimciler için bir kredi havuzu oluşturduklarını anlatıyor. “Endeavor yeşil ışık yaktıysa bizim için de süreç hızlanıyor” diyen Sabancı Dinçer’in verdiği bilgiye göre bu girişimciler uygun teminat koşulları, uzun vade ve düşük faiz gibi avantajlar sunan bu kredi havuzundan yararlanabiliyor. Sabancı Dinçer, 2016 sonu itibarıyla girişimciler kredi havuzundan 190 milyon TL’lik kredi kullanıldığını dile getiriyor. Bu noktada Emre Kurttepeli, bugüne kadar Endeavor girişimci şirket sayısının 54’e ulaştığını söylerken, bu şirketlerden toplam 1 milyar dolar değerinde 14 başarılı satışın gerçekleştiğini hatırlatıyor. “Toplam girişimci portfolyosu yaklaşık 1.5 milyar dolar değerine ulaştı” diye de ekliyor. Suzan Sabancı Dinçer bu noktada önemli olanın etkin girişimcilik, oyun değiştiren fikirler olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

12 haftalık dijital program

CaseCampus hakkında bilgi veren Didem Altop, kendi birikimleri olan bir vaka havuzlarının oluşmaya başladığını, bunu gençlerle paylaşmak istediklerini belirterek, şu bilgileri paylaşıyor: “CaseCampus programına bugüne kadar 2 bin 564 başvuru oldu. Burada başarılı girişimcilerin yaşadıkları süreçler, zorluklar, başarılar genç adaylarla paylaşılıyor. Yazılı vaka çalışmaları ve videolu anlatımlarla online bir platformda canlı forum tartışmaları ve İstanbul’da konferanslar düzenleniyor. bitiminde kendi iş fikrini hayata geçirmek isteyen seçili sayıdaki mezuna, MentorCampus ile Endeavor Türkiye Mentorları’ndan destek alma ve TalentCampus ile Endeavor Türkiye ağında yer alan VC ve melek yatırım ağları, start-up’lar ve inkübasyon merkezleri ile Akbank’ta öncelikli staj başvuru şansı tanınıyor.